
Ammatillista koulutusta ja näyttöjä järjestetään ammatillisen koulutuksen lainsäädännön mukaisesti. Koulutuksen järjestäjän tulee kuitenkin ottaa huomioon koronaepidemiaa koskevat ohjeet ja suositukset.
Suositus kasvomaskien käytöstä ammatillisessa koulutuksessa ja näyttöjen järjestämisessä
Epidemiatilanne vaihtelee eri puolilla maata ja maskia ohjeistetaan käyttämään eri tilanteissa sen mukaan, missä vaiheessa epidemia milläkin alueella on. Koronaepidemiassa on kolme vaihetta: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.
THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Seuraa oman sairaanhoitopiirisi ja kuntasi tiedotusta siitä, mikä vaihe epidemiassa on menossa.
Näyttöjen järjestäminen ja osaamisen arviointi
Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (537/2017) mukaisesti näytöt tulee toteuttaa tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa. Koronaepidemian aikana näyttöjen toteuttaminen aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa on kuitenkin erityisesti joillakin koulutusaloilla ollut vaikeaa tai mahdotonta, jos työpaikat ovat suljettuja tai niillä on suuri tartuntariski.
Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 52 §:ä on väliaikaisesti muutettu ammattitaidon ja osaamisen osoittamisen eli näyttöjen toteuttamistapojen osalta. Näytöt voidaan koronaepidemiasta johtuvista syistä toteuttaa suorittamalla muita käytännön tehtäviä, jotka mahdollisimman hyvin vastaavat aitoja työtilanteita ja työprosesseja.
Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 52 §:n 3 momentin mukaan näytössä osoitettua osaamista voidaan tarvittaessa täydentää muulla osaamisen arvioinnilla siltä osin, kuin osaamista ei covid-19-epidemiasta johtuvista syistä voida osoittaa aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa. Laki astuu voimaan 1.7.2020 ja on voimassa 31.7.2021 saakka.
Väljennyksiä ei kuitenkaan ole tarkoitus suunnitella tutkintokohtaisiin osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmiin, vaan joustojen välttämättömyys tulee arvioida tilannekohtaisesti ja kunkin opiskelijan osalta yksilöllisesti. Opiskelijakohtaisesti osaamisen osoittaminen suunnitellaan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa.
Väljennyksistä huolimatta tulee huolehtia siitä, että ensisijaisesti selvitetään mahdollisuudet toteuttaa näytöt aidoissa työtilanteissa esimerkiksi vaihtoehtoisia työpaikkoja kartoittamalla. Osaamisen osoittaminen aidoissa työtehtävissä on keskeinen ammatillisen koulutuksen laatutekijä. Esitettyjä joustomahdollisuuksia käytetään vain silloin, kun se on koronaepidemiaan liittyvien syiden vuoksi välttämätöntä. Ammatillisessa koulutuksessa tulee myös poikkeuksellisten järjestelyjen aikana varmistaa tutkintoa suorittavien osaamisen laatu ja työelämävastaavuus: työelämän tulee voida luottaa siihen, että tutkinnon suorittaneen osaaminen ja ammattitaito on arvioitu ja todennettu asianmukaisesti.