Opetusryhmien koosta vastaa opetuksen järjestäjä. Käsityön oppimis- ja työympäristön tiloissa työskentelevien ryhmien muodostamisessa tulee huomioida työturvallisuuslain 8 § (Ttl 2002/738). Pykälässä kuvataan esimiehen vastuuta tilojen turvallisesta käytöstä. Oppaan ja tilakorttien kirjoittamisen sekä tilamitoituksen perustana on käytetty oppilastyöpisteiden määrää teknisen työn ja tekstiilityön työtapojen yleistyötiloissa (ryhmäkoko 12–16 oppilasta). Oppimis- ja työympäristön suurimpien tilojen tekninen henkilömitoitus (tuloilmamäärät) on tehtävä tätä huomattavasti suuremmaksi (yli 30 henkilöä). Muiden tilojen tekninen henkilömitoitus voidaan tehdä tapauskohtaisesti.
Jotta opetus voidaan käsityön oppimis- ja työympäristössä toteuttaa turvallisesti, käsityön opetuksen ryhmäkoon täytyy perustua vaarojen tunnistamiseen ja riskien arviointiin suhteessa käytettävissä olevan oppimis- ja työympäristön yleistyötilojen kokoon, tilojen valvottavuuteen sekä oppilaiden henkilökohtaisen ohjauksen ja tuen tarpeeseen. Käsityön työtilojen tulee olla turvallisia fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta.
Koulun pedagogisessa suunnitelmassa kuvataan, miten opetus käsityön työtiloissa toteutetaan. Suunnitelman on oltava tilojen suunnittelijalla käytössä jo hankesuunnitteluvaiheessa, jotta käsityön opetuksesta tehdyt suunnitelmat toteutuvat tilojen koon, toimivuuden ja valvottavuuden näkökulmista.
Käsityön oppimis- ja työympäristöön suunnitellaan teknisen työn ja tekstiilityön työtapojen yleistyötiloja sekä oppaan tilakorttien esittämiä kone-, laite ja pientyövälinetyöskentelyyn soveltuvia erillisiä tiloja ja alueita. Yleistyötiloissa tulee jokaisella opetusryhmän oppilaalla olla oma oppilastyöpiste. (Käsityön työturvallisuusopas. 2011).
Tekstiilityön työtapojen yleistyötilan oppilastyöpisteen muodostaa tuoli ja pöytä, jonka koko parityöskentelyssä on yleensä 700 mm x 1400 mm. Yksi työpöytä muodostaa yleensä kahden oppilaan työpisteen. Työpöytien välinen etäisyys turvallisessa työskentelyssä on min. 1100 mm ja etäisyys seinästä min. 800 mm. Teknisen työn työtapojen yleistyötilan oppilastyöpisteen muodostaa höyläpenkin pitkä sivu. Työpisteeksi luetaan myös metallityöpaikka tai elektroniikkatyöpaikka. Yksi höyläpenkki muodostaa yleensä kahden tai neljän oppilaan työpisteen. Höyläpenkkien ja työpöytien välinen etäisyys turvallisessa työskentelyssä on min. 1100 mm ja etäisyys seinästä min. 800 mm. (Käsityön työturvallisuusopas. 2011).
Kun käsityön oppimis- ja työympäristössä työskentelevien oppilaiden ryhmäkokojen suunnittelu huomioidaan jo koulun pedagogisessa suunnitelmassa, käydään läpi muun muassa seuraavia asiakokonaisuuksia:
- Miten oppilaat ja opettajat liikkuvat turvallisesti eri tiloissa käsityöprosessin aikana?
- Miten oppilaat perehdytetään käsityön oppimis- ja työympäristön tiloihin ja niissä työskentelemiseen?
- Miten kaikille tiloissa yhtä aikaa työskenteleville oppilaille mahdollistetaan yksilöllinen ohjaus?
- Miten tukea tarvitsevien oppilaiden ohjaamisen mahdollisuus on tulevissa tiloissa huomioitu?
- Miten oppilaiden yhteistyö oppimis- ja työympäristössä mahdollistuu?
- Miten psyykkisen, sosiaalisen ja fyysisen työympäristön turvallisuus huomioidaan?
- Miten jo tilojen suunnitteluvaiheessa tunnistetaan opettajan henkinen ja fyysinen kuormittuminen?
- Miten opettaja hoitaa työturvallisuuslakiin perustuvan silmälläpito- ja valvontavastuun?
- Onko opetus- ja oppimisympäristössä valvonnan osalta katvealueita?
- Miten on huomioitu, että teknisen työn työtapoihin liittyvissä tiloissa on työalueita ja työpisteitä, joissa vapaata liikkumista työturvallisuuden vuoksi on syytä rajoittaa?
- Riittääkö tilojen ilmanvaihto suunniteltujen ryhmäkokojen tarpeisiin?
- Onko kenties jo sattunut tapaturmia ja pystytäänkö vastaavat estämään jatkossa määrittelemällä esimerkiksi käsityön ryhmäkoko uudelleen?
Työturvallisuus olennaisena osana tilasuunnittelua
Oppimisen ja opettamisen kannalta on tärkeää, että oppimisympäristö ja suunnitellut oppimis- ja työtehtävät edistävät oppimista ja työhyvinvointia. Tilojen perusratkaisuja määriteltäessä, on myös otettava huomioon opettajien määrä suhteessa oppilasmäärään.
Käsityön opetustilat muodostavat laajan ja monimuotoisen tilakokonaisuuden, jossa toteutetaan samanaikaisesti useita toisistaan poikkeavia käsityöprosesseja. Tilojen on oltava sellaiset että opetus voidaan toteuttaa turvallisesti – myös silloin, kun tiloissa työskentelee heterogeeninen ryhmä oppilaita eri prosessien ja -työvaiheiden parissa.
Käsityöprosessin eri toimintojen sijoittelun oppimisympäristössä tulee tukea oppilaiden turvallista ja loogisesti etenevää, opetussuunnitelman mukaista työskentelyä. Työtilat ja -pisteet mitoitetaan siten, että niissä on riittävästi vapaata tilaa työskentelyä varten (kts. Käsityön työturvallisuusopas. 2011). Oppilastyöpisteiden ja työskentelyyn varattujen työpisteiden mitoituksessa on otettava huomioon esteettömyys ja ergonomia.
Oppaan luvussa 3. Yleisiä suunnitteluperiaatteita on käsityön oppimis- ja työympäristön esimerkkipinta-aloja koskien yksittäisiä tiloja ja koko oppimisympäristöä eri oppilasmäärille. Näissä esimerkeissä on huomioitu tilan tarve opetuksen turvalliseksi toteuttamiseksi oppimisympäristössä.