Yleisen oppimäärän laskennallinen laajuus on 500 tuntia. Käsityön lisäksi taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän visuaalisia taiteita ovat arkkitehtuuri, audiovisuaalinen taide ja kuvataide. Näillä visuaalisten taiteiden taiteenalojen oppimäärillä on sekä kaikille yhteiset että taiteenalakohtaiset tavoitteet.
Yleisen oppimäärän mukainen käsityön taiteen perusopetus muodostuu perus- ja työpajaopinnoista, joita on yhteensä 10 opintokokonaisuutta. Käsityön yleisen oppimäärän opinnot voivat sisältää myös muiden yleisen oppimäärän visuaalisten taiteiden opintoja. Opintokokonaisuuksien tarjonta ja järjestys määritellään paikallisesti koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelmassa.
Yleisen oppimäärän mukaisen käsityön opetuksen lähtökohtana ovat oppilaan omat kokemukset, ilmaisu, käsillä työskentely ja tuotteiden valmistus. Opetuksen tavoitteena on, että oppilas perehtyy monipuolisesti erilaisiin materiaaleihin ja tekniikoihin sekä soveltaa tietoja ja taitoja käsityöllisessä suunnittelu- ja valmistusprosessissa. Oppilas kokee iloa tekemällä oppimisesta sekä arvostaa omaa ja ryhmän työskentelyä.
Opintojen rakenne
Opintokokonaisuudet 1–6
Käsityön perusteissa oppilas oppii ilmaisemaan itseään käsityön osa-alueilla, joita ovat esinesuunnittelu ja esineiden valmistus, tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelu ja valmistus sekä ympäristön suunnittelu ja rakentaminen. Koulutuksen järjestäjä määrittelee omassa opintosuunnitelmassaan kaikille yhteisiksi opinnoiksi ainakin yhden opintokokonaisuuden tavoitteet ja sisällöt jokaiselta käsityön osa-alueelta.
Käsityön työpajaopinnot
Opintokokonaisuudet 7–10
Työpajoissa syvennetään perusopinnoissa saavutettuja taitoja ja tietoja yhdellä tai usealla käsityön eri osa-alueella. Yhden työpajan sisältönä voi olla taiteidenvälisyys.
Varhaisiän opinnot
Oppilas tutustuu käsityön kolmeen osa-alueeseen: esinesuunnitteluun ja valmistamiseen, tekstiilin ja vaatetuksen suunnitteluun ja valmistamiseen sekä ympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen.
Aikuisten opinnot
Opetuksessa korostuvat aikuisten kiinnostuksen kohteet käsityön eri osa-alueilla.