Sivulla on elämänkatsomustiedon 6. luokan lukuvuosiarvioinnin kriteerien eli osaamisen tason kuvausten tukiaineisto. Aineiston tarkoituksena opettajia opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisen opetuksen suunnittelussa, arvioinnissa ja arviointikriteerien käytössä. Tukiaineisto sisältää vinkkejä ja esimerkkejä pedagogisista arviointimenetelmistä. Opettaja voi muokata ja soveltaa niitä omaan arviointityöhönsä sopivalla tavalla. Tukiaineistoissa viitataan sähköisiin materiaaleihin, joita voi hyödyntää useiden kriteerien kohdalla.
Koristekuva

Seuraavalla Opetushallituksen sivustolla avataan tarkemmin elämänkatsomustiedossa käytettäviä käsitteitä perusopetuksessa:

Elämänkatsomustiedon opetuksessa oppimisen arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Palautteella pyritään rohkaisemaan oppilasta perehtymään ja tutkimaan oppimisen kannalta keskeisiä lähteitä ja piirteitä sekä tekemään asioista omia tulkintoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monimuotoiset kirjallisen ja suullisen tuottamisen tavat sekä muun tekemisen ja ilmaisumuotojen kautta osoitettu osaaminen. Tärkeää on niiden kautta osoitettu ilmaisu- ja perustelutaito. Yksityiskohtaisen muistamisen sijaan arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota tiedon soveltamiseen sekä ajattelun ja argumentaation kehittymiseen.

Numeroarvioinnin käyttäminen perusopetuksessa annettavissa todistuksissa 4. vuosiluokalta alkaen on pääsääntö, josta on kuitenkin mahdollista poiketa niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6.11.1). Sanallista arviointia voidaan siis käyttää numeroarvioinnin sijaan vuosiluokilla 1–9 päättöarviointia lukuun ottamatta maahanmuuttotaustaisten oppilaiden lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa. Todistuksissa voidaan käyttää erilaisia sanallisia asteikkoja. Sanallisesta arviosta tulee käydä ilmi, onko oppilas saavuttanut hyväksytysti oppiaineen tavoitteet. Oppilaan osaamista voidaan joissakin oppiaineissa tarpeen mukaan arvioida sanallisesti todistuksessa, jossa muuten opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti annetaan numeroarvosanoja. Jos numeerinen arviointi ei jostain syystä ole tarkoituksenmukaisin ratkaisu oppilaan osaamisen arvioinnin kannalta, voidaan palata sanalliseen arviointiin.