Erasmus+ -akkreditoitu Sastamalan Opisto järjestää kursseja aikuisille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Ummikkona ulkomailla -kurssilaiset ovat jo matkustaneet Suomesta Tanskaan ja Italiaan vihreän matkailun keinoin. Matkat ovat tarjonneet uniikkeja kokemuksia eri maista ja kulttuureista.
Neljä henkilöä istumassa junassa.
Ensimmäisellä kurssilla kurssilaisten junamatka kohti Italiaa alkoi jo omalta paikkakunnalta Sastamalasta. Euroopassa junalla matkattiin Alppien läpi. Yhdensuuntainen matka kesti kaikkiaan kolme päivää ja kaksi yötä.

Sastamalan kaupungin kansalaisopisto Sastamalan Opisto on järjestänyt kahdella viime lukukaudella kansalaisopistojen mittakaavassa hieman poikkeuksellisen kurssin. Ummikkona ulkomailla – elinikäistä oppimista matkailun keinoin -kurssilla ryhmä aikuisopiskelijoita opettajineen on suunnitellut matkan Eurooppaan ja matkustanut kohteeseen maitse. Kurssi ja matka ovat osallistujille maksuttomia. 

Kurssin on mahdollistanut Erasmus+ -akkreditointirahoitus, jonka myötä opisto voi lähettää opettajia ja aikuisopiskelijoita Eurooppaan oppimaan, verkostoitumaan ja täydennyskouluttautumaan.

– Ummikkona ulkomailla -kurssi on ensimmäinen opistossa käynnistyneistä Erasmus+ -akkreditoinnin opiskelijaliikkuvuusjaksoista, kertoo Sastamalan Opiston koulutussuunnittelija Heidi Karppanen. 

Sastamalan Opistossa on tärkeää, että matkat Eurooppaan tehdään vihreän matkustamisen keinoilla eli muun muassa hyödynnetään junaa ja bussia mahdollisuuksien mukaan. Vihreä matkustaminen on opistolle yksi tapa edistää kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

– Vihreä matkustaminen on ollut mukana opiston hanketoiminnassa aiemminkin, ja sen vaihtoehtoja suunniteltiin jo akkreditointirahoituksen hakuvaiheessa. Opiskelijaliikkuvuudet ja osa opettajien matkoista tehdään vihreällä matkustamisella, eli vähintään toinen matkoista liikutaan maitse. 

Osallisuuden teema on kurssilla tärkeä

Syksyllä 2022 ja keväällä 2023 Sastamalan Opiston opiskelijaliikkuvuudet ovat kohdistuneet aikuisiin, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia kansainvälistyä ja matkustaa. Perusteluina Ummikkona ulkomailla -kurssille pääsemiseen voivat olla esimerkiksi matala elintaso, haasteet koulutuksen tai työllistymisen kanssa tai vähemmistöryhmään kuuluminen. 

– Tämä kohderyhmä on tärkeä osa osallisuuden teemaa, joka korostuu liikkuvuustoiminnassa.

Kohderyhmää on pyritty tavoittamaan tiedottamalla kurssista ja hakemisesta opiston nettisivuilla sekä paikallislehdessä.

– Kun kurssia käynnistettiin ensimmäisellä kerralla, haasteena oli tavoittaa hakijoita. Kurssille lähteminen vaatii rohkeutta, joten hakijoiden rohkaisemiseen ja kurssista tiedottamiseen täytyi kiinnittää erityistä huomiota. Kun hyödynsimme Sastamalan kaupungin työllisyyspalveluiden ja aikuissosiaalityön kontakteja, saimme tietoa liikkeelle paremmin.

Kurssimatkojen pääkohteina ovat olleet Sastamalan Opiston kansainväliset oppilaitoskumppanit: keväällä 2023 Tanskan Århusissa sijaitsevat taideaineisiin keskittyvä kansanopisto Byhøjskolen sekä Århus Kunstakademi, ja syksyllä 2022 Italian Udinessa sijaitseva paikallinen aikuisoppilaitos Università delle LiberEtà del FVG.

Sastamalan Opistolla on ollut jo pitkään kansainvälistä hanketoimintaa, ja opisto on ollut mukana useassa kumppanuushankkeessa, joissa verkostoja on syntynyt.

– Esimerkiksi kumppanimme Italiassa on lähellä suomalaista kansalaisopistoa oleva yksityinen oppilaitos, jonka kanssa olemme tehneet aikaisemmin yhteistyötä.

Ennen matkaa kurssilla on neljän viikon valmistava jakso, jolla on perehdytty muun muassa matkan suunnitteluun, varaamisen ja käytännön järjestelyihin ulkomailla. Lisäksi on harjoiteltu esiintymistaitoja, tutustuttu vastaanottavaan maahan ja oppilaitokseen sekä opiskeltu hieman kieltä, muun muassa matkailijan englantia ja tanskaa. 

Matka kohdemaahan on noin viikon mittainen, jonka jälkeen on palautekokoontuminen. 

– Kurssilaisille korvataan matkat, majoitukset ja ruokailut, ja osallistujat saavat tarvittaessa erillistä tukea myös esimerkiksi matkustusasiakirjoihin ja matkavakuutuksiin, Heidi Karppanen kertoo. 

Myös opiston tuntiopettajat ovat osallistuneet aktiivisesti jakson suunnitteluun.

Vihreä matkustaminen tarjoaa uniikkeja kokemuksia ja oppeja

Kurssin tarkoituksena on avartaa osallistujien näkökulmaa.

– Pyrimme tuomaan näkyville, että julkinen liikenne on hyvä vaihtoehto lentämiselle, ja madaltamaan kynnystä matkustaa esimerkiksi junalla. Myös matkajärjestelyjen tekeminen luo kurssilaisille rohkeutta ja luottamusta omaan toimintaan. 

Ympäristöystävällisyyden lisäksi vihreä matkustaminen tarjoaa uniikkeja kokemuksia eri maihin ja kulttuureihin tutustumisesta. 

– Opiskelijoille on ollut tärkeä oppi, että maitse matkustaessa voi oppia paljon asioita ja tutustua erilaisiin ihmisiin, kulttuureihin ja kaupunkeihin jo ennen kuin ollaan perillä kohdemaassa. 

Esimerkiksi ensimmäisellä kurssilla kurssilaisten junamatka kohti Italiaa alkoi jo omalta paikkakunnalta Sastamalasta. Euroopassa junalla matkattiin Alppien läpi. Yhdensuuntainen matka kesti kaikkiaan kolme päivää ja kaksi yötä.

Heidi Karppasen mukaan matkoilla on tullut myös yllätyksiä, joita ei ole voinut ennustaa: esimerkiksi bussien ja junien vaihdot ovat venyneet, ja aikatauluja on pitänyt suunnitella uusiksi. 

– Vihreä matkustaminen on opettanut erilaisista käytännöistä ja toimintatavoista eri maissa ja vaatinut luovia ratkaisuja myös matkan varrella, sillä kaikkia tapahtumia ei voi tietää etukäteen. Kun haasteita ratkotaan ryhmän kanssa, saadaan onnistumisen kokemuksia. Uskon, että kokemukset ovat rohkaisseet opiskelijoita.

Opiskelijat mukana rohkeasti ja täydellä sydämellä

Sastamalan Opisto on saanut paljon hyvää palautetta liikkuvuuskursseistaan.

– On uniikkia ja hienoa, että kansalaisopistossa on mahdollisuus lähteä ulkomaille vaihtoon, ja että voimme tarjota tämän mahdollisuuden kohderyhmälle, jolla siihen on muita vähemmän mahdollisuuksia.

Heidi Karppasen mukaan iso kiitos kurssien onnistumista kuuluu osallistujille.

– Opisto on kiitollinen, että opiskelijat ovat lähteneet niin rohkeasti ja täydellä sydämellä mukaan. 

Kurssilaiset ovat nostaneet kurssin parhaaksi anniksi kokemukset ja kohtaamiset matkan varrella. 

– Kurssilaiset pääsivät osallistumaan myös kohdemaiden oppilaitosten kursseille paikallisen opettajan johdolla ja tutustumaan paikallisiin opiskelijoihin, mikä on ollut antoisaa. 

Opeista ja käytännöistä viestitään somessa ja paikallisesti

Sastamalan Opiston hanketoiminnasta sekä akkreditointiliikkuvuuksien kokemuksista kerrotaan opiston kansainvälisyystoiminnan somessa. Myös paikallismediassa on julkaistu juttuja Ummikkona ulkomailla -kursseista.

– Kurssit näkyvät kaikessa viestinnässämme, niin sisäisessä kuin ulkoisessa. Pidämme näkyvillä vihreän matkailun vaihtoehtoa myös henkilökunnan liikkuvuuksissa sekä ympäristöystävällisyyden että oppimisen näkökulman vuoksi, Heidi Karppanen sanoo.

Sastamalan Opiston rehtori Sini-Maria Lepistö on myös jakanut kokemuksia toiminnasta uusille Erasmus+ - akkreditoiduille organisaatioille. Lepistö on kertonut kokemuksista myös Suomen kansalaisopistojen liiton hallituksessa, jonka jäsen hän on.

Seuraava Ummikkona ulkomailla-kurssi on jo suunnitteilla: se järjestetään syksyllä 2023 tuttuun paikkaan, Italian Udineen.

Vinkit kestävään kehitykseen liittyvää hanketta suunnitteleville:

  • Ota vihreä matkustaminen huomioon hakua suunnitellessa.
  • Tarkastele oppimisen näkökulmaa. Vihreä matkustaminen tarjoaa usein enemmän kokemuksia ja oppeja kuin lentäminen.
  • Hyödynnä aikaisempia ja olemassa olevia verkostoja kumppanien etsimisessä. Esimerkiksi oppilaiden ja opettajien omista kontakteista voi löytyä yhteistyökumppani.

Kohti vihreämpää Eurooppaa

Juttu on osa Kohti vihreämpää Eurooppaa -juttusarjaa, jossa nostamme esiin Erasmus+ -hankkeiden ympäristövastuullisia käytänteitä sekä sellaisia Erasmus+ -hankkeita, jotka edistävät kestävää kehitystä. 


Teksti: Elina Jäntti