Oppilaan oppimisen ja osaamisen arvioinnissa on perusopetuksessa kaksi tehtävää. Formatiivinen arviointi ohjaa ja kannustaa opiskelua sekä kehittää itsearviointitaitoja. Summatiivinen arviointi määrittää, missä määrin oppiaineelle asetetut tavoitteet on saavutettu.
Kunkin taide- ja taitoaineen opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3–6 on annettu vuosiluokittain paikallisessa opetussuunnitelmassa. Taide- ja taitoaineiden tavoitteiden ja keskeisten sisältöjen kohdentumisessa vuosiluokille 3–6 on näin ollen koulukohtaisia eroja. Opetussuunnitelman perusteiden arviointikriteerejä kuudennen vuosiluokan päätteeksi käytetään ainoastaan kyseisen vuosiluokan lukuvuosiarvioinnissa. Jos jokin vuosiluokkien 3–6 opetuksen tavoite on paikallisessa opetussuunnitelmassa kohdennettu alemmalle vuosiluokalle ja siihen ei pyritä enää 6. vuosiluokalla, niin opettaja voi soveltaa arvioinnissa kyseisen tavoitteen 6. lukuvuosiarvioinnin kriteereitä oppilaan ikätaso ja edellytykset alemmalla vuosiluokalla huomioiden. Kuudennen luokan lukuvuosiarvioinnissa annetaan arviointi paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettujen opetuksen tavoitteiden mukaisesti.
Numeroarvioinnin käyttäminen perusopetuksessa annettavissa todistuksissa 4. vuosiluokalta alkaen on pääsääntö, josta on kuitenkin mahdollista poiketa niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6.11.1). Sanallista arviointia voidaan siis käyttää numeroarvioinnin sijaan vuosiluokilla 1–9 päättöarviointia lukuun ottamatta maahanmuuttotaustaisten oppilaiden lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa. Todistuksissa voidaan käyttää erilaisia sanallisia asteikkoja. Sanallisesta arviosta tulee käydä ilmi, onko oppilas saavuttanut hyväksytysti oppiaineen tavoitteet. Oppilaan osaamista voidaan joissakin oppiaineissa tarpeen mukaan arvioida sanallisesti todistuksessa, jossa muuten opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti annetaan numeroarvosanoja. Jos numeerinen arviointi ei jostain syystä ole tarkoituksenmukaisin ratkaisu oppilaan osaamisen arvioinnin kannalta, voidaan palata sanalliseen arviointiin.