Latvialainen Austris Štāls lähti Haaga-Helian opiskelijakunnan hallitukseen, koska hän halusi tehdä jotain hyödyllistä vapaa-ajallaan. Nyt hän on hurahtanut työhön, ja tekee pitkää päivää järjestääkseen ammattikorkeakoululleen huikean kansainvälisyystapahtuman.

“Suomi on ensimmäinen maa Latvian ulkopuolella, jossa olen asunut”, Austris Štāls hymyilee kysyessäni häneltä, onko hän asunut Yhdysvalloissa. Hän nimittäin puhuu englantia amerikkalaisella korostuksella.

“Yhdysvaltalainen ystäväni sanoi myös, että kuulostan amerikkalaiselta,” Štāls nauraa.

Štāls on Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen jäsen. Hän vastaa kansainvälisistä asioista hallituksessa - ja on hallituksen ainoa ja ensimmäinen ulkomaalainen jäsen.

Štāls halusi lähteä opiskelemaan ulkomaille heti päästyään lukiosta. Motivaationa oli näyttää sisaruksille ja pistää heitä paremmaksi, Štāls virnistää.

Koulutusohjelma houkutteli

En yhtään tiennyt, mitä odottaa, ennen kuin muutin Suomeen, Štāls kertoo. “No, lunta odotin, mutta Latviassakin on kylmä talvi”.

Štāls tuli Suomeen ensimmäistä kertaa osallistuakseen ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin.

Suomi ja Haaga-Helia valikoituivat miehen kohteiksi siksi, että Haaga-Helia tarjosi koulutusohjelman, joka yhdisti kaksi Štālsin intohimoa, tietokoneet ja bisneksen. “Olin myös kuullut paljon hyvää suomalaisesta koulutusjärjestelmästä”.

Štāls on viihtynyt Suomessa erinomaisesti. Hän väittää rakastavansa suomalaista säätä, erityisesti talvea. “Ja rakastan suomalaisia. Suomalaiset eivät ole niin passiivisia kuin väitetään - he eivät ehkä lähesty sinua, mutta kyllä he puhuvat, jos heille puhuu,” Štāls nauraa.

Opiskelijakunnan hallitukseen Štāls sanoo päätyneensä siksi, että hänellä oli liikaa vapaa-aikaa, ja hän halusi käyttää sen hyödyksi. Nyt hän sanoo rakastavansa työtään. Hallituksen porukka on tiivis, ja työtä tehdään intohimoisesti.

Kansainvälisyys koskee kaikkia

Štāls on kiireinen mies. Puhelin soi haastattelun aikana parikin kertaa.

Štāls on järjestämässä isoa International Day -tapahtumaa Haaga-Helialle. Tapahtuman teema on kansainväliset taidot työelämässä. “Tapahtuma on tarkoitettu kenelle tahansa kansainvälisyydestä kiinnostuneelle, ei siis pelkästään ulkomaalaisille opiskelijoille”.

Käytännössä jokaisella on kansainvälisiä yhteyksiä, Štāls korostaa. Opiskelijan tarvitsee vain vilkaista kurssikaveriaan, joka todennäköisesti on ollut vaihdossa tai harjoittelussa ulkomailla - tai on kansainvälinen opiskelija.

Marraskuussa järjestettävässä tapahtumassa on monipuolisia luentoja, workshoppeja ja yritysten ja järjestöjen esittelypisteitä. “Haluamme tehdä tapahtumasta entistä isomman ja paremman. Olemme saaneet Haaga-Helian myös panostamaan taloudellisesti tapahtumaan”, Štāls kertoo.

Yleensä opiskelijakunnan tapahtumavastaava on vastuussa tapahtumien järjestämisestä, mutta International day -tapahtumasta vastaa Štāls. “Olen iloinen ja ylpeä tapahtumasta. Siitä tulee huikea!” Štāls hehkuttaa.

Kieli on haaste

Štāls on Haaga-Helian opiskelijakunnan hallituksen ainoa ulkomaalainen jäsen. Itse opiskelijakunnalla on tuhansia jäseniä, joista monet ovat ulkomaalaisia opiskelijoita.

Joskus kieli aiheuttaa haasteita. “On hankalaa, jos porukassa kaikki puhuvat suomea. Vaatii pokkaa pyytää, että voitaisiinko jossain ryhmässä puhua englantia vain siksi, että yksi ihminen pääsisi osallistumaan keskusteluun”, Štāls kertoo.

Štāls on käynyt suomen kielen kursseja, mutta sanoo, että hänen kielitaitonsa on varsin passiivista. “Välillä joudun vain sanomaan, että anteeksi, en puhu suomea”, hän hymyilee. “Olen vielä sinkku, joten minulla ei ole suomalaista tyttöystävää motivoimassa minua käyttämään suomen kieltä”, Štāls lisää virnistäen.

Štāls arvioi, että juuri kieli on suuri syy siihen, miksi harvat ulkomaalaiset opiskelijat osallistuvat opiskelija- ja ylioppilaskuntiin. Tilanne on hänen mukaansa kuitenkin muuttumassa. Hän muistuttaa, että kansainvälisiä opiskelijoita on paljon, ja he tarvitsevat edustajia opiskelijakuntiin.

Europassi kulkee mukana

Štālsilla on opiskeluja periaatteessa vuosi jäljellä, mutta opiskelijakunta-aktiiveilla opinnot tuppaavat venyä.

Ennen muuttoa Suomeen Štālsilla oli selvät suunnitelmat. Hän aikoi opintojen jälkeen palata Latviaan ja perustaa oman yrityksen. Nyt hänen suunnitelmansa ovat avoimempia. Hän saattaa jäädä Suomeen, palata Latviaan, tai muuttaa jonnekin ihan muualle.

Opiskelijakuntakokemuksesta Štāls uskoo jäävän käteen erityisesti valtava määrä kontakteja. Työssä tapaa paljon ihmisiä. “Tästä on varmasti hyötyä jatkossa työnhaussa. Jos vain pidän yhteyttä kontakteihini, monia mahdollisuuksia varmasti tulee”.

Mitä ikinä Štāls tekeekin tulevaisuudessa, Europassi kulkee hänen mukanaan. Štāls on käyttänyt Europassia usean vuoden ajan hakiessaan töitä tai muulloin tarvitessaan ansioluetteloa. Štāls tutustui Europassiin jo lukiolaisena Latviassa, kun taloustieteen tunneilla harjoiteltiin hyvän ansioluettelon laatimista.

Nykyään Štālsilla on Europass-ansioluettelo pilvipalvelussa, joten hän voi muokata sitä helposti tarpeen mukaan missä tahansa. “Europassi on erinomainen työkalu”, hän toteaa.