
Lukion oppimäärä sisältää
- äidinkieltä ja kirjallisuutta
- toista kotimaista kieltä ja vieraita kieliä
- matematiikkaa ja luonnontieteellisiä opintoja
- humanistisia ja yhteiskunnallisia opintoja
- uskontoa tai elämänkatsomustietoa
- liikuntaa ja muita taito- ja taideaineita sekä terveystietoa.
Oppimäärään sisältyy opinto-ohjausta.
Kaikkien oppiaineiden opetuksessa on myös sellaisia tiedon ja taidon alueita, jotka ylittävät oppiainerajat. Ne ovat aihekokonaisuuksia, jotka sisältyvät kuhunkin oppiaineeseen siihen luontuvalla tavalla. Aihekokonaisuuksissa on kysymys yhteiskunnallisesti merkittävistä kasvatus- ja koulutushaasteista. Voit tutustua lukion opetussuunnitelman perusteissa aihekokonaisuuksiin tarkemmin.
Opinnot jakautuvat kursseihin
Opetusta eri oppiaineissa annetaan keskimäärin 38 tuntia kestävinä kursseina. Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Opiskelija voi ottaa opinto-ohjelmaansa enemmänkin kursseja.
Lukio-opinnot jakautuvat pakollisiin, syventäviin ja soveltaviin kursseihin.
Pakolliset kurssit ovat sellaisia, jotka kaikkien opiskelijoiden on opiskeltava. Pakollisten kurssien määrä on 47–51 kurssia. Määrään vaikuttaa se, valitseeko opiskelija matematiikasta lyhyen vai pitkän oppimäärän.
Syventävät kurssit ovat pääasiassa pakollisiin kursseihin liittyviä jatkokursseja. Opiskelijan on valittava opinto-ohjelmaansa vähintään kymmenen syventävää kurssia. Esimerkiksi teemaopinnot ovat syventäviä kursseja, joissa eri tiedonalat yhdistyvät. Ne kehittävät taitoa hahmottaa laajempia kokonaisuuksia sekä kykyä yhdistää ja soveltaa eri oppiaineiden tietoja ja taitoja. Pakollisten ja syventävien kurssien lisäksi lukio voi tarjota myös paikallisia syventäviä kursseja.
Soveltavat kurssit sisältävät yleensä aineksia eri oppiaineista. Ne voivat olla esimerkiksi saman tai muun koulutuksen järjestäjän järjestämiä ammatillisia opintoja tai lukion tehtävään soveltuvia muita opintoja. Soveltavina kursseina voidaan tarjota taiteiden välisiä kursseja ja lukiodiplomeja.
Taiteidenväliset kurssit yhdistävät eri taiteenaloja. Ne laajentavat ja eheyttävät taideaineiden opetusta. Kursseilla opiskelijat tuottavat ja tulkitsevat kulttuuria eri taiteenaloille ominaisilla tavoilla sekä vahvistavat kulttuurisen tiedon ymmärtämistä ja arvottamista omassa elämässään.
Soveltavina kursseina opiskelijan on mahdollista suorittaa eri oppiaineissa lukiodiplomi, jolla opiskelija voi osoittaa osaamistaan ja harrastuneisuuttaan pitkäkestoisen näytön avulla. Lukiodiplomit tarjoavat mahdollisuuden arvioida osaamistaan ja vahvuuksiaan jatko-opintojen näkökulmasta, ja ne täydentävät lukion päättötodistuksen ja ylioppilaskirjoitusten osoittamaa osaamista.
Opiskelija voi itse säädellä sekä opinto-ohjelmansa sisältöä että sen läpiviemiseen tarvittavaa aikaa. Opiskelu tapahtuu vaihtelevissa ryhmissä oppilaitosten kurssitarjonnan ja opiskelijan oman opinto-ohjelman mukaan.
Opiskelija voi opiskella kursseja tai niiden osia myös itsenäisenä työskentelynä tai etäopiskeluna. Tarkempia tietoja itsenäisestä opiskelusta, etäopiskelusta ja oppiaineista saa lukioista.
Lue lisää lukio-opiskelusta Opintopolusta. Sivulla kerrotaan esimerkiksi lukioon hakeutumisesta, lukion suorittamisesta sekä siihen valmistavasta koulutuksesta.
Erityiset opetusjärjestelyt
Opiskelijan fyysiset vammat tai yleinen terveydentila voidaan huomioida opetusjärjestelyissä, jos jonkin aineen lukion oppimäärän suorittaminen olisi opiskelijalle kohtuutonta olosuhteiden ja aikaisempien opintojen vuoksi. Esimerkiksi ulkomailta lukioon tullut opiskelija, joka ei ole saanut toisen kotimaisen kielen opetusta, voi saada vapautuksen tämän oppiaineen suorittamisesta. Muuten pakollisista oppiaineista ei yleensä vapauteta. Koulun rehtori päättää vapautuksesta.
Ylioppilastutkinto
Lukiokoulutuksen lopuksi opiskelija suorittaa ylioppilastutkinnon. Ylioppilastutkinnon avulla selvitetään, onko opiskelija saavuttanut lukion opetussuunnitelmassa mainitut tarvittavat tiedot, taidot ja muut tavoitteet.
Lisätietoa ylioppilastutkinnon rakenteesta, kokeisiin ilmoittautumisesta sekä muista suorittamiseen liittyvistä asioista on saatavilla Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.