Suomi-koulut ovat yli 130 kielikoulun tai -kerhon verkosto maailmalla. Niissä annetaan suomen kielen ja kulttuurin opetusta lapsille, joiden perheillä on yhteys Suomeen ja suomen kieleen.

Suomi-koulut ovat kielikouluja tai -kerhoja, joissa annetaan opetusta suomea äidinkielenään tai toisena tai vieraana kielenä puhuville lapsille. Suomi-koulujen opetus keskittyy tukemaan lapsen suomen kielen ja kulttuurin oppimista ja hankitun kielitaidon säilyttämistä.

Suomi-koulujen toiminta käynnistyi Kanadasta 1960-luvulla ja on laajentunut yli 40 maahan ja kaikkiin maanosiiin.  Suomi-koulujen lukumäärä on suurin Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Kokonaisoppilasmäärä vaihtelee jonkin verran vuosittain ja on viime vuosina ollut keskimäärin 4000; koulujen määrä on vakiintunut noin 130:en. Uusia kouluja käynnistetään melkein vuosittain, mutta samoin koulujen toiminta saattaa lakata oppilaiden puutteeseen. Uudet Suomi-koulut ovat viime vuosina syntyneet ennen kaikkea Aasiaan ja Afrikkaan. (Lähteet: Suomi-koulujen tuki ry, Suomi-Seura ry:n tilasto).

Opetusta annetaan keskimäärin kaksi tuntia viikossa, useimmiten lauantaisin.

Opetushallitus välittää Suomi-koulujen ylläpitoon valtionavustuksia, joiden käyttelystä vastaa Suomi-Seura ry. Koska Suomi-koulut eivät ole osa virallista koulutusjärjestelmää, ne eivät voi saada toimintaansa valtionosuutta ja valtionavustuksen määrä voi valtion budjetin myötä vaihdella vuosittain suurestikin. Suomi-koulujen toimintaa rasittaa tämän vuoksi taloudellinen epävarmuus. 

Opetushallitus tekee yhteistyötä Suomi-koulujen tuki ry:n ja Suomi-Seuran kanssa Suomi-koulujen toiminnan tukemiseksi. Yhteistyö kulminoituu vuosittain elokuun alussa pidettäviin Suomi-koulujen opettajien koulutuspäiviin. Vuoden 2021 Suomi-koulujen opettajien päivät ovat järjestyksessä jo 21.:et, ja toiset, jotka korona-ajan tapaan toteutetaan myös webinaarina.

Tiedustelut puheenjohtaja.suomikoulut [at] gmail.com (puheenjohtaja[dot]suomikoulut[at]gmail[dot]com) sekä Suomi-Seurassa Maarit Hyvärinen maarit.hyvarinen [at] suomi-seura.fi. Opetushallituksessa Suomi-kouluyhteistyötä tekevät opetusneuvokset Minna Harmanen, Sanna Voipio-Huovinen ja Katri Kuukka, kouluneuvos Jorma Kauppinen sekä valtionavustusasioissa Olli Määttä (etunimi.sukunimi [at] oph.fi).

Tutustu Suomi-kouluihin niiden oman järjestön Suomi-koulujen tuki ry:n sivuilla https://suomikoulut.fi/ sekä Suomi-Seuran sivuilla: https://suomi-seura.fi/suomi-koulut/.