
Lasten ja nuorten arkielämässä fyysinen toimintakyky vaikuttaa heidän arjessa selviytymiseensä, kokonaisvaltaiseen jaksamiseensa ja päivittäiseen hyvinvointiinsa. Valmistelutyön lähtökohtana oli ensin kartoittaa ne nykylasten ja nuorten arkielämän fyysistä toimintakykyä vaativat tehtävät, jotka vaikuttavat heidän arjessa selviytymiseensä, kokonaisvaltaiseen jaksamiseensa ja päivittäiseen hyvinvointiinsa.
Tämän analyysin pohjalta nousivat erityisesti seuraavat fyysisen toimintakyvyn tarpeet:
- koulumatkan kulkeminen omin lihasvoimin (kestävyys)
- koulu- ja harrastusvälineiden nostaminen ja kantaminen omin lihasvoimin (voima)
- istuvan elämäntavan vaikutusten ennaltaehkäiseminen (luonnollisen anatomisen liikelaajuuden säilyttäminen)
- liikenteessä liikkuminen (havaintomotoriikka)
- portaissa ja erilaisissa maastoissa sekä erilaisilla alustoilla liikkuminen (tasapaino).
Näiden lisäksi on vielä muistettava, että esimerkiksi sosiaalista hyvinvointia edistää se, että lapsella ja nuorella on motorisia edellytyksiä osallistua yhteispeleihin ja – leikkeihin. Ne edellyttävät motoristen perustaitojen kuten liikkumistaitojen, tasapainotaitojen sekä käsittelytaitojen hallintaa.
Psyykkistä hyvinvointia ja terveyttä puolestaan edistävät fyysisesti aktiivinen elämäntapa sekä fyysisistä tehtävistä saadut onnistumisen kokemukset. Ne ovat rakennusaineksina myönteisen fyysisen minäkuvan kehittymiselle ja tukevat siten yleistä minäkäsitystä. Tältä pohjalta mittariin on kehitelty kuusi fyysistä toimintakykyä kuvaavaa osiota.