Hyppää pääsisältöön

Kieli- ja kääntäjätutkinnot


Kun tarvitset virallista kielitutkintotodistusta esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan hakuun, voit suorittaa aikuisille tarkoitetun yleisen kielitutkinnon (YKI) tai valtionhallinnon kielitutkinnon. Auktorisoidun kääntäjän tutkintojärjestelmässä voit hankkia auktorisoidun kääntäjän oikeuden ja toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana.

Yleisessä kielitutkinnossa voit osoittaa osaamistasi yhdeksässä eri kielessä. Valtionhallinnon kielitutkinnossa voit osoittaa toisen kotimaisen kielen (suomen tai ruotsin) hallintaasi. Auktorisoidun kääntäjän tutkintojärjestelmän avulla osoitat kieli- ja käännöstaitoasi valitsemassasi kieliparissa, joista toisen tulee aina olla suomi, ruotsi tai saamen kielet. 

Tutkinnot

Yleiset kielitutkinnot (YKI)

Yleiset kielitutkinnot (YKI)

Yleiset kielitutkinnot ovat aikuisille suunnattuja kielitaitotutkintoja. Tutkinnot mittaavat kielen osaamista erilaisissa käytännön tilanteissa.

Auktorisoidun kääntäjän tutkintojärjestelmä

Auktorisoidun kääntäjän tutkintojärjestelmä

Auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunta myöntää hakemuksesta oikeuden toimia auktorisoituna kääntäjänä. Osaamisen voi osoittaa auktorisoidun kääntäjän tutkinnolla.

Valtionhallinnon kielitutkinnot

Valtionhallinnon kielitutkinnot

Julkishallinnon henkilöstö voi osoittaa toisen kotimaisen kielen hallinnan valtionhallinnon kielitutkinnolla.