Move!-ideamateriaali on tuotettu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella vuosina 2020-2021. Hankkeessa kerättiin suurten kuntien hyviä käytänteitä Move!-prosessin eri vaiheisiin. Hanketta koordinoi Oulu, jonka lisäksi siihen osallistuivat Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Tampere, Turku ja Vantaa.
Tukea ja ideoita Move!:en
10.08.2023 - 31.10.2023
Opetushallituksen rahoittamassa maksuttomassa koulutuksessa on tavoitteena vahvistaa opettajien tiedollisia ja toiminnallisia valmiuksia edistää tukea tarvitsevien oppilaiden yhdenvertaista osallistumista Move!-mittauksiin.
UKK-instituutin Move!-prosessin tukimateriaalin tavoitteena on lisätä perusopetuksen opetushenkilökunnan ja kouluterveydenhuollon Move!-osaamista sekä kehittää Move!-toimintakulttuuria kouluissa. Materiaalipaketti tarjoaa tietoa, malleja ja vinkkejä Move!-järjestelmän täysimittaiseen hyödyntämiseen, ja se on tarkoitettu perusopetuksen opetushenkilökunnalle ja kouluterveydenhuollon toimijoille. Materiaali on tuotettu Opetushallituksen rahoittamassa opetustoimen Movesta on moneksi – kokemukset jakoon -koulutuksessa, joka järjestettiin lukuvuonna 2019–2020.
Jyväskylän yliopiston liikuntakasvatuksen laitos järjesti tuellamme Move!:n käyttöönottoon liittyviä koulutuksia vuosina 2014 ja 2015. 21 paikkakunnan kiertueen koulutusmateriaalit on koottu Jyväskylän yliopiston verkkosivuille, ja ne ovat vapaasti hyödynnettävissä. Koulutuskiertueella esiin nousseita yleisimpiä kysymyksiä ja niiden vastauksia löytyy alta.
UKK-instituutin Terve koululainen -hanke on julkaissut Move!-treenit (videoina ja kuvitettuina pdf-tiedostoina) tukimateriaaliksi opettajille, terveydenhoitajille, oppilaille ja huoltajille. Treenejä voi toteuttaa koulussa tai vapaa-ajalla, yksin tai isommalla joukolla, yksi liike kerrallaan tai yhtenä kokonaisuutena.
Move!-treenit on suunniteltu ja toteutettu Liikkuvan koulun, LIKES-tutkimuskeskuksen, Opetushallituksen, Terve koululainen ja Smart Moves -hankkeiden yhteistyönä.
Let’s Move It -materiaalipankin Motivoinnin ABC-osuuden esimerkkivideot havainnollistavat samaa tilannetta kahdella eri vuorovaikutustyylillä toteutettuina. Videoista opettajat ja muut Move!-toimintakykymittauksia pitävät voivat saada ideoita ja vinkkejä mittausten ohjeistamisen ja palautteen antamisen tueksi. Kohtaamisen tyyli voi vaikuttaa oleellisesti mitattavan motivaatioon, käyttäytymiseen ja esimerkiksi liikuntamyönteisyyteen. Motivoivan vuorovaikutustyylin tekniikoita jokainen voi oppia.
Videot on tuotettu Helsingin yliopiston Sosiaalipsykologian yksikössä toteutetussa tutkimuksen hyödyntämishankkeessa ja yhteistyössä on mukana ollut mm. Opetushallitus, Jyväskylän yliopiston liikuntapsykologian yksikkö, Liikkuva koulu, Saku ry sekä opettajia.
Vantaan perusopetus on tuottanut Move!-tukimateriaaleja osana Opetushallituksen rahoittamaa #paraskoulu-kehittämishanketta. Hankkeen tuotoksiin kuuluu mm. materiaaleja sujuvista Move!-mittausten toimintamalleista sekä Move!-järjestelmää positiiviseen sävyyn esittelevä videosarja.