Matematiikan ohjelmistoja ja muuta tukea
- Koulutus ja tutkinnotPerusopetusLukiokoulutusMatematiikka
Matematiikassa käytetään tietokoneohjelmistoja matematiikan oppimisen ja tutkimisen sekä ongelmanratkaisun apuvälineinä. Opiskelussa hyödynnetään muun muassa dynaamisen matematiikan ohjelmistoja, symbolisen laskennan ohjelmistoja, tilasto-ohjelmistoja sekä esimerkiksi taulukkolaskentaa. Tältä sivulta löydät erilaisia ohjelmistoja ja muita tukimateriaaleja, joita voit hyödyntää matematiikan oppiaineessa.
Matematiikan ohjelmistoja
LibreOffice Math
Math on LibreOfficen kaavamuokkain, jota voi käyttää tekstinkäsittelyssä, taulukkolaskennassa, esityksissä ja piirroksissa. Kaavat ja lausekkeet sisältävät erilaisia elementtejä, kuten osamääriä, eksponentteja, indeksejä, integraaleja, funktioita, yhtälöitä, yhtälöryhmiä ja matriiseja.
LibreOffice Calc
Calc on LibreOfficen taulukkolaskentaohjelmisto, jota käytetään Ylioppilastutkintolautakunnan digitaalisessa matematiikan kokeessa.
wxMaxima
wxMaxima on graafinen käyttöliittymä Maxima-matematiikkaohjelmalle. Maxima on komentorivipohjainen matematiikkaohjelma, jolla voi laskea sekä symbolisesti että numeerisesti. Maxima on yksi monipuolisimmista avoimen lähdekoodin matematiikkaohjelmistoista. Sillä voidaan muun muassa derivoida ja integroida symbolisesti ja ratkaista yhtälöitä tarkasti.
Logger Pro
Logger Pro on kaupallinen ohjelma, joka on mukana ylioppilaskokeessa ja Abitissa.
Geogebra
Geogebra on vuorovaikutteinen matematiikkaohjelmisto opetuskäyttöä varten. Ohjelmalla voi opiskella perusmatematiikkaa luomalla ja tutkimalla itse tai tutkimalla Geogebralla luotuja vuorovaikutteisia nettisivuja. Geogebra on tehty Java-ohjelmistolla, ja se on käännetty myös suomeksi. Geogebralla funktioiden piirtäminen ja havainnollistaminen on helppoa.
4F-vihko
4F-vihko on sähköinen vihko, jolla on helppo kirjoittaa ja ratkaista matemaattisia ongelmia. 4F-vihossa oletukset, määritelmät, sekä perustelut voidaan kirjoittaa esille, ja ratkaisuun voidaan lisätä geometrisia kuvia, funktioiden kuvaajia, kulkukaavioita, matemaattisia taulukoita, sekä kuvankaappauksia muista ohjelmista. 4F-vihko on eMath Studion ilmainen versio YTL:n sähköisessä Abitti-järjestelmässä.
TI-nspire CAS
Tämä on kaupallinen tietokoneohjelmisto symboliseen laskentaan. Se on osa YTL:n sähköistä koejärjestelmää Abittia. Ohjelmiston avulla voidaan muun muassa ratkoa yhtälöitä symbolisesti, jakaa muuttujailmauksia tekijöihin ja laventaa niitä, täydentää neliöksi, derivoida, integroida sekä laskea raja-arvoja ja tarkkoja ratkaisuja irrationaalimuodoissa.
Casio ClassPad Manager
Tämä on symbolisen laskennan tietokoneohjelma, joka on osa YTL:n sähköistä koejärjestelmää Abittia. Tietokoneohjelma sopii hyvin pitkän matematiikan kursseille. Helppo käyttöliittymä alasvetovalikoineen auttaa myös lyhyen matematiikan opiskelijat nopeasti CAS-laskennan pariin.
Verkkomateriaalia matematiikan opetukseen
Teknologia ja yhteiskunta
Verkkomateriaalin teemoina ovat teknologia, sen eri osa-alueet, tekijät, historia ja nykypäivä. Materiaali sisältää asiantuntijoiden artikkeleita, tehtäviä eri oppiaineisiin ja linkkejä mielenkiintoisiin aineistoihin.
LUMA-keskus ja LUMA-keskus Suomi
Valtakunnallinen LUMA-keskus tukee ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista kaikilla asteilla varhaiskasvatuksesta yliopistoon sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta. Sivuille on listattu esimerkiksi vierailu- ja tutustumiskohteita, lehtiä sekä verkkomateriaaleja oppiaineittain. Voit tutustua myös LUMA-keskus Suomen sivuihin.
Summamutikka
Luma-keskuksen alaisena toimii matematiikan opetuksen resurssikeskus Summamutikka. Keskus tarjoaa ideoita ja neuvoja toiminnallisen matematiikan opetukseen sekä matematiikkakerhojen ja matematiikkapäivien järjestämiseen. Summamutikan kirjaston lainausoikeus on kaikilla matematiikkaa opettavilla, ja kirjoja saa lainata viikoksi kerrallaan. Ideavarasto on luettavissa verkkosivuilla.
Tilastokeskuksen tilastot
Internet on tiedon ja ideoiden lähde ajankohtaisia vinkkejä etsivälle matematiikan opettajalle. Laskutehtävien taustalle voi verkosta hakea esimerkiksi jatkuvasti päivitettäviä tilastoja. Ajankohtaiset ja mielenkiintoiset laskutehtävät täydentävät oppikirjaa tai ovat lisätehtäviä nopeille laskijoille.
MAOL ry
Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry on matemaattisten aineiden opettajien yhteinen liitto, jonka tavoitteena on turvata laadukas matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan opetus.
Matematiikan lehtiä
Solmu
Matematiikkalehti Solmu on suomalainen verkkolehti, johon liitetään esimerkiksi opettajien täydennyskoulutusmateriaalia sekä kouluissa käytettäväksi tarkoitettua opetusmateriaalia.
NCTM
National Council of Teachers of Mathematics, USA, on lehti, josta löytyy opetuksessa hyödynnettäviä tuntisuunnitelmia, appletteja ja videoita.
Nrich
Specialists in Rich Mathematics (Nrich), Englanti, on englanninkielinen matematiikan lehti.
ATM-lehdet
Association of Teachers of Mathematics, Englanti, on englanninkielinen matematiikan lehti opettajille.