Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa on kaksitoista oppimäärää. Niille on kuvattu yhteinen oppiaineen tehtävä sekä oppilaan oppimisen ja osaamisen arvioinnin periaatteet. Seitsemälle oppimäärälle on määritelty kullekin omat opetuksen tavoitteet ja sisältöalueet ja siten myös 6. luokan lukuvuosiarviontiin arviointikriteerit. Perusteita on täydennetty syksystä 2023 alkaen osaamisen tavoitteista johdetuilla oppimisen tavoitteilla ja arvosanojen 5, 7, 8 ja 9 osaamisen kuvauksilla. Arvioinnin tarkentamisen tavoitteena on ollut lisätä arvioinnin luotettavuutta ja yhdenvertaisuutta.

Tässä tukimateriaalissa käsitellään äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärien 6. luokan lukuvuosiarviointia ja osaamisen tason kuvauksia. Erityisesti esimerkkejä on annettu suomen kielen ja kirjallisuuden oppimäärästä sekä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä.

6. luokan osaamisen kuvaukset on laadittu samoin periaattein kaikkiin äidinkielen ja kirjallisuuden eri oppimääriin, eli suomen, ruotsin, saamen, romanin ja viittomakielen oppimääriin sekä suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2) -oppimääriin. Myös opetussuunnitelman perusteiden liitteenä olevissa perusopetusta täydentävissä oppilaan oman äidinkielen sekä saamen ja romanin oppimäärissä osaamisen kuvaukset on muokattu samoin periaattein.

6. luokan lukuvuosiarvioinnin osaamisen kuvaukset on liitetty paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan. Oppimäärien opetuksen tavoitteet ja sisältöalueet vuosiluokilla 3–6 on kuvattu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Perusteiden pohjalta on laadittu paikallinen opetussuunnitelma, jossa tavoitteet ja sisällöt on kohdennettu vuosiluokittain sekä laaja-alainen osaaminen tarkennettu. 6. luokan lukuvuosiarvioinnissa ja osaamisen kuvausten käytössä on siis erityisesti otettava huomioon se, mitkä tavoitteet on paikallisesti valittu 6. luokan opetuksen tavoitteiksi. 

Arvioinnissa keskeisiä periaatteita ovat arvioinnin yhdenvertaisuus, ymmärrettävyys ja läpinäkyvyys. Osaamisen tason kuvausten avulla tuetaan oppilaiden valtakunnallisesti yhdenvertaista ja oikeudenmukaista arviointia. Arviointikriteerien yhdenvertainen käyttö edellyttää niihin perehtymistä ja niistä keskustelua. Keskeistä on myös selvittää arvioinnin periaatteet ja käytännöt sekä oppilaille että huoltajille.

Opetushallituksen äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineasiantuntijoiden lisäksi tukimateriaalia ovat olleet laatimassa luokanopettaja Katariina Solastie (suomen kieli ja kirjallisuus) sekä luokanlehtori Katri Takko ja rehtori Kati Huldén (suomi toisena kielenä ja kirjallisuus)