- Muista, että olet tärkeä ja arvokas juuri sellaisena kuin olet.
- Ole reilu kaveri: älä kiusaa. Jos havaitset kiusaamista, osoita tukeasi kiusatulle. Voit esimerkiksi ottaa yksin jäävän mukaan sosiaalisen median tai digitaalisen pelin ryhmään.
- Jos joku kiusaa sinua, ilmoita siitä heti opettajalle, rehtorille tai jollekin toiselle koulun aikuiselle. Näin hän voi puuttua tilanteeseen.
- Ilmoita aikuiselle myös, jos havaitset, että jotakin toista kiusataan.
- Kerro, mitä tilanteessa tapahtui ja ketä oli paikalla.
- Kerro aikuiselle myös, jos olet kohdannut kiusaamista verkossa – pikaviestisovelluksissa, sosiaalisessa mediassa, digitaalisessa pelissä tai vaikkapa opiskeluun käytettävällä oppimisalustalla. Säilytä mahdolliset todisteet, kuten some-, teksti- ja sähköpostiviestit esimerkiksi ottamalla niistä kuvakaappauksia.
- Kerro asiasta myös vanhemmillesi.
Tiesitkö, että
- Koulun aikuisten pitää aina puuttua kiusaamiseen – tapahtuu se sitten koulussa tai verkossa. On tärkeää, että kerrot kiusaamisesta aikuiselle: muuten hän ei voi puuttua tilanteeseen.
- Kun tarvitset apua, voit ottaa yhteyttä myös koulun psykologiin, kuraattoriin, terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Keskustelu on luottamuksellista ja toiveesi ja mielipiteesi otetaan huomioon.
- Yhteydenottotapoja on monia – soita, lähetä sähköpostia, hyödynnä Wilmaa tai muita käytössänne olevia kanavia.