Hyppää pääsisältöön

Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa


Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus on kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoista. Mitä se tarkoittaa opettajien, oppilaiden ja opiskelijoiden kannalta?

Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa tarjoaa opettajille näkökulmia ja tietoa siitä, mitä kielitietoisuus, katsomustietoisuus ja kulttuuritietoisuus pitävät sisällään ja miten ne liittyvät katsomusaineiden opetukseen. Materiaali tarjoaa myös kuvauksia työtavoista, joita voi hyödyntää opetuksessa. 

Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa on tarkoitettu kaikille, jotka opettavat uskontoa ja/tai elämänkatsomustietoa alakoulussa, yläkoulussa tai lukiossa. Myös muut opettajat ja kasvattajat voivat hyötyä materiaaliin tutustumisesta. 

Sivusto on päivittyvä.

Kirjoittajat

Opas on laadittu opettajista ja tutkijoista koostuvassa työryhmässä, johon on kuulunut Kristiina Holm ja Niina Putkonen (kielitietoisuus), Eelis Mikkola ja Vesa Åhs (katsomustietoisuus) sekä Mika Perälä ja Daniel Weintraub (kulttuuritietoisuus).

Opetushallituksesta työryhmässä ovat olleet mukana opetusneuvokset Kati Mikkola ja Satu Honkala, projektityöntekijä Anjuli Korhonen sekä korkeakouluharjoittelija Tomas Härmä.

Julkaisun viitetiedot


Holm, K., Mikkola, E., Perälä, M., Putkonen, N., Weintraub, D., Åhs, V. Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa. Opetushallituksen verkkosivut: https://www.oph.fi/fi/kieli-katsomus-ja-kulttuuritietoisuus-katsomusaineissa. Julkaistu: 11.3.2021. Viitattu: päivämäärä.