Kuntia kannustetaan jatkossakin varhaiskasvatuksen tarjoamiseen myös tilapäisen suojelun piirissä oleville lapsille, vaikka heillä ei vielä olisi kotikuntaa Suomessa, ottaen huomioon lapsen oikeus varhaiskasvatukseen sekä Ukrainasta saapuneiden huoltajien työllistyminen.
Osa tilapäisen suojelun piirissä olevista lapsista saa kotikunnan Suomesta suoraan, jos perheenjäsenellä on Suomessa kotikunta. Näillä lapsilla on subjektiivinen oikeus saada kunnan järjestämää varhaiskasvatusta. Opetushallituksen ukrainalaisille suunnatussa materiaalissa suositellaan, että myös ukrainalainen lapsi osallistuu suomalaiseen varhaiskasvatukseen, mutta se ei ole pakollista.
Kunta on velvollinen antamaan neuvontaa ja ohjausta kunnassa käytettävissä olevista varhaiskasvatuspalveluista. Kunnassa asuminen ei edellytä, että kunta olisi myös lapsen kotikuntalain mukainen kotikunta. Riittää, kun lapsen oleskelu kunnassa on sen luonteista, että se voidaan katsoa asumiseksi.
Tilapäinen suojelu ei oikeuta kotikuntaan. Jos huoltajalla ei ole kotikuntaa Suomessa, häntä voidaan pitää sen kunnan asukkaana, jossa hän oleskelee.
Tilapäisen suojelun piirissä olevilla sekä turvapaikkaa hakevilla lapsilla on varhaiskasvatuslain 6 §:n 2 ja 3 momentin nojalla oikeus kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen, jos huoltaja esimerkiksi työskentelee, opiskelee tai siihen on muu vastaava syy. Myös kiireellisessä tilanteessa tai olosuhteiden muutoin niin vaatiessa varhaiskasvatus on järjestettävä.
Varhaiskasvatuksen järjestämisessä on kuitenkin aina ensisijaisesti mietittävä lapsen etua ja varhaiskasvatuksen järjestämisen tulee perustua lapsen tarpeiden yksilölliseen arviointiin.
Kun perheelle ja lapselle on myönnetty turvapaikka, lapsella on oikeus kunnan järjestämään varhaiskasvatukseen kuten muillakin lapsilla, joiden kotikunta on Suomessa.
Kunta voi tarjota tilapäisen suojelun piirissä oleville lapsille myös avointa varhaiskasvatusta. Avoin varhaiskasvatus tarjoaa mahdollisuuden myös lasten huoltajien kiinteämpään mukanaoloon, jolloin lapsi voi tutustua vertaisryhmään oman huoltajan kanssa.