Uudistus koskee niitä opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet perusopetuksensa 1.1.2021 jälkeen. Keväästä 2021 alkaen perusopetuksen päättävät ovat velvollisia hakeutumaan lukiokoulutukseen, ammatilliseen koulutukseen tai nivelvaiheen koulutukseen.
Perustietoa oppivelvollisuuden laajentamisesta
- KansainvälisyysAmmatillinen koulutusLukiokoulutusPerusopetusVapaa sivistystyöOppivelvollisuuden laajentaminen
Oppivelvollisuuden laajentuessa:
- Tavoitteena on, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon.
- Jokaisella perusopetuksen päättävällä on velvollisuus hakea toisen asteen tai nivelvaiheen koulutukseen.
- Perusopetuksen järjestäjä ohjaa opiskelijaa hakeutumisessa ja valvoo, että opiskelija aloittaa opintonsa.
- Oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Oppivelvollisuus voi päättyä jo aiemmin, jos opiskelija suorittaa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.
- Ensimmäisen tutkinnon suorittamisesta tulee oppivelvollisille maksutonta. Maksuton koulutus voi jatkua sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.
- Lukion ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät sekä kansanopistot ohjaavat ja seuraavat opiskelijan etenemistä opinnoissa.
Oppivelvollisuuteen liittyviä uudistuksia:
- Opinto-ohjausta vahvistetaan perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa.
- Käyttöön otetaan uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA), johon yhdistetään perusopetuksen lisäopetus (kymppiluokka), lukioon valmentava koulutus (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA).
- Kansanopistojen pitkistä linjoista tulee yksi tapa suorittaa oppivelvollisuutta.
- Yhteishakua uudistetaan.
Oppivelvollisuus suoritetaan pääsääntöisesti perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa. Sen lisäksi oppivelvollisuutta voi suorittaa:
- Lukuvuonna 2021 - 2022 perusopetuksen lisäopetuksessa, lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa (LUVA) tai ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutus (VALMA). Syksystä 2022 alkaen tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA)
- Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatussa koulutuksessa.
- Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA).
- Tietyissä tilanteissa oppivelvollisuutta voi suorittaa myös aikuisten perusopetuksessa tai kansanopistojen järjestämässä maahanmuuttajille tarkoitetussa koulutuksessa
- Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamen kielen ja kulttuurin koulutuksessa
Koulutuksen järjestäjän järjestämä opetus ja ohjaus on opiskelijalle maksutonta. Näiden lisäksi oppivelvollisuuden laajentuessa opiskelijalle maksuttomiksi tulevat
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opintojen suorittamiseksi tarvittava tietokone, sekä mahdollinen laskin tai laskinlisenssi
- työvälineet, -asut ja -aineet, esimerkiksi turvavaatteet, suojavaatteet ja työkengät
- ammatillisessa koulutuksessa säädösperusteiset luvat ja pätevyydet kuten ajoluvat, hygieniapassi, kasvinsuojelututkinto ja vesityökortti sekä työelämän edellyttämät luvat ja pätevyydet, kuten työturvallisuuskortti, ensiapukortti tai tulityökortti, jotka ovat välttämättömiä tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksissa tai osaamistavoitteissa edellytetyn osaamisen osoittamiseksi
- ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta, myös hylättyjen uusiminen
- vähintään seitsemän kilometrin koulumatkat ilman omavastuuosuutta
- joissakin erityistapauksissa myös majoitus- ja matkustuskustannukset.
Koski
KOSKI-tietovarantoa ja muita järjestelmiä laajennetaan siten, että niiden tallentamien tietojen perusteella on mahdollista päätellä oppivelvollisuuden voimassaolo ja oppivelvollisen tosiasiallinen opiskelupaikka, mikäli se on oppivelvollisuuden suorittamiseen hyväksyttävien joukossa.
Valpas
Oppivelvollisuuden valvontaa varten toteutetaan uusi Opetushallituksen ylläpitämä keskitetty palvelu.
Opintopolku ja koulutustarjonta
Opintopolku-palvelussa pyritään tukemaan oppijaa löytämään oppivelvollisuuden piirin kuuluvia koulutuksia. Koulutustarjontaan mahdollistetaan vapaan sivistystyön oppivelvollisille suunnatut pitkien linjojen koulutustiedon tuottaminen siten, että se tukee oppijaa koulutusten löytymisessä sekä luodaan mahdollisuus tallentaa myös uuden aiemmista koulutusmuodoista yhdistettävä tutkintokoulutukseen valmentava koulutuksen tarjontaa.
Haku ja valinta
Haku- ja valintajärjestelmiin toteutetaan tarvittavat laajennukset, jotta hakeutumisvelvollisuuden valvonnasta vastuussa olevilla oppilaitoksilla ja kunnilla on mahdollisuus toteuttaa velvollisuutensa.
ePerusteet
Uudet Kansanopistojen pitkien linjojen perusteet ja materiaalit paikallisen työn tueksi sekä tutkintoon valmistavan koulutuksen perusteet ja materiaalit paikallisen työn tueksi julkaistaan ePerusteet-palvelussa.