Materiaaleja opetukseen
- Koulutus ja tutkinnotLukiokoulutusOpetus ja ohjausUskontoYleissivistävä koulutus
Tältä sivulta löydät vinkkejä lukion uskonnon opetukseen sekä linkkejä oppimisaineistoihin ja muihin uskonnon opetusta tukeviin materiaaleihin.
Kuva:
Satu Haavisto
Dialogitaitaja
Aineisto sisältää työskentelymateriaaleja ja tehtäviä dialogisuuden ja dialogitaitojen vahvistamiseen sekä tietoa katsomusten välisestä vuoropuhelusta. Aineisto on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opas Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla tarjoaa opettajille näkökulmia ja vinkkejä uskonto- ja katsomusdialogitaitojen edistämiseen. Materiaalit jakautuvat tietoa ja ymmärrystä rakentavaan tunnin runkoon sekä kuuteen toiminnalliseen harjoitukseen.
Reformaatio
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Koulu ja kirkko -sivustolle on koottu reformaatiota eri näkökulmista lähestyviä opetusmateriaaleja. Materiaalit soveltuvat myös oppiainerajat ylittävään työskentelyyn. Lukion tarpeisiin laadittu materiaali on merkitty tunnuksella L.
Eletty uskonto kansankirjoittajien teksteissä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Kynällä kyntäjät -oppimisaineisto tutustuttaa itseoppineiden kansanihmisten teksteihin vuosilta 1664–1918. Tekstit kertovat Suomen historiasta ruohonjuuritasolla ja valottavat sitä, mikä merkitys uskonnolla oli ihmisten elämässä. Materiaali sisältää yläkoulun uskonnon opetukseen soveltuvia tehtäviä, jotka edistävät uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämistä sekä uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Oppimistehtävät tukevat uskonnon tarkastelua kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Uskonnon oppiaineeseen soveltuvia tehtäviä on erityisesti osioissa Kirjallistumisen vaiheet, Uskonnolliset kirjoitukset ja Päiväkirjat. Käyttö-ohje-osiosta löydät tarkemmat vinkit uskonnon opetukseen räätälöidyistä tehtävistä.
Matkalla Kalevalaan
Suomen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Matkalla Kalevalaan -verkkoaineisto esittelee Kalevalaa eri näkökulmista tuoretta tutkimusta hyödyntäen. Materiaalissa käsitellään esimerkiksi periaatteita, joilla eepos koottiin, suomalaisen kansallisuusaatteen kytköksiä 1800-luvun eurooppalaisiin aatevirtauksiin sekä Kalevalan näkymistä tämän päivän suomalaisessa kulttuurissa. Aineistoa voi hyödyntää lukion uskonnon opetuksessa ja oppiaineiden yhteisissä opintojaksoissa (äidinkieli ja kirjallisuus, historia, elämänkatsomustieto).
Lue kuvaa
Taideteoksia monipuolisesti avaava materiaali on laadittu kehittämään opiskelijoiden monilukutaitoa. Aineistoja voi hyödyntää sekä uskonnon opetuksessa että usean oppiaineen yhteisissä opintojaksoissa. Kuvien symboliikkaa avaa symbolitutkija Liisa Väisänen. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Tutki tilaa
Materiaali sisältää pedagogisen mallin kulttuuriympäristöjen hyödyntämiseen kokonaisvaltaisina oppimisympäristöinä sekä tehtäviä ja esinekortit luterilaisesta kirkosta, ortodoksisesta kirkosta ja moskeijasta. Korttien avulla voi rakentaa pedagogisia polkuja uskonnollisessa tilassa tai tuoda tilan luokkahuoneeseen. Kortit sisältävät lisättyä todellisuutta. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Worldview Dialogue through Art
Englanninkielinen taideaineisto on laadittu monilukutaidon ja kulttuurien välisen dialogin edistämiseen. Seurakuntaopiston materiaali sisältää tieteelliseen tutkimukseen pohjaavaa symbolien tutkimusta ja pedagogisen ohjeistuksen opetukseen.
Veritas Forum Finland
Veritas Forum on voittoa tavoittelematon verkosto, joka järjestää keskusteluja perimmäisiin kysymyksiin sekä tieteen ja uskonnon väliseen suhteeseen liittyvistä teemoista. Sivustolta löytyy Suomessa järjestettyjen keskusteluiden tallenteet. Ensimmäinen Veritas Forum järjestettiin vuonna 1992 Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa. Suomessa verkoston kokoajana toimii Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO).
Uskontiede ja teologia suomalaisissa yliopistoissa
Teologiaa ja/tai uskontotiedettä voi opiskella Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Yliopistojen verkkosivuille on koottu tietoa oppiaineista, opiskelusta ja ajankohtaisesta tutkimuksesta.
Abitreenit
YLEn Abitreenit valmentaa lukiolaisia ylioppilaskokeisiin tiedollisesti, taidollisesti ja henkisesti. Sivustolta löytyy vinkkejä yo-kokeeseen valmistautumiseen, vanhoja ylioppilaskokeita ja hyvän vastauksen piirteitä sekä harjoitustehtäviä.
Ylioppilastutkintolautakunta
Ylioppilastutkintolautakunta vastaa ylioppilastutkinnon johtamisesta, järjestämisestä ja toimeenpanosta. Ajankohtaisten tiedotteiden lisäksi sivustolta löytyy muun muassa tilastoja, ohjeita ja määräyksiä sekä arkisto hyvän vastauksen piirteistä ja aiemmista pisterajoista.