Materiaaleja uskonnon opetukseen
Koulutus ja tutkinnot
Perusopetus
Oppimateriaali
Opetus ja ohjaus
Osaamisen arviointi
Uskonto
Yleissivistävä koulutus
Sivulta löydät vinkkejä opetukseen sekä linkkejä oppimisaineistoihin ja muihin uskonnon opetusta tukeviin materiaaleihin.
Kuva:
Jasmin Ryynänen
Dialogitaitaja
Aineisto sisältää työskentelymateriaaleja ja tehtäviä dialogisuuden ja dialogitaitojen vahvistamiseen sekä tietoa katsomusten välisestä vuoropuhelusta. Aineisto on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opas Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla tarjoaa opettajille näkökulmia ja vinkkejä uskonto- ja katsomusdialogitaitojen edistämiseen. Materiaalit soveltuvat yläkouluun ja sopivat niin oppitunneille kuin esimerkiksi ilmiöoppimisen teemapäiviin. Materiaalit jakautuvat tietoa ja ymmärrystä rakentavaan tunnin runkoon sekä kuuteen toiminnalliseen harjoitukseen.
Aatos ja Amine –elokuva ja työpaja
Rauhankasvatusinstituutin ja Zone2 Pictures Oy:n tuottamaan Aatos ja Amine -elokuvaan liittyvään oppimiskokonaisuuteen kuuluvat elokuvan näytös, Rauhankasvatusinstituutin asiantuntijoiden ohjaamat työpajat sekä opettajan materiaali. Opettajat voivat tilata kokonaisuuden koululleen maksutta valtakunnallisesti. Kokonaisuus soveltuu uskonnon opetukseen ala- ja yläkoulussa sekä oppiainerajat ylittäväksi monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi. Materiaalissa käsitellään katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan.
USKALLUS-tarinat
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. USKALLUS-tarinoissa eri katsomuksiin kuuluvat nuoret hengailevat yhdessä pihalla ja koululla jakaen samalla elämäänsä ja tuoden mukanaan myös omat katsomuksensa. Nuorten elämää ja keskusteluja seurataan lyhyissä tarinanpätkissä, joihin on sisällytetty välikysymyksiä ja pohdinnan aiheita. Materiaali soveltuu erityisesti alakouluun.
Katsomusten kohtaaminen -draamaharjoitus
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Katsomusten kohtaaminen -draamaharjoituksessa tuodaan esiin katsomusten edustajien vuorovaikutukseen liittyviä kipukohtia. Harjoituksen tavoitteena on rakentavan ja ystävällisen vuorovaikutuksen oppiminen sekä dialogisuus. Materiaali soveltuu sekä alakouluun että yläkouluun.
Tapauskeskustelu nuorille
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Tapauskeskustelu nuorille -harjoituksessa tutustutaan katsomuksellisiin vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden kertomiin muistoihin kulttuurien ja katsomusten kohtaamiseen liittyvistä tilanteista. Materiaalin tavoitteena on kehittää oppilaan kykyä pohtia toisen tunteita ja ajatuksia, asettua toisen asemaan sekä tuntea empatiaa toista kohtaan. Materiaali soveltuu erityisesti yläkouluun.
Katsomuksiin liittyvien stereotypioiden kumoaminen
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Stereotypiaharjoituksessa tunnistetaan ja haastetaan stereotypioita eri katsomuksista. Harjoituksessa myös keskustellaan yhdessä stereotypioiden haitoista. Materiaali soveltuu erityisesti yläkouluun.
Dialogi- ja tunnetaidot opetuksessa
OPH:n julkaisema Dialogi- ja tunnetaitojen opas (2022) avaa opettajille näkökulmia dialogiseen opetukseen, tunnekasvatukseen ja ajattelu- ja keskustelutaitojen harjoitteluun. Vaikeiden aiheiden käsittelylle on omistettu oma osionsa. Julkaisu tarjoaa niin teoreettista tietoa, pohdittavaa kuin käytännön harjoituksiakin. Dialogi- ja tunnetaitojen opas on suunnattu perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Myös muut opettajat ja kasvattajat voivat saada siitä uusia näkökulmia ja apua työhönsä.
Reformaatio
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Koulu ja kirkko -sivustolle on koottu reformaatiota eri näkökulmista lähestyviä opetusmateriaaleja. Materiaalit on laadittu kehittämään laaja-alaisen osaamisen taitoja ja ne soveltuvat myös oppiainerajat ylittävään työskentelyyn. Alakoulujen tarpeisiin laaditut materiaalit on merkitty tunnuksella A ja yläkouluun soveltuvat materiaalit tunnuksella Y.
Eletty uskonto kansankirjoittajien teksteissä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Kynällä kyntäjät -oppimisaineisto tutustuttaa itseoppineiden kansanihmisten teksteihin vuosilta 1664–1918. Tekstit kertovat Suomen historiasta ruohonjuuritasolla ja valottavat sitä, mikä merkitys uskonnolla oli ihmisten elämässä. Materiaali sisältää yläkoulun uskonnon opetukseen soveltuvia tehtäviä, jotka edistävät uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämistä sekä uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Oppimistehtävät tukevat uskonnon tarkastelua kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Uskonnon oppiaineeseen soveltuvia tehtäviä on erityisesti osioissa Kirjallistumisen vaiheet, Uskonnolliset kirjoitukset ja Päiväkirjat. Käyttö-ohje-osiosta löydät tarkemmat vinkit uskonnon opetukseen räätälöidyistä tehtävistä.
Matkalla Kalevalaan
Suomen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Matkalla Kalevalaan -verkkoaineisto esittelee Kalevalaa eri näkökulmista tuoretta tutkimusta hyödyntäen. Materiaalissa käsitellään esimerkiksi periaatteita, joilla eepos koottiin, suomalaisen kansallisuusaatteen kytköksiä 1800-luvun eurooppalaisiin aatevirtauksiin sekä Kalevalan näkymistä tämän päivän suomalaisessa kulttuurissa. Aineistoa voi hyödyntää yläkoulun uskonnon opetuksessa ja oppiainerajat ylittävissä oppimiskokonaisuuksissa.
Ortodoksinen kristillisyys
Ortoboxi.fi on ortodoksista kristillisyyttä tarkasteleva oppimisympäristö, jota voidaan hyödyntää ortodoksisen oppimäärän ja soveltuvien osin myös muiden uskonnon oppimäärien opetuksessa. Kyseessä on kahden uskonnonopettajan harrastuksenaan työstämä sivusto. Aineistojen ja tehtävien aihepiirit linkittyvät monilta osin uskonnon opetussuunnitelman perusteisiin. Materiaalit on jaettu 1-2-luokkalaisille, 3-6-luokkalaisille ja 7-9-luokkalaisille tarkoitettuihin aineistoihin. Materiaalia on suomen lisäksi ruotsiksi ja venäjäksi.
Kolttasaamelaisten historiaa
Saamelaismuseo Siidan kokoama aineistopaketti Kolttasaamelaisten historiaa tutustuttaa kolttasaamelaisten historiaan ja kulttuuriin lyhytelokuvan, 60 valokuvan ja tehtävien kautta. Finna Luokkahuoneessa julkaistua aineistoa voi hyödyntää ala- ja yläkoulun uskonnon opetuksessa. Materiaalin avulla voi pohtia esimerkiksi sitä, miten kulttuurin ulkopuolelta tulleen kuvaajan näkemys kolttasaamelaisesta kulttuurista ja siinä kiinnostavista kuvausaiheista voisi erota kulttuurin sisällä olevan kuvaajan näkemyksestä. Ortodoksisella kristillisyydellä on ollut merkittävä vaikutus kolttasaamelaiseen kulttuuriin. Aineistopaketin kuvat kertovat kolttasaamelaisten historiasta, elinkeinoista ja kulttuurista heidän alkuperäisillä asuinalueillaan Petsamossa.
Kuka on kristitty? -draamaharjoitus
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Kuka on kristitty? -draamaharjoituksessa kerrataan läntisen kristinuskon historiaa draamallisesti ja pohditaan, miten valta on historian saatossa vaikuttanut ”oikean kristityn” määrittelemiseen. Materiaali soveltuu erityisesti yläkouluun.
Osallisuus ja oikeudenmukaisuus kristinuskon historiassa - monilukutaitoa vahvistava ryhmätyö
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Osallisuus ja oikeudenmukaisuus kristinuskon historiassa -harjoituksessa tarkastellaan erilaisia osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden kysymyksiä kristinuskon historiassa käsitteleviä tekstikatkelmia ryhmätyön kautta. Materiaali soveltuu erityisesti yläkouluun.
Lue kuvaa
Taideteoksia monipuolisesti avaava materiaali on laadittu kehittämään oppilaiden monilukutaitoa. Aineistot soveltuvat sekä uskonnon opetukseen että monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Kuvien symboliikkaa avaa symbolitutkija Liisa Väisänen. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Tutki tilaa
Materiaali sisältää pedagogisen mallin kulttuuriympäristöjen hyödyntämiseen kokonaisvaltaisina oppimisympäristöinä sekä tehtäviä ja esinekortit luterilaisesta kirkosta, ortodoksisesta kirkosta ja moskeijasta. Korttien avulla voi rakentaa pedagogisia polkuja uskonnollisessa tilassa tai tuoda tilan luokkahuoneeseen. Kortit sisältävät lisättyä todellisuutta. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Martta ja Mikko tutustuvat kirkkoihin
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Martta ja Mikko tutustuvat kirkkoihin -materiaalissa seurataan kahta ystävää, Marttaa ja Mikkoa, jotka tutustuvat luterilaiseen, katoliseen ja ortodoksiseen kirkkotilaan. Materiaaliin sisältyy luterilaista, katolista ja ortodoksista kirkkotilaa havainnollistavat kuvasarjat sekä kuviin liittyvät kirkkotiloista kertovat tarinat ja pohdintakysymykset. Materiaali soveltuu erityisesti alakouluun.
Urkumusiikki.fi
Alakoululaisille suunnattu oppimisympäristö, jossa tutustutaan urkuihin soittimena. Tiina Ilosen tuottama materiaali on laadittu etenkin musiikin opetukseen, mutta sitä voidaan hyödyntää myös uskonnon opetuksessa.
Kertomukset elämäntaitojen tukena
Erityisesti peruskoulun alaluokille soveltuva materiaali sisältää raamatunkertomuksiin liittyviä aineistoja ja tehtäviä, joiden avulla opitaan kertomusten lisäksi tunne -ja vuorovaikutustaitoja, ryhmätyötaitoja sekä kulttuurista lukutaitoa. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Kulttuurin vuosikello
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ylläpitämän Kulttuurin vuosikellon avulla voit hakea eri toimijoiden julkaisemia opetusmateriaaleja teemoittain ja kuukausittain. Yhtenä teemana ovat Uskonnot ja katsomukset. Muita teemoja ovat paikallisuus, moninaisuus, kansainvälisyys, taide ja luovuus, rakennus- ja luonnonperintö, maailmanperintö sekä perinteet ja sukupolvien vuorovaikutus. Sivustolla voit suunnitella myös oman vuosikellosi opetuksen tarpeisiin.
Juhlakalenteri
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemasta Juhlakalenterista löydät vuotuisiin juhliin kuten jouluun, pääsiäiseen, juhannukseen ja kekriin liittyviä tiiviitä artikkeleita, näytteitä SKS:n arkiston kansanperinneaineistoista sekä kirjallisuus- ja linkkiviitteitä. Lisäksi materiaalit sisältävät oppimistehtäviä kustakin juhlasta.
Juhlakalenteri
Juhlakalenteri sisältää tietoa eri uskontojen ja kulttuurien juhlista. Juhlakalenterin tietoikkunoissa kerrotaan kunkin juhlan viettotavoista ja historiasta. Kalenterin ovat toteuttaneet Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry ja Ad Astra rf.
Jouluikoni
Monilukutaitoa kehittävä työskentely adventin ajalle jouluikonin pohjalta. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Laskiainen
Laskiainen näkyy suomalaisessa kulttuurissa muun muassa mäenlaskutapahtumina ja laskiaispullina. Laskiaisen juuret ovat kristillisessä kalenterissa: laskeudutaan paastonaikaan ja odottamaan pääsiäistä. Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla julkaistuja tehtäviä voi käyttää uskonnon opetuksen lisäksi myös monikatsomuksellisissa luokissa kulttuurisen lukutaidon ja kestävän kehityksen edistämiseksi.
Matka pääsiäiskertomukseen
Kristinuskossa keskeisiin pääsiäisen tapahtumiin liittyvää materiaalia voi käyttää pelinä, pistetyöskentelynä tai hyödyntää yksittäisiä tehtäviä sellaisenaan. Oppimisaineisto sisältää erilliset tehtävät ala- ja yläkouluun. Materiaali on julkaistu Seurakuntaopiston ylläpitämällä uskonnonopetus.fi-sivustolla.
Kekri
Kekri on vanha suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri-sivustolta löydät tietoa kekristä sekä vinkkejä eri oppiaineita integroiviin opetustuokioihin ja kekriprojekteihin. Sivustolta löytyy omat kokonaisuudet ala- ja yläkoulun tarpeisiin. Sivustolla on erikseen aineistoja opettajien tarpeisiin ja oppilaiden itsenäiseen käyttöön. Sivustolla voi esimerkiksi pelata muistipeliä, askarrella kekripukkinaamarin, jatkaa kekritarinaa tai tehdä tehtäviä tekstistä ja videoista. Aineistoissa on otettu huomioon opetussuunnitelman tavoitteet ja laaja-alaisen osaamisen osa-alueet.
Uskontokalenteri
Uskontokalenterin avulla voi tutustua kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden viikoittaisiin ja vuosittaisiin pyhäpäiviin sekä juhliin. USKOT-foorumi ry:n ylläpitämässä kalenterissa on huomioitu uskontojen sisäinen moninaisuus ja erilaiset suuntaukset. Kalenteri avulla voi tutustua paitsi erilaisiin juhliin, niiden taustaan, symboliikkaan sekä viettotapoihin, mutta myös harjoitella kalenterin käyttöä.
Open ruokaopas
Open ruokaopas on avoin opetusmateriaali, jossa tarkastellaan vastuullista ruokaa ja kestävää ruuantuotantoa. Materiaali on tehty aineenopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi. Opas tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sisältäen myös katsomusaineisiin liittyviä tehtäväideoita. Oppaan on tuottanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry ja työn on rahoittanut WWF Suomi. Kirjoittamisesta ja kuvatoimituksesta on vastannut ympäristökasvattaja, FM Pinja Sipari.
Osallisuus ja oikeudenmukaisuus
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Hyvän elämän ja uskontojen etiikan käsittelyyn sopivat erityisesti USKALLUS-hankkeen osallisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen liittyvät harjoitukset. Materiaalista löytyy sekä alakouluun että yläkouluun soveltuvia harjoituksia. USKALLUS-hankkeen nettisivuilla on opetusmateriaalien lisäksi aihepiiriä käsitteleviä videoita ja luettavaa.
Etuoikeussimulaatio
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan USKALLUS eli Uskonnot, katsomukset ja osallisuus perusopetuksessa -hanke on kehittänyt kulttuuriseen moninaisuuteen liittyvää oppimateriaalia perusopetuksessa käytettäväksi. Etuoikeussimulaatiossa harjoitellaan sekä itsetuntemusta että empatiaa: opetellaan ymmärtämään ihmisten taustatekijöiden vaikutusta elämän mahdollisuuksiin ja tunnistamaan omia taustatekijöitä ja niiden mahdollisia vaikutuksia omaan elämään. Lisäksi pohditaan, miten elämän taustatekijöiden mahdollisesti aiheuttamiin esteisiin voisi vaikuttaa yksilönä tai yhteiskunnassa. Materiaali soveltuu erityisesti yläkouluun.
Arviointimateriaaleja tähdistä hopearahoihin
Seurakuntaopiston ylläpitämältä uskonnonopetus.fi-sivustolta löydät ideoita ja materiaaleja itsearvioinnin, vertaisarvioinnin ja opettajan suorittaman arvioinnin tueksi.