Sivulle on koottu erilaisia materiaaleja ja muuta tukea, jota voit hyödyntää niin biologian, maantieteen kuin maantiedonkin opetuksessa. Sivun materiaalit soveltuvat lukioon ja perusopetukseen.
Tiedekasvatus
BMOL ry
Biologian ja maantieteen opettajien liiton sivustolla on liiton tuottamia oppimateriaaleja, kilpailuja, kokeita, Natura-lehti sekä tietoa jäsenille.
YLEn Oppiminen
Oppiminen-sivustolle on koottu YLEn tuottamia oppimateriaaleja sekä oppimiseen liittyviä uutisia. Sivuilla on opettajille aiheittain luokiteltuja sisältöjä, linkki Abitreenien sivuille sekä testejä.
LUMA-keskus
Luma-keskus Suomi -verkoston tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, ympäristöopin, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun ja harrastamiseen uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen avausten kautta, tukea opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa, sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä. LUMA-keskuksen sivustoilta löytyvät linkit alueellisiin Luma-keskuksiin, Aalto-yliopiston Junioriin, Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskukseen sekä ABB:n fysiikan työpajaan.
Scientix - tiedeaineiden opetuksen verkkoyhteisö
Scientix on Euroopan kouluverkoston ylläpitämä portaali, josta löytyy muun muassa Euroopan Unionin rahoittamissa hankkeissa kehitettyjä opintomateriaaleja ja tutkimusraportteja sekä monia verkkoyhteisöllisyyteen kannustavia palveluita. Sivuston sisältö on englanniksi, mutta sivulla voi navigoida suomen kielellä.
Nuorten akatemia
Nuorten akatemian sivuilla on oppimateriaaleja sekä pelejä muun muassa ilmasto- ja globaalikasvatukseen. Sivustolla on myös tietoa erilaisista sektorirajat ylittävistä hankkeista sekä stipendeistä, joiden tarkoituksena on lisätä nuorten osallisuutta. Nuorten akatemialta voit myös tilata vierailijan kouluusi.
Opinkirjo
Opinkirjon perustehtävä on tukea kouluja niiden kehittymisessä jäsentensä oppimista ja hyvinvointia synnyttäviksi oppimiskeskuksiksi. Opinkirjo luo tutkimustietoon pohjautuvia käytännöllisiä ratkaisuja opettajille ja ohjaajille. Opinkirjon sivuilta saa tukea tiedekasvatukseen muun muassa opetusmateriaalien muodossa sekä vuosittain järjestettävän Tutki kokeile kehitä -kilpailun ohjeet ja säännöt.
UNESCOn koulutussivut
Ihmisoikeusjärjestö UNESCOn sivuilta löytyy ajankohtaisia uutisia koulutuksen tilasta ympäri maailmaa sekä ajankohtaisista aiheista koulutuksen kehittämisessä. Englanninkielinen sivusto tarjoaa tukea vertailuun ja pohdintaan globaalista tasa-arvosta ja koulutuksen merkityksestä.
Kestävä kehitys ja globaalikasvatus
Maailma 2030
Maailma 2030 -sivut tutustuttavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, Suomen kehitysyhteistyöhön ja kaikille yhteisiin ongelmiin kuten ilmastonmuutokseen. Sivusto vastaa siihen, mihin tarvitaan Agenda 2030 -tavoitteita sekä mitä kehitysyhteistyö on.
African Care ry
African Care ry on monikulttuurinen kansalaisjärjestö, joka pyrkii toiminnallaan vahvistamaan erityisesti naisten asemaa ja toimintamahdollisuuksia Suomessa sekä kehitysmaissa. Järjestön opetusmateriaalit ja julkaisut pureutuvat muun muassa globaaleihin valtarakenteisiin ja kehitysmaiden naisvaikuttajiin.
Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen kokonaisuus, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta. Se tarjoaa käyttäjilleen monipuolisia välineitä maailman ymmärtämiseen ja muuttamiseen.
Eettisen kaupan puolesta
Eettisen kaupan puolesta toimivan Eetti ry:n julkaisut tarkastelevat suomalaisyritysten globaaleja tuotantoketjuja ja niiden vastuullisuutta. Lisäksi Eetti ry:n löytyy myös oppimateriaaleja opettajille, jotka haluavat herätellä keskustelua globaalista tuotannosta ja kuluttamisesta.
Suomen YK-liitto
Suomen YK-liitto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka tukee ja tekee tunnetuksi Yhdistyneiden kansakuntien toimintaa ja periaatteita. Liiton sivuilta löytyy opetusmateriaalia muun muassa YK:sta, kestävästä kehityksestä ja ihmisoikeuksista.
YK:n kehitysohjelma
YK:n kehitysohjelma tuottaa reilun vuoden sykleissä Human Development -raportin kehityksen ja hyvinvoinnin jakautumisesta maailmassa. Raportti on ilmaiseksi ladattavissa sivustolta. Raportista löytyy tilastoja ja valmiita kuvaajia.
Fingo
Fingo on 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija, joka tuo ihmiset yhteen toimimaan reilumman maailman puolesta. Fingo syntyi, kun kaksi kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdisti voimansa ja muutti saman katon alle syksyllä 2018. Fingon sivuilla mm. ”Maailman kuvalehti”, artikkeleita sekä materiaaleja eri kestävän kehityksen teemoihin.
Agenda 2030 -indikaattoreita tilastoina
Tilastokeskus on koonnut YK-indikaattoritiedot tietokantaan. Kaikille globaaleille indikaattoreille ei ole tällä hetkellä tarjolla dataa kansallisista tai kansainvälisistä lähteistä.
Kiertotalous
Circular Classroom
Circular Classroom -sivustolta löydät valmista materiaalia yhden tai useamman oppitunnin pitämiseen kiertotalouden teemoista. Kokonaisuus on suunniteltu ensisijaisesti yläkoulun ja lukion opettajille, opiskelijoille ja oppilaille.
Kiertotalousnetti
Näiltä sivuilta löydät kiertotalousaiheisia tehtäviä ja pelejä. Materiaali on suunnattu yläkouluikäisille oppilaille soveltuvaksi useisiin eri oppiaineisiin. Voit hyödyntää materiaalia ja tehtäviä vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Kiertotalousnettiä ylläpitää Luonto-Liitto.
Sitran kiertotalousmateriaalipankki
Sitran materiaalipankki sisältää kiertotalousmateriaaleja peruskouluun, lukioon ja ammatilliseen opetukseen. Sivustolla on saatavilla testejä, pelejä, projektien tai oppituntien materiaaleja eri toimijoilta kiertotalouden ja kestävän kehityksen teemoihin.
Ihmiskunnan tulevaisuus ja kiertotalous
PALPAn (Suomen palautuspakkaus oy) kiertotalousoppimateriaali kannustaa koululaisia pohtimaan, mitä ongelmia nykyiset kulutustottumuksemme aiheuttavat ja millä keinoilla kulutus saadaan kestävämmälle pohjalle. Oppimateriaalipaketti soveltuu ala- ja yläkoulujen käyttöön.
Ruuantuotanto
Open ruokaopas
Open ruokaoppaassa tarkastellaan vastuullista ruoantuotantoa ja kuluttamista kestävyyden näkökulmista. Materiaali on tehty aineenopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi soveltuen yläkouluille ja lukiohin. Opas tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä lisäksi runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia. Sivuston on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry yhteistyössä WWF:n kanssa.