Tavoitteena on kehittää lukiodiplomista entistä laadukkaampi ja luotettavampi pitkäkestoinen sekä monipuolinen erityisen osaamisen ja harrastuneisuuden näyttö, joka voidaan suorittaa eri aineissa ja aineryhmissä. Lukiodiplomijärjestelmä mahdollistaa jatkossakin oppimisen ja osaamisen osoittamisen ensisijaisesti taito- ja taideaineissa - kullekin oppiaineelle ominaisin keinoin. Lukiodiplomeja suoritetaan oppiaineissa, joiden osaamista ei voi osoittaa ylioppilastutkinnon kokeella. Näin lukiodiplomit vahvistavat ja monipuolistavat tulevaisuudessakin lukion laaja-alaisen yleissivistävän tehtävän toteutumista.
Sisällöllisen kehittämisen tavoitteena on vahvistaa lukiodiplomien järjestämisen edellytyksiä. Päämääränä on kehittää lukiodiplomien suorittamisen ja arvioinnin lähtökohtia ja käytäntöjä nykyistä yhdenvertaisemmiksi ja luotettavammiksi. Kehittämistyötä on tarkoitus tehdä tiiviissä yhteistyössä lukioiden ja korkeakoulujen kanssa. Myös erityisen koulutustehtävän lukioiden osaamista hyödynnetään eri tavoin.
Tavoitteena on edistää digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä lukiodiplomien järjestämisessä, suorittamisessa ja arvioinnissa. Pyrkimyksenä on luoda nykyistä paremmat lähtökohdat lukiodiplomin suorittamista edeltävien lukio-opintojen järjestämiselle sekä sujuvoittaa lukiodiplomien arviointimenettelyä. Kehitystyössä pyritään ottamaan huomioon koulutuksen järjestämisen lähtökohdat, kuten erikokoisten lukioiden näkökulmat. Opetushallitus kokoaa myös kehitystyössä tarvittavaa tietoa erilaisilla tiedonkeruilla, kartoituksilla ja selvityksillä.
Kehitystyön pidemmän aikavälin tavoitteena on, että lukiodiplomisuorituksia olisi mahdollista ottaa nykyistä laajemmin huomioon hakeuduttaessa jatko-opintoihin. Toivomme, että kehitystyön tulokset tulevat madaltamaan kynnystä lukiodiplomisuoritusten hyödyntämiselle opiskelijavalinnoissa ja valintakokeissa.
Opetushallitus toteuttaa lukiodiplomijärjestelmän kehitystyötä 2024–2027 käytettävissä olevien resurssiensa puitteissa.