Lapsen oikeuksien kymppi -opetuskokonaisuus
Lapsen oikeuksien kymppi on kymmenen kaksoistunnin mittainen opetuskokonaisuus. Kokonaisuus on tarkoitettu alakoulun 4.–6.-luokkalaisille. Sen avulla oppilaiden kanssa voi käsitellä lapsen oikeuksia ja kestävää kehitystä monipuolisesti ja toiminnallisesti. Kokonaisuuden voi käydä läpi järjestyksessä tai poimia itselle sopivat teemat. Lapsen oikeuksien kymppi soveltuu erinomaisesti monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi tai esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden, ympäristöopin, historian, yhteiskuntaopin, uskonnon, elämänkatsomustiedon tai kuvaamataidon opetukseen. Materiaalin voi ladata itselleen digitaalisena tai tilata painettuna.
Kymmenen oppitunnin teemat:
- YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus
- Lapsen oikeudet ja kestävä kehitys
- Sukupuolten tasa-arvo
- Oikeus terveyteen ja puhtaaseen veteen
- Oikeus koulutukseen
- Oikeus olla tekemättä raskasta työtä
- Oikeus suojaan
- Lapsen oikeudet ja globaali maailma
- Lapsen oikeudet ja ilmastokriisi
- Minä voin vaikuttaa!
Lapsen oikeuksien viikon tuntikokonaisuudet
Lapsen oikeuksien viikon sivustolta löytyy valmiita tuntisuunnitelmia sekä yksittäisiä tehtäviä ikäryhmittäin kaikille peruskoululaisille sekä varhaiskasvatukseen. 1–2.-luokkalaisille, 3.–6-luokkalaisille ja 7.–9.-luokkalaisille on omat tuntikokonaisuudet.
Huippula
Huippula on Pelastakaa Lapset ry:n uusi digitaalinen palvelu. Palvelu vahvistaa viidesluokkalaisten digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden välttämättömiä taitoja ja tarjoaa opettajille sitä varten tietoa ja työkaluja. Huippulassa on kahdeksan eri teemaa:
- Tasapainoinen digiarki
- Emotionaalinen kuormitus
- Osallisuus ja sosiaaliset suhteet
- Vastuullinen vuorovaikutus
- Tietoturva
- Turvallisuutta vaarantavat tilanteet
- Digitaalinen jalanjälki
- Luotettava ja epäluotettava tieto.