Tavoitteena oli saada tietoa siitä, muuttuuko opiskelijan suhtautuminen ulkomaanjakson aikana. Tulokset antavat tietoa ulkomaanjaksojen vaikuttavuudesta sekä opiskelijoiden suhtautumisesta erilaisuuden kohtaamiseen laajemmin.
Global Mindedness -kysely
- KehittäminenKorkeakoulutusKansainvälistyminen
Kyselyn teoriaa ja taustaa
Global Mindedness -kysely kehitettiin yhteistyössä Oulun yliopiston globaalikasvatuksen professori Vanessa de Oliveira Andreottin kanssa. Kyselyn perustana on kolme erilaista tapaa suhtautua erilaisuuteen. Niitä kuvataan termeillä Tourism, Empathy ja Visiting (vapaasti suomennettuna turismi, empatia ja vierailu).
Tourism-suhtautumistavalle on tyypillistä usko yhden oikean totuuden olemassaoloon. Empathy-suhtautumistavassa henkilö pyrkii ymmärtämään toisen näkökulman ja rakentamaan yhteisen ymmärryksen. Visiting-suhtautumistavassa henkilö avautuu muiden näkökulmille ja on valmis kohtaamaan ne ilman selkeästi määriteltyä yhteistä viitekehystä.
Suhtautumistapoja ei nähdä kehitysvaiheina, vaan erilaisina tapoina kohdata erilaisuus. Kukin niistä voi olla käyttökelpoinen eri tilanteissa eikä niitä aseteta paremmuusjärjestykseen. Yksilöllä voi olla käytössään kaikki kolme tapaa rinnakkain.
Suhtautumistapoja mitataan kyselylomakkeessa 21 väittämällä, joihin opiskelijat vastaavat ennen ulkomaanjaksoa sekä paluun jälkeen.
Kyselyn toteutus ja tulokset
Global Mindedness -kysely avattiin keväällä 2013 ja se oli auki vuoden 2016 loppuun saakka. Kolmen vuoden aikana lähes 1 500 korkeakouluopiskelijaa vastasi kyselyyn sekä ennen ulkomaanjaksoa että sen jälkeen. Lisäksi runsaat 500 vain Suomessa opiskelevaa korkeakouluopiskelijaa vastasi ei-liikkuvien vertailukyselyyn.
Tulosten perusteella ulkomaanjaksolle lähtee asenteiltaan jossain määrin valikoitunut joukko korkeakouluopiskelijoita. Lähtijöiden joukossa korostuu joustava ja omia näkökulmia tarkistamaan valmis Visiting-suhtautumistapa.
Ulkomaanjakson aikana ei opiskelijoiden suhtautumisessa keskimäärin tapahdu kovin suuria muutoksia. Selvä enemmistö vastaajista on samaa mieltä Empathy- ja Visiting-suhtautumistapojen kanssa sekä ennen jaksoa että sen jälkeen. Yksittäisten opiskelijoiden tasolla näkyy joitakin muutoksia, erityisesti Tourism-suhtautumistavassa. Noin 10 prosentilla yhteen totuuteen uskova jäykkä Tourism-suhtautumistapa vahvistuu ulkomailla ja suunnilleen samalla määrällä se heikkenee.