Hyppää pääsisältöön

Lukiokoulutus


Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa valmiudet jatkaa opintoja yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lukiossa opiskelija suorittaa vähintään 75 kurssia. Opinnot kestävät yleensä kolme vuotta, ja niiden päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkinto.

Lukio on uudistumassa

Opetushallitus on julkaissut uudet lukion opetussuunnitelman perusteet 7.11.2019. Uusien opetussuunnitelmien mukainen lukio-opetus aloitetaan elokuussa 2021. Tutustu lukiouudistukseen sivuillamme!

Näin pääset alkuun

alt-text (optional, uses title if not set)

Lops-tuunaamot

Lops-tuunaamot ovat matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa opettajat ja muut lukiotoimijat voivat esittää Opetushallituksen lukiokoulutuksen asiantuntijoille kysymyksiä uuteen LOPSiin liittyen. Tervetuloa kysymään!

alt-text (optional, uses title if not set)

Tukea lukion ops-työhön

Olemme koonneet sivulle keskeistä tietoa ja tukea uusiin lukion opetussuunnitelman perusteisiin liittyen. Hyödynnä tukimateriaaleja uusien lops-perusteiden käyttöönotossa ja toteutuksessa!

alt-text (optional, uses title if not set)

Mitä on lukiokoulutus?

Lukiokoulutus on peruskoulun jälkeinen, vapaaehtoinen toisen asteen koulutus. Sen tehtävänä on vahvistaa laaja-alaista yleissivistystä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Lukion oppiaineet

Lukiossa on kaikille yhteisiä oppiaineita, joita opiskelijat voivat opiskella eri pituisina oppimäärinä. Oppiaineilla on sekä pakollisia että valinnaisia kursseja. Tutustu oppiaineiden materiaaleihin, kuten erilaisiin oppaisiin, suosituksiin ja artikkeleihin.

alt-text (optional, uses title if not set)

LUKE - Lukioiden kehittämisverkosto

LUKE-verkosto on kaikille lukioille avoin valtakunnallinen ja alueellinen yhteistyöverkosto. LUKE tukee lukiokoulutuksen ja opetussuunnitelmien uudistamista sekä lukioiden yhteistyötä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Opettajille ja kasvattajille

Opettajille ja kasvattajille -osiosta löydät välineitä, aineistoja ja tietoa opetustyöhön, opetuksen suunnitteluun ja oman asiantuntijuuden kehittämiseen.

Oppimisen tuki ja hyvinvoinnin edistäminen

alt-text (optional, uses title if not set)

LOPS 2021 - opiskelijoihin kohdistuvat vaikutukset

Opetushallitus valmisteli keväällä 2019 sisäisenä asiantuntijatyönä lukion opetussuunnitelman perusteiden lapsiin ja nuoriin kohdistuvien vaikutusten arvioinnin.

Hae opiskelemaan lukioon

Lukiokoulutukseen haetaan yhteishaussa. Haku tapahtuu Opintopolku-sivulla, josta löytyy myös kattavasti tietoa lukio-opinnoista ja niihin hakemisesta.
Lukion opetussuunnitelmat
Lue lukion opetussuunnitelman perusteita ePerusteet-sivustolta. Sivustolla on myös paikallisia opetussuunnitelmia.
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinto on lukion oppimäärään perustuva tutkinto, joka antaa yleisen kelpoisuuden suomalaisiin korkeakouluihin. Lue lisää Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilla!

Usein kysyttyä


Olemme koonneet vastauksia lukiokoulutuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Katso kaikki vastaukset