Miten nuori työnhakija voi erottautua edukseen, kun kilpailua on paljon?

 ”Osa työpaikoista täyttyy todella nopeasti, joten hakemista ei kannata jättää viimeiseen päivään. Uusien työpaikkojen seuraaminen viikon välein ei välttämättä riitä”, Monster Oy:n toimitusjohtaja Marja Pylkkänen sanoo.

Pylkkäsellä on erinomainen tuntuma siihen, mitä erilaiset yritykset hakevat rekrytoinnissaan. Yhtiön Monster.fi-palvelu on Suomen suosituimpia työnvälityssivustoja verkossa. Sivustolla on tällä hetkellä noin 1 300 avointa työpaikkaa kaikilta aloilta. Työnhakijat voivat etsiä sivustolta avoinna olevia työpaikkoja tai täyttää sähköisen ansioluettelon.

Vaikea taloustilanne on erityisen hankala nuorille työnhakijoille, joilla ei vielä ole paljon työkokemusta. Nuorisotyöttömyys nousi rajusti vuonna 2009. Se on nyt kääntynyt laskuun, mutta Tilastokeskuksen tietojen mukaan 15-24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste on edelleen noin 22 prosenttia.

Harvoista työpaikoista käydään kovaa kilpailua, ja hakijoiden on oltava entistä nopeampia.

”Omassa rekrytoinnissamme aloitamme haastattelut yleensä heti kun hakemuksia tulee. Tehokkuus työnhaussa kertoo myös hakijasta, sillä esimerkiksi myyntitehtävissä täytyy olla nopea”, Pylkkänen kertoo.

Kovassa kilpailussa työpaikan saaminen voi olla pienestä kiinni.

Hakijaa ei välttämättä arvioida pelkästään hakemuksen tai haastattelun perusteella. ”Jos yrityksellä on aulassa vastaanotto, monesti rekrytoijat kysyvät vastaanottohenkilöltä hänen ensivaikutelmaansa hakijasta.”

Kaikki työpaikat eivät houkuttele

Työpaikkoja on tällä hetkellä niukasti, mutta Pylkkäsen mukaan tiettyjä työtehtäviä on silti vaikea täyttää. Taloushallinnon tai puhelinmyynnin tehtäviin tulee edelleen vähän hakemuksia. Markkinointi- ja asiakaspalvelutöihin tulee sen sijaan aikaisempaa enemmän hakijoita, kun muidenkin alojen työ- ja opiskelukokemusta omaavat ihmiset hakevat niitä. Suosittuun työpaikkaan voi tulla 300 hakemusta.

Miten niin suuresta määrästä voi valikoida parhaat hakijat haastatteluun?

”Se on tietenkin vaikeaa”, Pylkkänen huokaisee. ”Jotkut hakemukset voi karsia kuitenkin nopeasti pois, jos ne eivät ollenkaan täytä kriteereitä. On myös tosiasia, että vaikka muuten olisit täydellinen tehtävään, niin jos kirjallinen ulosantisi ei ole hyvää, luultavasti karsiudut joukosta”.

Pylkkänen suositteleekin, että antaa hakemuksensa ystävän luettavaksi. Toisen ihmisen tuoma näkökulma paitsi auttaa kitkemään kirjoitusvirheitä se myös mahdollistaa hakemuksen arvioimisen realistisesti. Pylkkänen korostaa, että hakemuksissa tulee olla mahdollisimman rehellinen – liioittelematta taitojaan, mutta olematta myöskään turhan vaatimaton.

Työnhaku ei nimittäin vaadi täydellisyyttä. Haastattelu usein jännittää nuorta hakijaa, mutta jännittämistä ei tarvitse pelätä. ”Minusta on ihan mukava huomata, jos haastateltava vähän jännittää, koska se kertoo sen, että hän on oikeasti kiinnostunut tehtävästä”.

Ei myöskään ole välttämätöntä täyttää jokaista työpaikkailmoituksessa mainittua kriteeriä. Pitkä lista vaatimuksista työpaikkailmoituksessa voi lannistaa hakijan. Turhaan.

”Suomalaiset monesti jättävät hakematta paikkaa, jos heiltä puuttuu yksi tai kaksi luetelluista kriteereistä. Eivät työnantajat oikeasti oleta, että hakijalla on kaikki mahdolliset ilmoituksessa mainitut ominaisuudet. Joskus se olisi jopa mahdotonta!”

Pylkkänen myös huomauttaa, että usein työtehtäväkin muotoutuu osittain siihen valitun ihmisen taitojen mukaiseksi. ”Mutta ei tietenkään kannata hakea ulkomaankaupan tehtäviin, jos ei osaa englantia”.

Ura alkuun puhelinmyynnistä

Työnhaussa on tärkeää pitää mielessä se, mikä juuri haettavalle työtehtävälle on ominaista, Pylkkänen muistuttaa. ”Jos hakee työtä, jossa puhutaan paljon puhelimessa, kannattaa ehdottomasti soittaa työnantajalle. Hyvä puhelinääni jää mieleen, ja voi olla ratkaiseva rekrytoinnissa. Ei kuitenkaan kannata soittaa, ellei ole mitään kysyttävää!” Pylkkänen nauraa.

On myös tärkeää miettiä, haluaako todella työpaikkaa, jota aikoo hakea. Monet nimittäin lähettävät samoja hakemuksia ja samaa ansioluetteloa moneen paikkaan, eivätkä välttämättä edes muista minne kaikkialle ovat hakeneet. ”On tosi noloa, kun työnantaja soittaa kutsuakseen haastatteluun ja toisessa päässä ihmetellään, että mistä työpaikasta oikein on kysymys.”

Unelmiensa työpaikkaa voi olla vaikea löytää, kun työttömyyttä on paljon – varsinkin jos on juuri valmistunut ja työkokemusta ei ole vielä kertynyt runsaasti. Pylkkänen kannustaa nuoria välttämään esimerkiksi puhelinmyynnin aliarvioimista.

”Olen itse aloittanut Monsterissa puhelinmyynnissä, ja kymmenen vuotta myöhemmin olen toimitusjohtaja. Etenin pikkuhiljaa tehtävästä toiseen”, hän kertoo.

Pylkkäsen mukaan joskus törmää hakijoihin, jotka ovat opiskeluissaan saaneet sen käsityksen, että valmistuttuaan he pääsisivät heti päällikkötason tehtäviin. ”Johtotehtäviin täytyy kuitenkin kasvaa työkokemuksen kautta. Voi olla hyvä hakea myös hieman vaatimattomammilta tuntuvia työtehtäviä”, hän muistuttaa.

Europassilla monipuolisuus esiin

Pylkkäsen kanssa keskustellessa muotoutuu käsitys siitä, että työnhaussa tärkeintä ei ole mikään yksittäinen asia, vaan kaikista hakijan ominaisuuksista muodostuva kokonaisuus – hakemuksen kieliasusta siihen, kuinka reippaasti tervehtii vastaanottovirkailijaa. Myös rekrytoinnissa on omat muotivirtauksensa, ja tämän hetken trendi onkin monipuolisuus.

Yksi mahdollisuus tuoda esille monipuolista kokemustaan on Europassin ansioluettelo. Monster.fi:ssä on mahdollista käyttää joko perinteistä ansioluetteloa tai Europass-CV:tä. Europassin ansioluettelossa voi tuoda esille paitsi työkokemustaan myös sosiaalisia taitojaan tai esimerkiksi harrastuksiaan.

”On tärkeää tuoda myös harrastukset esille hakemuksessa – on rekrytoijalle kiinnostavaa, onko hakija joukkuepelaaja tai harrastaako hän yksilölajeja. Esimerkiksi partioharrastus voi myös olla hyödyksi, koska se kehittää sosiaalisia taitoja”.

 

Takaisin Europassin etusivulle