Kun työpaikka tekee oppisopimuksen tai koulutussopimuksen, työpaikalta kysytään palautetta työpaikkaohjaajakyselyllä ja työpaikkakyselyllä. Molemmissa palautteen kohteena on oppilaitoksen toiminta. Palautteella ei arvioida opiskelijaa. Kyselyihin vastaaminen on vapaaehtoista. Vastaajan henkilötietoja ei kysytä.
Työpaikkaohjaajakysely
Opetushallitus lähettää työpaikkaohjaajakyselyn automaattisesti kaikille vastuullisille työpaikkaohjaajille, kun opiskelijan työpaikkajakso päättyy. Jos työpaikalla ohjataan useampia opiskelijoita useilla työpaikkajaksoilla, kysely lähetetään kahden viikon välein, jos kyseisen kahden viikon aikana päättyy työpaikkajaksoja. Jos työpaikkajaksoja ei pääty, kyselyä ei lähetetä.
Työpaikkaohjaajakyselyn vastauslinkki lähetetään siihen sähköpostiosoitteeseen ja/tai puhelinnumeroon tekstiviestinä, jonka oppi- ja koulutussopimuksen tehnyt oppilaitos kysyy sopimuksen teon yhteydessä ja ilmoittaa Opetushallitukselle. Ilmoitus tehdään tallentamalla tiedot kansalliseen eHOKS-tietovarantoon. Tämä oppilaitoksen tallennusvelvollisuus samoin kuin kyselyn lähettäminen perustuvat lainsäädäntöön.
Työpaikkaohjaajakyselyn kysymykset liittyvät ammatillisten oppilaitosten ja työpaikkojen arjen kumppanuuteen, kuten toiminnan asiakaslähtöisyyteen, oppisopimus- ja koulutussopimusprosessiin, ohjaukseen ja tukeen.
Työpaikkakysely
Ammatillinen oppilaitos lähettää työpaikkakyselyn kaksi kertaa vuodessa, tammi-helmikuussa ja heinä-elokuussa, työpaikalla oppilaitosyhteistyöstä vastaavalle henkilölle, jos työpaikalla on edeltävän puolen vuoden aikana ohjattu oppisopimus- ja koulutussopimusopiskelijoita. Oppilaitos valitsee kyselyn vastaanottajan omien asiakastietojensa perusteella.
Työpaikkakyselyä ei lähetetä yrittäjille, jotka opiskelevat oppisopimuksella omassa yrityksessään. Yrittäjien mentoreille lähetetään työpaikkaohjaajakysely.
Työpaikkakyselyn kysymykset liittyvät oppilaitosyhteistyöhön laajemmin kuin opiskelijan ohjauksen näkökulma.