Sisäministeriön mukaan hybridiuhissa on kyse pahantahtoisesta ulkoisesta vaikuttamisesta, jolla valtiollinen toimija pyrkii eri keinoja yhdistelemällä systemaattisesti vaikuttamaan kohteena olevaan maahan. Hybridivaikuttaminen on autoritääristen valtioiden keskeinen vaikuttamisväline. Keinovalikoimaan voi kuulua esimerkiksi poliittisia, diplomaattisia, taloudellisia ja sotilaallisia keinoja sekä informaatio- ja kybervaikuttamista.
Hybridivaikuttamisen riski on kohonnut Suomen vallitsevassa tilanteessa ja on tärkeää, että kunnat ja muut kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjät kiinnittävät asiaan huomiota eri viranomaisten kansallisen, alueellisen ja paikallisen ohjeistuksen mukaisesti.
Hybridivaikuttamiselle on tyypillistä, että sitä voi olla vaikea tunnistaa. Uhkaa yhteiskunnan elintärkeille toiminnoille voi olla vaikea tunnistaa myös siksi, että yksittäisellä hallinnonalalla kuten kasvatus- ja opetustoimella niistä on vain vähäisiä merkkejä ja uhka on havaittavissa vasta hallinnonalat kattavan laajan tilannekuvan avulla. Kunnan merkitys hybridiuhkiin varautumisessa ja hallinonalat ylittävän tilannekuvan luomisessa on keskeinen. Hybridivaikuttamiseen voi kuulua myös sinänsä laillisten keinojen käyttämistä, mikä edelleen voi vaikeuttaa hybridivaikuttamisen tunnistamista.