Kokeiluja ja kuulumisia verkostoista ja hankkeista
Kehittämisverkostojen ja hankkeiden tavoitteena on uudistaa toimintakulttuuria ja pedagogiikkaa, edistää oppilaiden oppimista, kouluviihtyvyyttä ja motivaatiota, tukea opettajien osaamisen kehittymistä ja työssä jaksamista, kehittää johtamisen käytäntöjä sekä luoda ja levittää uusia innovaatioita.

Kokeilukeskus
Kokeilukeskus tukee varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien toimintakulttuurin kehittämistä ja innovaatioiden syntymistä. Kokeilukeskus toimii Opetushallituksessa 2017-2020.

Kasvatus- ja koulutusalan johtaminen
Opetushallitus tukee kasvatus- ja koulutusalan johtajia, jotka haluavat toteuttaa ammatillisen kasvun strategioita, rakentaa johtamisvalmiuksia sekä kehittää omia taitojaan johtajina.

Loisto – Varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto
Opetushallituksen koordinoima varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto Loisto edistää varhaiskasvatuksen alueellista ja kansallista kehittämistä.

Reimari-kehittämisverkosto
Reimari vahvistaa kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden huomioimista varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa.

Kehittämiskouluverkosto Majakka
Kehittämiskouluverkosto Majakka on peruskoulujen yhteistyöverkosto, jossa kehitetään yhdessä toimintakulttuuria ja pedagogiikkaa.

Poiju-kehittämisverkosto
Poiju on perusopetuksen kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden kehittämisverkosto.

Vaativan erityisen tuen VIP-verkostot
Very Important Person (VIP) viittaa oppilaisiin, joiden tuen tarve on erityisen suuri. Vaativan erityisen tuen VIP-verkostot tukevat moniammatillista työtä tuen tarjoamiseksi.

Lukuliike
Lukuliike haastaa suomalaiset tartuttamaan lukuintoa ja varmistamaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on riittävä lukutaito. Opetushallitus koordinoi valtakunnallista työtä lukemisen edistämiseksi.

Kieltenopetuksen kehittäminen
Kielten varhentamisen kärkihankkeen tavoitteena on ollut lisätä, kehittää ja monipuolistaa kielten oppimista varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa.

Liikkuva koulu - Lähde mukaan!
Liikkuva koulu on yksi hallituksen kärkihankkeista, jonka tavoitteena on lisätä koulupäivien aktiivisuutta ja viihtyisyyttä. Jokainen suomalainen koulu voi lähteä mukaan hankkeeseen ja toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan.

Ilo kasvaa liikkuen – varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma
Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon. Varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma on laajan asiantuntijaverkoston ja satojen pilottipäiväkotien yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma.

Tasa-arvoisen peruskoulun tulevaisuus
Tasa-arvoinen maailman paras peruskoulu vaatii toteutuakseen yhteistä toimintakulttuuria sekä pitkäjänteistä toimintaa. Tervetuloa osallistumaan!

Tutoropettajatoiminta
Yli kahden tuhannen tutoropettajan valtakunnallinen verkosto tarjoaa opetushenkilöstölle matalan kynnyksen täydennyskoulutusta omalta kollegalta omassa työyhteisössä.

Unesco-kouluverkosto
Unesco-koulut eli Unesco Associated Schools (ASPnet-koulut) toteuttavat globaalikasvatusta sekä Suomessa että maailmanlaajuisen verkoston puitteissa.

Suomi-koulut maailmalla
Kansainvälisyyden maailmassa Suomi-koulujen laaja verkosto tukee suomalaistaustaisten perheiden kielellistä ja kulttuurista identiteettiä.

LUKE - Lukioiden kehittämisverkosto
LUKE-verkosto on kaikille lukioille avoin valtakunnallinen ja alueellinen yhteistyöverkosto. Sen tarkoituksena on edistää lukiokoulutuksen uudistamista ja lukioiden yhteistyötä.

Ammatillisen koulutuksen laatuverkosto ja EQAVET-verkosto
Ammatillisen koulutuksen kansallinen laatuverkosto on vapaaehtoisuuteen perustuva laadunhallintatyötä tekevien yhteistyöverkosto.

Kaikille kone -kampanja
www.oph.fiTälle sivulle olemme koonneet perusopetuksen järjestäjien usein kysytyt kysymykset Kaiklle kone -kampanjaan liittyen.

Oppivelvollisuuden laajentaminen
Tietoa hallitusohjelmassa linjatusta oppivelvollisuuden laajentamisesta.

Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma
Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten tieto- ja viestintäteknologian taitoja, medialukutaitoa sekä ohjelmoinnin osaamista varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. Ohjelma osa laajempaa opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia kehittämisohjelmaa vuosille 2020-2022.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu
Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa kokeilun kaksivuotisesta esiopetuksesta. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun. Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua varten.

Hankkeita kotoutumisen edistämiseen
Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta hankkeisiin, joilla edistetään maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Lue lisää!