Hyppää pääsisältöön

Lukiokoulutus


Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa valmiudet jatkaa opintoja yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lukiossa opiskelija suorittaa vähintään 75 kurssia. Opinnot kestävät yleensä kolme vuotta, ja niiden päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkinto.

Lukio on uudistumassa

Opetushallitus julkaisee uudet lukion opetussuunnitelman perusteet syksyllä 2019. Uusien opetussuunnitelmien mukainen lukio-opetus aloitetaan elokuussa 2021. Tutustu lukiouudistukseen sivuillamme!

Näin pääset alkuun

alt-text (optional, uses title if not set)

Lukio uudistuu

Lukion opetussuunnitelman perusteet uudistetaan, ja uusien opetussuunnitelmien mukainen lukio-opetus aloitetaan elokuussa 2021. Tutustu keskeisiin uudistuksiin ja uusien perusteiden luonnokseen!

alt-text (optional, uses title if not set)

Mitä on lukiokoulutus?

Lukiokoulutus on peruskoulun jälkeinen, vapaaehtoinen toisen asteen koulutus. Sen tehtävänä on vahvistaa laaja-alaista yleissivistystä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Lukion oppiaineet

Lukiossa on kaikille yhteisiä oppiaineita, joita opiskelijat voivat opiskella eri pituisina oppimäärinä. Oppiaineilla on sekä pakollisia että valinnaisia kursseja. Tutustu oppiaineiden materiaaleihin, kuten erilaisiin oppaisiin, suosituksiin ja artikkeleihin.

alt-text (optional, uses title if not set)

Opettajille ja kasvattajille

Opettajille ja kasvattajille -osiosta löydät välineitä, aineistoja ja tietoa opetustyöhön, opetuksen suunnitteluun ja oman asiantuntijuuden kehittämiseen.

Hae opiskelemaan lukioon

Lukiokoulutukseen haetaan yhteishaussa. Haku tapahtuu Opintopolku-sivulla, josta löytyy myös kattavasti tietoa lukio-opinnoista ja niihin hakemisesta.
Lukion opetussuunnitelmat
Lue lukion opetussuunnitelman perusteita (2015 ) ePerusteet-sivustolta. Sivustolla on myös paikallisia opetussuunnitelmia.
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinto on lukion oppimäärään perustuva tutkinto, joka antaa yleisen kelpoisuuden suomalaisiin korkeakouluihin. Lue lisää Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilla!

Usein kysyttyä


Olemme koonneet vastauksia lukiokoulutuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Katso kaikki vastaukset