Vastavalmistuneet eivät voi hakea kaikkia kehitysyhteistyöpaikkoja. Joskus vaatimuksena on myös opinto-oikeuden voimassaolo koko harjoittelun ajalle. Työnantajan ja viisumiviranomaisten asettamat rajoitukset ilmoitetaan paikkatarjouksessa.
Vaikka paikkoihin ei vaadita suomen tai ruotsin kielen taitoa, on sinun täytettävä yleiset hakukriteerit myös Suomen kansalaisuuden tai pysyvän oleskeluluvan osalta.
Harjoittelu kestää 4–6 kuusi kuukautta. Harjoittelun tarkempi ajankohta ja pituus mainitaan paikkatarjouksessa. Jos harjoittelun ajankohdasta on mahdollista sopia joustavasti työnantajan kanssa, ilmoita motivaatiokirjeessäsi, milloin toivot harjoittelun alkavan ja voitko joustaa aloituspäivän suhteen.
Harjoittelujakson aloitus voi siirtyä riippuen harjoittelumaan koronatilanteesta, matkustusrajoituksista, viiveistä viisumiprosessissa tai maan turvallisuustilanteen huonontumisen takia. Harjoittelujaksot pyritään kuitenkin järjestämään, vaikka niiden aloitus siirtyisi.
Tiedot hakuajoista julkaistaan sivulla Tietoa EDUFI-harjoittelusta.
Erityiskriteerit
Sopiva koulutustausta
Useimmat paikat on suunnattu maisterintutkintoa suorittaville opiskelijoille, jotka ovat opintojen loppuvaiheessa. Paikkoja voi olla myös vastavalmistuneille. Yhteiskuntatieteilijät voivat hakea useimpia paikkoja, alat voivat vaihdella aina kaivosinsinööreistä ja antropologeista ekonomisteihin. Tarkat tiedot ovat paikkatarjouksissa.
Muut edellytykset
Sinulta edellytetään yleisten hakukriteerien lisäksi
- paikkakuvauksen mukaista osaamista ja työkokemusta
- erinomaista englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa
- muuta paikkaan mahdollisesti vaadittavaa kielitaitoa
- kiinnostusta kehitysyhteistyöhön
Laskemme eduksi
- kehitysyhteistyökokemuksen
- kansainvälisen työkokemuksen
- kokemuksen julkishallinosta tai kansainvälisistä organisaatioista
- kohdemaan tai -alueen tuntemuksen
Harjoittelupaikat kehy-organisaatioissa helmikuun 2023 hakukierroksella
Helmikuun hakuaika on 14.2-28.2.2023. Haku aukeaa klo 14 ja sulkeutuu 28.2 klo 16.15. Haussa on mukana yksi paikka UNFPA:n toimistossa Meksikossa.
Tietoa kohdemaista ja turvallisuustilanteesta
Tutustu kohdemaiden matkustustietoihin ja turvallisuustilanteeseen ulkoministeriön verkkosivulla: Matkustustiedotteet
Kehy-harjoitteluun valitulle
Paljon onnea valintasi johdosta!
Suojattu sähköposti
Apurahan maksamista varten tarvitsemme sinulta tietoja, jotka otetaan vastaan suojattuna sähköpostina. Saat Opetushallituksesta turvaviestin, johon vastaamalla voit toimittaa tiedot meille. Viesti voi mennä roskaposti-kansioon, joten tarkasta sieltä, jos yhteydenottoa meiltä ei kuulu valintasi jälkeen.
Sähköpostissa oleva linkki on voimassa 30 vuorokautta. Jos harjoittelun alkamispäivää ei ole päätetty tuossa ajassa ja suojatun viestin linkki ei ole enää aktiivinen, pyydä meiltä uusi viesti tietojen lähettämistä varten.
Tiedot apurahan maksamista varten
Tarvitsemme sinulta seuraavat tiedot:
- harjoittelun lopullinen sovittu aloitus- ja päättymispäivä
- henkilötunnuksesi loppuosa
- pankkitilisi IBAN-muodossa sekä pankin BIC-koodi
- ajantasaiset yhteystietosi, ml. postiosoitteesi, jos niihin on tullut muutoksia hakemuksen lähettämisen jälkeen
Apuraha maksetaan kahdessa erässä. Ensimmäisessä erässä maksetaan kolmen kuukauden apuraha ja toisessa erässä loppuosa, jonka määrä riippuu harjoittelujaksosi pituudesta. Apurahapäätös postitetaan sinulle antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mahdolliset myöhemmin tehtävät muutokset harjoittelun ajankohtaan tai kestoon on ilmoitettava Opetushallitukseen. Jos harjoittelu peruuntuu tai keskeytyy, peritään jo maksettu ylimääräinen osa apurahasta takaisin.
Apuraha on tarkoitettu yhdelle henkilölle elinkustannusten kattamiseen kohdemaassa. Harjoittelija vastaa itse asunnon hankkimisesta sekä matkakuluista, vakuutuksista, viisumimaksuista sekä esim. tarvittavista rokotuksista.
Apuraha on verotonta tuloa. Tieto siitä lähetetään vuoden lopussa verottajalle ja tieto menee sitä kautta myös Kelaan. Vaikka apuraha ei ole palkkaa, voi Kela haluta erillisen selvityksen sinulta, jos he tarkastavat, vaikuttaako apuraha opintotuen tulorajoihin.
Harjoittelijalle kuuluvat yleensä samat viralliset vapaa- ja pyhäpäivät kuin vakituiselle henkilökunnallekin kohdemaassa tai miten ne on harjoittelusopimukseen kirjattu. Sovi asiasta työnantajan kanssa.
Tietoa Suomesta
Harjoittelijan työnkuva vaihtelee harjoittelupaikasta riippuen, mutta siihen voi liittyä myös vastaamista kysymyksiin, jotka koskevat mahdollista opiskelua tai jatko-opiskelua ja tutkimustyön tekemistä Suomessa. Tietoa aiheesta löytyy Study in Finland -sivustolta osoitteesta https://www.studyinfinland.fi/
Yleistietoa Suomesta löytyy esimerkiksi Finland Toolbox -sivustolta: https://toolbox.finland.fi/
Maa- ja matkustustietoa ja turvallisuus
Tietoa matkustusasiakirjoista sekä matkustustiedotteet löytyvät ulkoministeriön sivulta. Noudata työnantajan turvallisuusohjeita. Ilmoita Suomen paikalliselle tai lähimmälle edustustolle, että oleskelet maassa.
https://um.fi/matkustaminen
Loppuraportti ja muuta tietoa harjoitteluun lähtevälle
Raportointilomake on sähköinen lomake, joka täytetään harjoittelun päätyttyä kuukauden kuluessa. Raporttiin liitetään työtodistus harjoittelusta. Linkki raportointilomakkeelle ja muuta hyödyllistä tietoa löydät sivulta Tietoa EDUFI-harjoitteluun lähtevälle: https://www.oph.fi/fi/kehittaminen/tietoa-edufi-harjoitteluun-valitulle
Tietosuojasta
Apurahan saajan hakemus liitteineen sekä maksamiseen tarvittavat yllä mainitut tiedot säilytetään Opetushallituksessa vähintään kuusi vuotta sen vuoden päättymisestä, jonka aikana apurahaa on maksettu. Säilytysaika on määritelty kirjanpitolainsäädännön mukaisen tositteiden säilytysajan mukaan. Loppuraportin säilytysajaksi on tällä hetkellä määritelty vähintään 50 vuotta.
Opetushallitus välittää apurahansaajasta tiedon verohallinnolle, jolloin ne ovat myös Kelan käytettävissä. Sen lisäksi harjoitteluun valitun tiedot välitetään kalenterivuoden päätyttyä harjoittelijan korkeakoululle liikkuvuusjaksojen tilastointia varten, jos hän opiskelee Suomessa.
Aikaisemmat hakukierrokset
Syksy 2022
Syksyn hakuaika päättyi 27.9 ja jatkohakuaika 20.10.2022. Haussa olivat mukana seuraavat paikat: 2 paikkaa IGAD:ssa, kolme paikkaa UNDP:ssä, yksi paikka UNFPA:ssa ja yksi paikka UNOPSissa. Jatkohaussa olivat mukana UNFPA-paikka Rabatissa ja UNDP:n paikka Teheranissa.
Paikkakuvaukset syksyn 2022 haussa
Kevät 2022
Helmikuun varsinainen hakuaika päättyi ti 1.3.2022 klo 16.15 Suomen aikaa. Kehy-paikat olivat mukana jatkohaussa, joka päättyy torstaina 24.3.2022 klo 16.15 Suomen aikaa.
Jatkohakuun lisättiin myös kaksi uutta UNDP:n paikkaa, joista toinen oli Ammanissa ja toinen Brysselissä.
Paikkakuvaukset kevään 2022 hakukierroksella
Syksy 2021
Haettavana syksyn varsinaisella hakukierroksella oli viisi paikkaa YK:n eri järjestöissä Kööpenhaminassa ja Dhakassa sekä IGADin sihteeristössä Djiboutissa.
Jatkohaussa oli avoinna kaksi paikkaa: UNOPS Copenhagen ja UNFPA Dhaka.
Tarkat paikkakuvaukset löydät tästä linkistä:
Kehy-paikat hakukierroksella S21
Kevät 2021
Paikkakuvaukset kevään 2021 hakukierroksella:
Harjoittelupaikat kehy-organisaatioissa K21
Syksy 2020
Harjoittelupaikat kehy-organisaatioissa syksyn 2020 hakukierroksella
Kevät 2020
Paikkakuvaukset hakukierroksella 4.–18.2.2020 sekä jatkohaussa 27.2.-12.3.2020:
Harjoittelupaikat kehy-organisaatioissa kevään 2020 hakukierroksella
Jatkohaussa olivat mukana vain seuraavat kehy-paikat:
UNDP Paramaribo, Suriname 1 ja 2.
Jatkohaku päättyi to 12.3.2020 klo 16.15 Suomen aikaa.