Opetushallitus hyväksyi kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet 22.2.2022. Niitä sovelletaan 1.8.2022 jälkeen alkavassa koulutuksessa. Perusteet on julkaistu myös englanniksi syksyllä 2022.
Kotoutumiskoulutus
Kotoutumiskoulutuksen järjestäjän tulee laatia opetussuunnitelma. Opetushallitus tarjoaa koulutuksen järjestäjille KOTO-työkalun, jolla koulutuksen järjestäjät voivat helposti luoda opetussuunnitelman kotoutumiskoulutukseen. KOTO-työkalu ohjaa opetussuunnitelman luomista ja tukee sitä, että kaikki opetussuunnitelmassa edellytettävät osa-alueet tulevat huomioiduksi suunnitelmassa. Opetushallitus suosittelee KOTO-työkalun käyttöönottoa.
KOTO-työkalu otetaan käyttöön elokuussa. Opetushallitus järjestää KOTO-työkalun käyttöönoton tueksi kolme samansisältöistä koulutusta. Tietoa koulutuksista löytyy tapahtumasivulta.
Keväällä 2023 hyväksyttiin uudistettu laki kotoutumisen edistämisestä, joka tuli voimaan vuoden 2025 alussa. Uudessa laissa annettiin Opetushallitukselle vastuu kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestauksesta.
Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestaus suoritetaan kotoutumiskoulutuksen kieliopintojen päätteeksi suomeksi tai ruotsiksi. Päättötesti noudattaa kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita.
Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon arviointi
Kotoutumiskoulutuksen olennainen osa on suomen tai ruotsin kielitaidon päättötestaus. Opetushallitus määrää aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet sekä suomen ja ruotsin kielitaidon päättötestauksen toteuttamisen.
Päättötestissä suoritetaan luetun ymmärtämisen, kuullun ymmärtämisen, kirjoittamisen ja puhumisen osakokeet. Jokainen osakoe voidaan järjestää eri päivinä opettajan suunnitelman mukaan.
Luetun ymmärtämisen ja kuullun ymmärtämisen osakokeet arvioidaan automaattisesti. Puhumisen ja kirjoittamisen osakokeet arvioi kotoutumiskoulutuksen kielitaidon opettaja. Tulevaisuudessa myös ne saatetaan arvioida digitaalisesti.
Opetussuunnitelma ja poikkeukset
Opetussuunnitelman perusteissa määritellään koulutuksen tavoitteet, keskeiset sisällöt, opiskelijan osaamisen arviointi, henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja todistukseen merkittävät tiedot. Koulutuspalvelun tuottajan on laadittava suunnitelma koulutuksen toteuttamisesta, mutta poikkeaminen opetussuunnitelman perusteista on mahdollista perustellusta syystä.
Koulutukset päättötestijärjestelmän käyttöön
Opetushallitus vastaa vuoden 2025 alussa voimaan astuneen uudistetun kotoutumisen edistämistä koskevan lain myötä käyttöönotettavasta uudesta kotoutumiskoulutuksen kielitaidon valtakunnallisesta päättötestausjärjestelmästä. Päättötestausten käytännön järjestämisestä vastaavat kotoutumiskoulutuksen järjestäjät ja kielten opettajat, joille testijärjestelmän käyttö on maksutonta. Päättötestaus on tarkoitettu käytettäväksi organisaatioissa, jotka noudattavat kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelmaa.
Opetushallitus järjestää koulutusta kotoutumiskoulutuksen kielitaidon valtakunnallisen päättötestausjärjestelmän käyttöön sekä kotoutumiskoulutuksen järjestäjille että opettajille.
Perehdytys kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestausjärjestelmän käyttöön Koulutuksen järjestäjille:
- 20.2.2025 klo 14-14:45
- 5.3.2025 klo 9-9:45
- 13.3.2025 klo 13-13:45
Perehdytys kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestausjärjestelmän käyttöön opettajille:
- 19.3.2025 klo 14.15-15.45
- 31.3.2025 klo 14.15-15.45
- 10.4.2025 klo 14.15.-15.45
Löydät ajankohtaiset tiedot tulevista koulutuksista ja ilmoittautumisohjeet OPH:n tapahtumasivulta oheisen linkin kautta:
Tapahtumakalenteri | Opetushallitus
Arviointikoulutukset opettajille
Järjestämme kevään 2025 aikana kotoutumiskoulutuksen opettajille arviointikoulutuksia sekä suomen- että ruotsinkielisinä. Arviointikoulutukset järjestää testipakettien toimittaja, Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen keskus SOLKI.
Huom! Arviointikoulutuksiin ilmoittaudutaan koulutukset järjestävän SOLKI:n ilmoittautumisjärjestelmän kautta!
Suomen kielen kotoutumiskoulutuksen päättötestin kirjoittamisen ja puhumisen koulutukset järjestetään toukokuussa 2025 seuraavasti:
- Kirjoittamisen koulutus pe 16.5.2025 klo 12–13.30
- Puhumisen koulutus ti 20.5. 2025 klo 12–13.30
Jotta voimme lähettää sinulle linkin Zoom-koulutukseen, tulee sinun ilmoittautua koulutukseen tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/340CD5F3CE6690A0
Ilmoittaudu koulutuksen/koulutuksiin viimeistään 7.5.2025!
Syksyn 2025 arviointikoulutukset
Suomen kielen kirjoittamisen ja puhumisen koulutukset:
- Kirjoittamisen koulutus ke 17.9.2025 klo 12–13.30
- Puhumisen koulutus ke 24.9.2025 klo 12–13.30
Ilmoittautuminen avataan myöhemmin!
Ohjeet päättötestauksen järjestäjille ja opettajille
Opetushallitus on laatinut ohjeistuksen uuden päättötestausjärjestelmän käytöstä sekä koulutuksen järjestäjille että opettajille. Löydät alta koulutustilaisuuksien materiaalit sekä tarkemmat ohjeistukset kielitestijärjestelmän käyttöön. Molemmissa koulutuksissa on johdantona samansisältöinen perehdytysosuus kielitestijärjestelmään ja opetussuunnitelman perusteiden muutoksiin. Päivitämme ohjeistusta kevään kuluessa, ja lisäämme myöhemmin myös koulutustilaisuuksien webinaaritallenteet tälle sivustolle!
Hyväksy analytiikkaevästeet katsellaksesi upotettua YouTube-videota
Hyväksy analytiikkaevästeet katsellaksesi upotettua YouTube-videota
Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestin järjestämiseen ja opetussuunnitelmaan liittyvät kysymykset:
Kysymys: Miksi päättötestaus tehdään?
Vastaus: Kotoutumisen edistämisestä koskevassa laissa (681/2023) säädetään, että kotoutumiskoulutuksen päätteeksi tehdään kielitaidon päättötestaus. Lain taustalla on eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietintö vuodelta 2018. Sen perusteella eduskunta edellytti kirjelmässään, että kotoutumiskoulutukseen tulee sisältyä kielitaitoa mittaava koe. Tarkastusvaliokunnan mietinnön ja eduskunnan kirjelmän pohjalta laadittiin kotoutumisen selonteko vuonna 2022, ja sen pohjalta kotoutumislaki uudistettiin.
Kysymys: Mitä hyötyä päättötestauksesta on?
Vastaus: Päättötestaus mahdollistaa koulutuksen järjestäjille ilmaisen, kansallisesti yhtenäisen tavan kotoutumiskoulutuksen opiskelijoiden kielitaidon päättötestaukseen ja kielitaidon osaamisen arviointiin kotoutumiskoulutuksen kieliopintojen lopussa. Päättötestaus toimii myös opettajan tekemän arvioinnin tukena.
Kysymys: Milloin päättötestaus tehdään?
Vastaus: Päättötesti tehdään kotoutumiskoulutuksen koulutuksen loppuvaiheessa. Opetushallituksen päättötestausta koskevan määräyksen (OPH-6969-2024) mukaan opiskelija suorittaa päättötestin sen jälkeen, kun kotoutumiskoulutuksen järjestäjä on arvioinut opiskelijan valmiudet riittäviksi testin suorittamiseen.
Kysymys: Jos opiskelija on aloittanut kotoutumiskoulutuksen vuonna 2024 ja koulutus päättyy vuonna 2025, koskeeko testaus myös häntä?
Vastaus: Ei koske. Opetushallituksen määräystä päättötestauksesta sovelletaan niihin opiskelijoihin, jotka ovat aloittaneet kotoutumiskoulutuksen suorittamisen 1.1.2025 jälkeen kaikissa niissä koulutuksissa, joissa noudatetaan kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita.
Kysymys: Mikä taho kielitaidon päättötestin osa-alueiden tehtävien laatimisesta vastaa?
Vastaus: Opetushallituksen testitehtävien laatimisen kilpailutuksen perusteella valittu toimittaja Jyväskylän yliopiston Soveltavan kielentutkimuksen keskus SOLKI laatii sekä suomen - että ruotsinkieliset kysymykset/tehtäväpaketit kaikille päättötestin osa-alueille. Opetushallituksen asettama erillinen asiantuntijaryhmä ohjaa testausjärjestelmän toimintaa ja suomen ja ruotsin kielen testien arviointia.
Kysymys: Mitkä kielitaidon osa-alueet päättötesti kattaa? Miten ne arvioidaan?
Vastaus: Päättötesti kattaa kuullun ja luetun ymmärtämisen sekä puhumisen ja kirjoittamisen osa-alueet. Kuullun ymmärtämisen ja luetun ymmärtämisen osiot arvioidaan automaattisesti. Kotoutumiskoulutuksen opettaja arvioi/opettajat arvioivat testiin osallistuvan kirjoittamisen ja puhumisen osiot.
Kysymys: Mille taitotasoille päättötestin tehtävät asettuvat?
Vastaus: Tehtävien taitotaso on A1-B1. Testin osa-alueet arvioidaan asteikolla alle A1, A1, A2, B1 ja yli B1.
Kysymys: Mitä tapahtuu, jos opiskelija ei saavuta päättötestissä alinta taitotasoa?
Vastaus: Tällöin opiskelija saa arvioksi alle A1-taitotason.
Kysymys: Saako opiskelija kotoutumiskoulutuksen päätteeksi kaksi taitotasoarviota?
Vastaus: Kyllä saa. Kotoutumiskoulutuksen päättyessä opiskelija saa todistuksen kotoutumiskoulutuksesta. Siinä opiskelijan kieli- ja viestintäosaaminen arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen suomalaisen sovelluksen, taitotasoasteikon, kielitaitotasoilla alle A1.2, A1.2, A1.3, A2.1, A2.2, B1.1, B1.2 ja yli B1.2.
Päättötestin osa-alueet arvioidaan asteikolla alle A1, A1, A2, B1 ja yli B1. Todistuksen päättötestauksesta opiskelija saa pyydettäessä.
Kysymys: Milloin testi on valmis käytettäväksi?
Vastaus: Alustavan arvion mukaan toukokuussa 2025. Testiä käytetään vain niissä koulutuksissa, jotka ovat alkaneet 1.1.2025 jälkeen.
Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestijärjestelmään liittyvät kysymykset:
Kysymys: Miten saa tunnukset testialustalle? Tulevatko ne oman organisaation kautta?
Vastaus: Opettajien tunnukset saa oman organisaation pääkäyttäjältä. Mikäli koulutuksen järjestäjän/pääkäyttäjän tunnuksia ei ole vielä, ne saa lähettämällä pyynnön osoitteeseen kotokielitesti [at] oph.fi (kotokielitesti[at]oph[dot]fi)
Kysymys: Olen saanut väliaikaisen salasanan järjestelmään, mutta saamani salasana ei toimi. Mitä teen?
Vastaus: Mikäli salasanan toimivuudessa on ongelmia ensi kertaa kirjauduttaessa, tulee tarkistaa, että väliaikainen salasana on kopioitu tarkasti kokonaan (myös puolipisteet, pilkut jne.) eikä mukana ole välilyöntejä. Mikäli salasana ei edelleenkään toimi, voi pyytää uutta salasanaa klikkaamalla sisäänkirjautumissivulla olevaa linkkiä "Unohditko käyttäjätunnuksesi tai salasanasi".
Kysymys: Toimin koulutuksen järjestäjänä, olen saanut tunnukset järjestelmään, mutta minulta puuttuu Hallintatyökalut-kohdasta näkymä käyttäjähallintaan. Miten pääsen lisäämään uusia käyttäjiä?
Vastaus: Ota yhteyttä osoitteeseen kotokielitesti [at] oph.fi (kotokielitesti[at]oph[dot]fi), niin tarkastamme käyttöoikeutesi ja lisäämme sinulle puuttuvat oikeudet käyttäjähallintaan.
Kysymys: Jos koulutuksen järjestäjä luo tunnukset opettajalle, ovatko ne voimassa vain yhteen testiin vai pidemmäksi ajaksi?
Vastaus: Opettajan tunnukset luodaan kerran, ja ne ovat voimassa pidemmän ajan, tai niin kauan kuin opettaja niitä tarvitsee
-
Uudet kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet.pdf (pdf, 313.08 KB)
-
TEM Haavisto 170322.pdf (pdf, 1.56 MB)
-
Kieli- ja viestintäosaaminen.pdf (pdf, 571.49 KB)
-
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 29032022 (pdf, 276.89 KB)
-
Laaja-alainen osaaminen, ohjaus ja monikielisyys 6.4.2022 (pdf, 1.97 MB)