Opetus- ja kulttuuriministeriö ei järjestä laatupalkinnon hakua vuonna 2024.
Ammatillisen koulutuksen laatupalkinnot
- Koulutus ja tutkinnotAmmatillinen koulutusLaatu ja kehittäminen
Laatupalkinnolla kannustetaan ammatillisen koulutuksen järjestäjiä toiminnan laadun arviointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Tavoitteena on löytää parhaita käytäntöjä jaettavaksi ja edistää ammatillisen koulutuksen arvostusta, vetovoimaa ja tunnettuutta. Vuosittain vaihtuva laatupalkinnon teema nostaa esille keskeisiä koulutuspoliittisia tavoitteita ja edistää niiden saavuttamista.
Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää ammatillisen koulutuksen järjestäjille laatupalkintohaun, jonka toteuttaa Opetushallitus. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimeää laatupalkintotoimikunnan jäsenet.
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintoa voivat hakea kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät. Laatupalkinnon saaja ei voi osallistua/hakea kolmena seuraavana vuotena laatupalkintoa. Kunniamaininnan saaneilla ei ole rajoituksia vuosittaiseen osallistumiseen.
Laatupalkinnolla kannustetaan ammatillisen koulutuksen järjestäjiä toiminnan laadun arviointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Tavoitteena on löytää parhaita käytäntöjä muiden organisaatioiden oppimisen perustaksi ja edistää ammatillisen koulutuksen arvostusta, vetovoimaa ja tunnettuutta. Vuosittain vaihtuvilla painopistealueilla kiinnitetään huomioita erilaisiin koulutuspoliittisesti tärkeisiin erityisteemoihin.
Laatupalkinto myönnetään tunnustuksena toiminnan, sen jatkuvan kehittämisen ja tulosten laadusta sekä esimerkillisestä työstä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä. Laatupalkinnon myöntäminen pohjautuu ennalta määriteltyihin kriteereihin perustuvaan toiminnan arviointiin.
Vuosittain on jaettu enintään neljä laatupalkintoa sekä harkinnan mukaan kunniamainintoja ansioista erityisteemassa. Palkintosumma on tarkoitettu käytettäväksi koulutuksen järjestäjän toiminnan kehittämiseen ja toiminnasta viestimiseen.
Vuoden 2023 laatupalkinnon teemana oli yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon AEL-Amiedu Oy:lle (Taitotalo) ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymälle (Samiedu). Kunniamaininnan saivat Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Riveria ja Suomen Diakoniaopisto – SDO Oy. Palkinnot myönnettiin 14.11.2023 Ammatillisen koulutuksen seminaarissa Kotkassa.
Laatupalkintoa hakeneiden organisaatioiden arvioinnin toteutti OKM:n asettama Ammatillisen koulutuksen laatupalkintotoimikunta, jossa olivat edustettuina työelämän, koulutuksen järjestäjien, opettajien ja opiskelijoiden edustajat sekä muut opetusalan asiantuntijat. Toimikunnan mukaan kaikki saadut 11 hakemusta olivat erittäin korkeatasoisia ja niissä näkyi koulutuksen järjestäjien vahva panostus laadunhallintaan.
Kaikille palkituille ja ulkoiseen arviointivaiheeseen jatkaneille koulutuksen järjestäjille on lähetetty arvioinnin tuloksena palauteraportti. Hakemus ja prosessin kaikissa vaiheissa tehtävä arviointi perustuivat vuonna 2019 julkaistuun EFQM-malliin, jonka erinomaisuutta koskevat kuvaukset toimivat arvioinnin viitekehyksenä. Jokaista osa-aluetta tarkasteltiin teeman näkökulmasta.
Palkinnon saajien hakemukset ja palauteraportit ovat luettavissa tältä sivustolta liitteinä. Palkinnon saajat jakavat parhaita käytäntöjään muiden organisaatioiden vertaisoppimisen tueksi.
Vuoden 2023 laatupalkintoprosessi
Prosessi eteni seuraavin vaihein:
1. Vuoden 2023 laatupalkinnon hakuinfo
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestivät infotilaisuuden Laatupalkinnon hakemisesta 30.1.2023 (verkkotilaisuus). Tilaisuudessa kerrottiin ammatillisen koulutuksen laatupalkinnosta ja vuoden teemasta, esiteltiin hakuprosessi ja hakemus. Lisäksi kuultiin laatupalkintotoimikunnan näkökulmasta, miksi laatupalkintoa kannattaa hakea ja millainen on hyvä hakemus. Tilaisuuden esitykset löytyvät tältä sivustolta liitteinä.
Laatupalkintoa voivat hakea kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät lukuun ottamatta laatupalkinnon saaneita, jotka eivät voi hakea palkintoa kolmena seuraavana vuotena palkinnon saamisesta. Kunniamaininnan saaneilla ei ole rajoituksia vuosittaiseen osallistumiseen.
2. Hakemusten arviointi
Laatupalkintotoimikunnan tehtävänä oli valita hakemusten perusteella enintään 8-12 hakemusta jatkamaan yksilöarviointivaiheeseen. Hakemuksia saatiin 11 kappaletta. Koska kaikki hakemukset olivat erittäin korkeatasoisia, Laatupalkintotoimikunta päätti kokouksessaan kesäkuussa 2023, että jokainen hakemus jatkaa yksilöarviointivaiheeseen. Jokaiselle hakijalle tiedotettiin erikseen oman hakemuksen etenemisestä.
Laatupalkintotoimikunta on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama riippumaton arvioija, jossa ovat edustettuina ammatillisen koulutuksen järjestäjät, ammatillinen opettajakorkeakoulutus, opetushenkilöstö, opiskelijat ja työelämä. Laatupalkintotoimikunnan työ perustuu luottamuksellisuuteen. Arvioijat sitoutuvat pitämään salaisina kaikki ne luottamukselliset ja sen kaltaisina pidettävät tiedot, jotka koskevat arviointiprosessin eri vaiheissa esiin tulevia asioita.
3. Jatkoon edenneiden hakemusten yksilöarviointi
Kesä-elokuun aikana Laatupalkintotoimikunnan jäsenet yksilöarvioivat hakemukset.
4. Ulkoinen arviointi
Yksilöarviointien perusteella Laatupalkintotoimikunnan tehtävänä oli päättää enintään 6-7 kohdetta, jonne tehdään ulkoinen arviointi. Laatupalkintotoimikunta päätti kokouksessaan syyskuussa, että ulkoisen arvioinnin vaiheeseen jatkoi viisi hakemusta. Jokaiselle tähän vaiheeseen jatkaneelle hakijalle tiedotettiin erikseen oman hakemuksen etenemisestä. Niille hakijoille, jotka eivät jatkaneet ulkoisen arvioinnin vaiheeseen, kerrottiin lyhyt perustelu.
Ulkoiset arvioinnit toteutettiin etähaastatteluina lokakuun aikana. Arviointilaisuuden kesto oli koulutuksen järjestäjälle yksi päivä.
Koulutuksen järjestäjän tehtävänä oli valmistella ulkoisen arvioinnin toteutus osaltaan:
- Valitsi ja kutsui haastateltavat, jotka edustavat koulutuksen järjestäjän johtoa, opetus- ja ohjaushenkilöstöä, opiskelijoita, työelämäkumppaneita ja muita keskeisiä sidosryhmiä.
- Toimitti arviointia varten arvioijille heidän pyytämänsä lisätiedot, jotka täydentävät hakemuksessa ollutta materiaalia. Materiaali toimitettiin koulutuksen järjestäjän päättämälle ja arvioinnin ajaksi perustamalle sähköiselle alustalle.
5. Laatupalkintotoimikunnan esitys opetus- ja kulttuuriministeriölle palkittavista ja mahdollisista kunniamainintojen saajista
Kaiken prosessin aikana saamansa tiedon perusteella Laatupalkintotoimikunta voi esittää ministeriölle enintään neljää palkintoa jaettavaksi ja lisäksi mahdollisia kunniamainintoja. Laatupalkintotoimikunta päätti kokouksessaan marraskuussa 2023 esittää kahta hakijaa palkittaviksi ja kahta kunniamaininnan saajiksi.
6. Päätös palkinnon saajista ja palkintojen jako
Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti palkinnon ja mahdollisten kunniamainintojen saajista ja jakoi palkinnot Ammatillisen koulutuksen seminaarissa 14.-15.11.2023. Palkitut koulutuksen järjestäjät saavat ministeriön laatupalkintotunnuksen käyttöön omassa viestinnässään.
7. Palauteraportit ulkoiseen arviointiin osallistuneille
Laatupalkintotoimikunta antaa palauteraportin kaikille ulkoiseen arviointiin osallistuneille koulutuksen järjestäjille. Raporttiin kirjataan arvioijien näkemys organisaation vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Palkinnon saajien hakemukset ja palauteraportit julkaistaan tällä sivulla.
Vuoden 2022 laatupalkinnon teemana oli kestävä kehitys.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2022 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymälle ja Perho Liiketalousopisto Oy:lle tunnustuksena esimerkillisestä kestävän kehityksen edistämisestä ja laadunhallinnan kokonaisvaltaisuudesta.
Kunniamaininnan saivat Koulutuskuntayhtymä Tavastia sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden vahvistamisesta ja Savon koulutuskuntayhtymä/Savon ammattiopisto ekologisen kestävyyden vahvistamisesta ammatillisessa koulutuksessa.
Vuoden 2021 laatupalkinnon teemana oli tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Teemalla haluttiin tuoda esiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamista ja oppimiserojen kaventamista ja miten koulutuksen järjestäjät ovat omassa toiminnassaan ottaneet nämä huomioon.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2021 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon Ammattiopisto Luoville. Lisäksi myönnettiin kunniamaininta Suomen Diakoniaopisto Oy:lle (SDO).
Vuosi 2022
Teema: Kestävä kehitys
Palkitut:
- Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
- Perho Liiketalousopisto Oy
Kunniamaininta: Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Savon koulutuskuntayhtymä/Savon ammattiopisto
Vuosi 2021
Teema: Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen ja oppimiserojen kaventaminen.
Palkitut:
- Ammattiopisto Luovi
Kunniamaininta: Suomen Diakoniaopisto SDO Oy
Vuosi 2020
Teema: Laadunhallinnan kokonaisvaltaisuus ja koulutuksen järjestämisen kokonaislaatu
Palkitut:
- Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
- Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Kunniamaininta: Perho Liiketalousopisto Oy
Vuosi 2019
(laatupalkinnon hakua ei järjestetty)
Vuosi 2018
Teema: Opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi
Palkitut:
- Etelä-Savon Koulutus Oy
- Seinäjoen koulutuskuntayhtymä (SEDU)
Kunniamaininta: Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä (VAAO)
Vuosi 2017
Teema: Tiedolla johtaminen
Palkitut:
- Hengitysliitto ry, Ammattiopisto Luovi
- Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
- Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ylä-Savon ammattiopisto
Vuosi 2016
Teema: Osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys
Palkitut :
- Kauppiaitten kauppaoppilaitos (MERCURIA)
- Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
- Tampereen aikuiskoulutuskeskus
Kunniamaininta: Pop & Jazz Konservatorio
Vuosi 2015
(laatupalkinnon hakua ei järjestetty)
Vuosi 2014
Teema: Koulutuksen läpäisyn edistäminen ja keskeyttämisen vähentäminen
Palkitut:
- Kainuun ammattiopisto/ Kajaanin kaupunki, koulutusliikelaitos
- Optima samkommun
Kunniamaininta: Hyria koulutus Oy
Vuosi 2013
Teema: Yrittäjyys
Palkitut:
- Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
- Etelä-Savon ammattiopisto
- Jyväskylän ammattiopisto
- Koulutuskeskus Sedu
Vuosi 2012
Teema: Hyvinvoiva oppimisympäristö
Palkitut:
- Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
- Turun Kristillinen opisto
Kunniamaininta: Ammattiopisto Luovi
Vuosi 2011
Teema: Yksilölliset oppimispolut
Palkitut:
- Koulutuskeskus Salpaus
- Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
Kunniamaininta: Turun oppisopimustoimisto
Vuosi 2010
Teema: Opettajien työelämäosaamisen kehittäminen ja työpaikkaohjaajien koulutus
Palkitut:
- Forssan ammatti-instituutti
- Helsingin Diakoniaopisto
Kunniamaininta: TAO, Turun Ammattiopistosäätiö