Kouluruokailu on yksi suomalaisen yhteiskunnan ja koulumenestyksen kehityksen mittareista. Sitä on toteutettu erilaisissa muodoissa vuosien varrella. Nykyisin suomalaiset esi- ja peruskoululaiset sekä lukioiden ja ammatillisen perusasteen opiskelijat saavat nauttia maksuttoman kouluaterian, joka edistää terveyttä, ruokatapoja, kasvatuskumppanuutta ja suomalaisen ruokakulttuurin siirtymistä lapsille ja perheille.
Suomessa vuonna 1943 säädettiin ensimmäisenä maana maailmassa laki kouluruoan maksuttomasta tarjoamisesta koululaisille. Oppilaat velvoitettiin tekemään koulun työajan ulkopuolella kohtuullinen määrä työtä ruokatarvikkeiden kasvattamiseksi ja keräämiseksi koulukeittiötä varten, ja tätä toimintaa ohjasi kansakoulun opettaja. Uuden lain mukaan viiden vuoden kuluessa tavoitteena oli, että kaikki kansakoululaiset saisivat maksuttoman aterian jokaisena koulupäivänä. Vuodesta 1948 lähtien Suomessa on tarjottu maksuton kouluruokailu kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille. Kun vuonna 1977 kaikissa Suomen kunnissa siirryttiin peruskouluun, maksuton kouluruokailu oli järjestetty kaikille peruskouluikäisille.
Mennyt työntää ja velvoittaa - tuleva vetää ja innostaa
Maksuttoman kouluruokailun piiri on laajentunut merkittävästi, ja nykyisin lähes 850 000 lasta ja nuorta nauttii koulupäivittäin maksuttoman aterian. Kouluruokailun tulee esi- ja perusopetuksessa olla tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu sekä täysipainoinen. Opetussuunnitelmat ohjaavat kouluruokailun kokonaisuutta, määritellen keskeiset periaatteet ja terveys-, ravitsemus- sekä tapakasvatuksen ja kestävään elämäntapaan liittyvät tavoitteet paikallisesti tai koulukohtaisesti.
Yhteinen laadintaprosessi eri koulutoimijoiden, oppilaiden ja vanhempien edustajien kanssa varmistaa yhteisen näkemyksen kouluruokailun kokonaisuudesta ja toiminnan laadusta. Tämä prosessi luo pohjan toiminnan jatkuvalle arvioinnille ja kehittämiselle.
Ilman historiaa ei ole tulevaisuutta
Vuonna 2008 jokainen kouluruokailun ystävä haastettiin kertomaan oma, kouluruokailuun liittyvä tarina eri vuosikymmeniltä ja kouluruokailuun liittyvät tarinat koottiin yhteen.