Kasvatus-, opetus- ja koulutustoimijat ilmentävät arjen valinnoilla ja toiminnallaan vastuullista suhtautumista ympäristöön. Energiaa ja raaka-aineita tuhlaavia materiaalivalintoja ja toimintatapoja voidaan muuttaa kestäviksi monin tavoin. Energiansäästön kannalta tärkeitä ovat oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö ja jäähdytys. Yleisesti energiansäätöä saadaan aikaan vähentämällä lämpötilaa ja ylipäänsä kaikkea ylimääräistä energian kulutusta.
Energiansäästössä on tärkeä ottaa huomioon edelleen voimassa olevat hygieniasuositukset infektioiden ehkäisyyn. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut yleisiä hygieniaohjeistuksia infektioiden ehkäisyyn ja ilmanvaihtoon sekä Työterveyslaitos siivoukseen. Terveysturvallisuudesta on suositeltavaa muistaa toiminnan järjestäminen väljästi, käsipesusta huolehtiminen, tilojen ja pintojen puhdistamisesta sekä ilmanvaihdosta huolehtiminen. Katso lisää:
Opetushallitus on laatinut yhdessä Energiaviraston kanssa vinkkilistan päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille käytännön energiansäästöön.
Vinkit kaikille oppivassa yhteisössä toimiville:
- Vähemmän digiä. Käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia ja sulje laitteet, kun et käytä niitä. Varmista myös, ettei latureita ole jäänyt turhaan pistorasioihin.
- Vähemmän vedenkäyttöä: Sulje vesihanat huolellisesti käytön jälkeen ja käytä vettä säästeliäästi myös suihkussa. Lämpimän veden tuottaminen kuluttaa energiaa.
- Vähemmän turhaa valoa: Sammuta valot lähtiessäsi viimeisenä huoneesta.
Vinkkilista opettajanhuoneeseen / taukotilaan:
- Vähemmän digiä: Käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia ja sulje laitteet, kun et käytä niitä. Tarkista, että kaikki laitteet, esimerkiksi tietokoneet, kopiokoneet ja tulostimet, on suljettu yöksi ja viikonlopuksi. Tulosta ja kopioi vain tarpeeseen.
- Alempi huonelämpötila: Ilmoita liian kuumista tai kylmistä lämmityspattereista ja huonetiloista kiinteistöhuollolle. Keskustele kiinteistönhoidon kanssa onko mahdollista alentaa luokkien lämpötiloja asteella. Lämpötiloja alennettaessa varmista, että työsuojelulain mukaista minimilämpötilaa, 20 °C, ei aliteta.
- Parempi ilmanvaihto: Älä tuuleta turhaan, jos tilat eivät ole käytössä. Käytössä olevien tilojen osalta huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta infektioiden välttämiseksi. Jos luokkatilassa on koneellinen ilmanvaihto ja tarve tuulettamiselle on toistuva, varmista kiinteistöhuollolta ilmanvaihdon toimivuus.
- Vähennä veden käyttöä: Sulje vesihanat huolellisesti käytön jälkeen ja käytä vettä säästeliäästi myös suihkussa. Lämpimän veden tuottaminen kuluttaa energiaa.
- Huomaa ja ilmoita viat: Anna palautetta ongelmakohdista. Pyydä kiinteistöhuoltoa korjaaman vuotavat vesikalusteet, huonosti sulkeutuvat tai vetävät ikkunat ja ovet. Vältetään yhdessä turhaa energianhukkaa.
- Vähemmän turhia valoja: Sammuta valot lähtiessäsi viimeisenä huoneesta.
- Toteuttakaa ulkona oppimispäivä kaikille: Ulkona oppimisen hyödyt ovat moninaiset ja vinkkejä ulkona oppimiseen on tarjolla paljon. Ulkona oppimalla säästetään huomattavasti energiaa, kun sitä ei kuluteta sisätiloissa.
- Kestävyyskasvatus: Ota opetuksen teemaksi ja sopivissa väleissä keskusteluun lasten ja nuorten kanssa energiansäästö ja opasta heitä toimimaan energiaa säästäen. Oppitunneilla voi käydä keskustelua, mitä jokainen voi tehdä koulussa ja kotona energian säästämiseksi.