Maahanmuuttotaustaiset oppijat osallistuvat pääosin samaan kasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen kuin kantaväestökin. Opetus-/opiskelu-/tutkintokielen taidon ja muiden tarpeellisten valmiuksien saavuttamiseksi järjestetään tukea, valmistavaa opetusta tai valmentavaa koulutusta.
- Usein kysyttyä: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä (S2)
- Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus
- Kielten rikas maailma - varhaiskasvatuksen tukimateriaali
- Kielitietoinen opetus - kielitietoinen koulu
- Kotoutumisen tukeminen -vaikutusohjelma
- Tietoa Suomesta maahanmuuttajille useilla eri kielillä Infofinland.fi-sivustolla
Tietoa maahanmuuttajien kasvatuksesta, opetuksesta ja koulutuksesta

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus
Varhaiskasvatus ja koulu ovat osa kulttuurisesti muuntuvaa ja monimuotoista yhteiskuntaa, jossa paikallinen ja globaali limittyvät. Sivulta löydät lisätietoja kulttuurisesta moninaisuudesta ja kielitietoisuudesta.

Oman äidinkielen tukeminen
Jokaisella Suomessa asuvalla on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Äidinkieli voidaan määritellä usealla eri tavalla: se voi olla yksilön ensimmäisenä omaksuma kieli tai vaikkapa kieli, jota henkilö osaa parhaiten tai johon hän identifioituu.

Kotoutumiskoulutus
Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi järjestettävän kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on edistää esimerkiksi heidän kielitaitoaan. Tutustu kototutumiskoulutuksen opetussuunnitelmaan ja päivitettyihin toteutusmalleihin.

Lukutaitokoulutus
Lukutaitokoulutusta annetaan aikuisten perusopetuksessa lukutaitovaiheessa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Lukutaitokoulutus on tarkoitettu kotoutumisen tueksi mahdollistamaan selviytymistä suomalaisen yhteiskunnan asettamista haasteista opiskelulle, työssäkäynnille sekä käytännön arjen toiminnoille. Tavoitteena on luku- ja kirjoitustaidon perustan luominen sekä oppimaan oppimisen ja vuorovaikutuksen taitojen kehittäminen.

Maahanmuuttajataustaisten oppijoiden koulutuksen tilastot
Sivulle on koottu tietoa maahanmuuttajataustaisten oppijoiden koulutuksen tilastoista perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osalta.
Maahanmuuttotaustaisten oppijoiden tuki koulutusjärjestelmässä

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus on osa kulttuurisesti muuntuvaa ja monimuotoista yhteiskuntaa, jossa kulttuurinen moninaisuus nähdään voimavarana. Maahanmuuton yleistyessä maahanmuuttajataustaiset perheet ja lapset pyritään ottamaan huomioon entistä paremmin myös varhaiskasvatuksessa.

Perusopetukseen valmistava opetus
Valmistava opetus on tarkoitettu esi- ja perusopetusikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille. Opetukseen voivat osallistua sekä vasta maahan muuttaneet että Suomessa syntyneet maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret.

Suomi toisena kielenä -opetus perusopetuksessa
Perusopetuksessa maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kielenoppimisen erilaiset tarpeet huomioidaan tarjoamalla mahdollisuutta opiskella suomea toisena kielenä. Tavoitteena on, että oppilas saavuttaa sellaiset kielen perustaidot, että hän pystyy toimimaan ja opiskelemaan ympäröivässä kieliyhteisössä tasavertaisena muiden kanssa.

Aikuisten perusopetus
Uudistunut aikuisten perusopetus ottaa maahanmuuttajat entistä paremmin huomioon. Aikuisten perusopetukseen sisällytetään luku- ja kirjoitustaidon koulutus, valmistava opetus sekä elementtejä kotoutumiskoulutuksesta.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus
Tutkintokoulutukseen valmistavan koulutuksen (TUVA) tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden kielellisiä ja muita tarvittavia valmiuksia toisen asteen opintoihin siirtymistä varten sekä tukea edellytyksiä jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen.

Lukiokoulutus
Lukiossa voi opiskella suomen kieltä ja kirjallisuutta lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisen S2-oppimäärän mukaan. Opiskelijoiden kielelliset valmiudet ja kulttuuritausta otetaan lukio-opetuksessa huomioon.

Ammatillinen koulutus
Ammatillinen koulutus tarjoaa maahanmuuttajataustaiselle nuorelle tai aikuiselle mahdollisuuden hankkia ammatti ja päästä osalliseksi työelämään. Opiskelun aikana tehdään runsaasti yhteistyötä työelämän kanssa ja osaaminen osoitetaan kyseisen alan työpaikoilla.

Korkeakoulut tukemassa maahanmuuttajia
Näillä sivuilla on tietoa suomalaisten korkeakoulujen tukitoimista maahanmuuttajille. Opetushallituksen roolina on jakaa tietoa käynnissä olevista toimista. Opetushallitus tarjoaa myös tukea eri ohjelmiensa kautta.
Tukimateriaaleja ja oppaita
Tekstitehtäviä eri tiedonaloilta
www.oph.fiKoulunkäynti ja oppimisen tuki Suomessa -oppaat eri kielillä
eur03.safelinks.protection.outlook.comKehittämisverkostot ja Kotoutumisen tukeminen -vaikutusohjelma
Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen ja yleiset kielitutkinnot

Tietoa ulkomaisten tutkintojen tunnustamisesta
Tältä ohjauksen asiantuntijoille suunnatulta sivulta löydät tietolähteitä ja materiaalia tutkintojen tunnustamisesta ja ulkomaisista koulutusjärjestelmistä.

Yleiset kielitutkinnot (YKI)
Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi.