
Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä edistää lasten hyvinvointia, tasa-arvoisuutta ja osallisuutta. Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvilla lapsilla on oikeus turvalliseen toimintaympäristöön, ammattitaitoisiin aikuisiin ja välipalaan. Hyvä ja avoin kodin, aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun välinen viestintä lisää sekä aikuisten luottamusta että lasten turvallisuudentunnetta. Viestinnässä tulisi suosia ensisijaisesti sähköisiä yhteydenpitovälineitä. Viestinnässä tulee huomioida eri kieliryhmiin kuuluvat huoltajat.
Suositusten mukaan tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjällä on velvollisuus huolehtia lasten ja työntekijöiden turvallisuudesta esimerkiksi tehostamalla siivousta ja toimimalla tavallista pienemmissä ja pysyväisluonteisissa ryhmissä.
Kunta vastaa myös hankkimansa aamu- ja iltapäivätoiminnan lainmukaisuudesta. Tartuntojen välttämiseksi kunnan tulee ohjata palvelujen tuottajaa valtakunnallisten ja paikallisten ohjeiden sekä suositusten noudattamisessa. Toiminnassa tulee varautua myös mahdollisiin vakavampiin tilanteisiin, joissa esimerkiksi paljon henkilöstöä on poissa työstä.
Toiminta alkuvuonna 2021
Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään edelleen pääosin samoin kuin syksyllä 2020 eli sen järjestämisessä tulisi huomioida Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana 4.8.2020 (jäljempänä THL:n ja OKM:n väljyys- ja hygieniasuositus) sekä Työterveyslaitoksen ohje työpaikoille (Ohje varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja perusopetukseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi 1.12.2020).
Valtioneuvosto on tehnyt 23.10.2020 periaatepäätöksen valtakunnallisista ja alueellisista suosituksista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Päätöksen mukaan epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimin. Päätöksen mukaiset toimet on jaettu koronaepidemiatilanteen mukaan perusvaiheen, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen tilanteisiin. Lisäksi toiminnassa tulee noudattaa mahdollisia tartuntatautiviranomaisten tartuntatautilain nojalla tekemiä velvoittavia päätöksiä.
Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjien on tärkeää aktiivisesti seurata epidemiatilanteen kehitystä ja toimia viranomaisten kulloistenkin päätösten, ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Tartuntatautilain 58 §:n mukaan kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan tilojen sulkemisesta osittain tai kokonaan. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella.
Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjien on tärkeää varautua myös mahdollisiin vakaviin tilanteisiin, joissa esimerkiksi paljon henkilöstöä on poissa työstä.