Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen toimipaikat ovat julkisia paikkoja, joita koskevat järjestyslakiin sisältyvät säännökset kielletyistä esineistä ja aineista.
Perusopetuslain 29 §:n, lukiolain 40 §:n ja ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 80 §:n mukaan kouluun ei saa ilman hyväksyttävää syytä tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta,
- jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai
- jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta tai
- joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen.
Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa sovelletaan sen koulutusmuodon säännöksiä, jonka yhteydessä koulutusta järjestetään.
Opetuksen ja koulutuksen järjestäjä arvioi, onko oppilaalla tai opiskelijalla hyväksyttävä syy tuoda esine tai aine kouluun tai oppilaitokseen. Oppilas tai opiskelija tarvitsee siten koulun tai oppilaitoksen luvan tällaisen esineen tai aineen tuomiseksi mukanaan. Hyväksyttävää voisi olla esimerkiksi pesäpallomailan tuominen kouluun, jos koulussa pelataan pesäpalloa tai oppilas harrastaa pesäpalloa ja menee koulusta suoraan harrastukseensa. Jos koulussa herää epäilys, että mailaa käytettäisiin muuhun tarkoitukseen, on sen tuominen kouluun mahdollista kieltää.
Perusopetuksen kouluissa sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoksissa tulee lain mukaan olla järjestyssäännöt. Järjestyssäännöissä voidaan todeta, että lailla kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden tuominen kouluun on kiellettyä. Järjestyssääntöihin voidaan ottaa tarvittavia esimerkkejä lailla kielletyistä ja vaarallisista esineistä ja aineista.
Varhaiskasvatuslaissa ei ole nimenomaista säännöstä kielletyistä esineistä tai aineista. Lain 10 §:n mukaan varhaiskasvatusympäristön on kuitenkin oltava turvallinen ja lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Koska varhaiskasvatuksen toimipaikat ovat julkisia paikkoja, niitä koskevat järjestyslain 9 ja 10 §:n kiellot teräaseista ja toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen ja soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapidosta.