Yle Kielikoulu - Yle Språkskolan on maahanmuuttajille ja muille kielenoppijoille suunnattu palvelu, jossa voi opiskella suomea ja ruotsia eri kielillä tekstitettyjen videosisältöjen avulla. Tukikieliin kuuluu myös ukraina:
School Education Gateway -sivustolle on koottu tukimateriaalia EU- ja Erasmus+ -maiden koulutusjärjestelmistä:
Education and support for Ukrainian refugees
Gateway-sivustolla myös artikkeli: Ukrainan pakolaisten osallistaminen toisen asteen koulutuksessa: entä jos oppilaat eivät osaa maan kieltä?
Euroopan nykykielten keskus (ECML) on koostanut hankkeistaan verkkosivuston opettajien työn tueksi eri oppiaineiden opetukseen. Sivustolta löytyy myös Euroopan neuvoston ja Euroopan komission tuottamaa materiaalia:
ECML resources for teachers of all subjects
Suomen Kustannusyhdistys on päivittänyt kustantamansa Hauska tavata! – Opin suomea -oppikirjan: kirjan sanasto löytyy myös ukrainaksi. Materiaaliin kuuluu kirjan lisäksi dialogien ja kuuntelutehtävien ääniraidat. Kirja on rakennettu siten, ettei oppijalla tarvitse välttämättä olla yhteistä kieltä opettajan kanssa ja materiaali sopii myös itseopiskeluun.
VIP-verkoston toiminta-alueittain järjestettävän opetuksen teemaryhmä on julkaissut Vaikeavammaisen lapsen koulunkäynti Suomessa -oppaan myös ukrainaksi. Opas sisältää tietoa erityisesti vaikeavammaisen lapsen koulunkäynnistä, mutta siinä on kuvattu myös koulunkäyntiä Suomessa ylipäätään.
Vaikeavammaisen lapsen koulunkäynti Suomessa
Euroopan unionin julkaisutoimisto on tuottanut käytännönläheisen piktogrammivihkosen opettajille ja ukrainankielisille oppilaille.
Suomalais-ukrainalaiset piktogrammit lapsille ja opettajille
Vanhempainliiton materiaalit opettajille sisältävät ohjeita ja välineitä työskentelyyn maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaisten oppijoiden ja vanhempien kanssa. Sivuilta löytyvät esimerkiksi KESY-, SYKE- ja WILHO -työkalut keskusteluun kielimuurista huolimatta.