Alle on koottu esimerkinomaisesti sellaisia turvallisuutta parantavia toimenpiteitä, joita voidaan tehdä kokonaisvaltaisen peruskorjaushankkeen ulkopuolella. Täydellistä toimenpideluetteloa on vaikea laatia, ja kaikki korjaukset on aina sovitettava tapauskohtaisesti kuhunkin rakennukseen.
Akustiikka
Päiväkoti- ja koulurakennusten huonoa huoneakustiikkaa on helppo parantaa lisäämällä akustista vaimennusta katto- ja seinäpintoihin tai hankkimalla akustoivilla ominaisuuksilla varustettuja kalusteita tai verhoja. Astetta suurempi toimenpide on lattiapinnoitteen muuttaminen tekstiilimatoksi tai peittoäänijärjestelmän asentaminen.
Tilojen uudelleenryhmittely
Joskus tilojen toimivuutta ja yhteisöllisyyttä tukevia työtapoja voidaan parantaa poistamalla väliseiniä tai lisäämällä väliovia ja ikkunoita tilojen välille. Jos tiloja yhdistetään poistamalla väliseiniä, sillä voi olla vaikutusta tilojen ilmanvaihtoon ja määräysten mukaisiin poistumisjärjestelyihin, sillä palo- ja pelastusturvallisuusmääräysten mukaisten poistumisteiden pituudet määritellään eri tavalla avoimissa tiloissa kuin perinteisissä huonetiloihin ja käytäviin perustuvissa tilaratkaisuissa. Jos tavoitteena on muuttaa perinteisiä luokkatiloja avoimemmiksi joustavan oppimisen tiloiksi, myös muutosten vaikutus akustisiin ratkaisuihin aina tarkistettava asiantuntijalta.
Eri tilaryhmiä voidaan merkitä maalaamalla ja nimeämällä sellaisiksi kokonaisuuksiksi, jotka auttavat käyttäjiä jäsentämään niitä ja samalla auttavat mahdollisissa pelastustilanteissa pelastushenkilökuntaa hahmottamaan nopeasti pelastustehtävän toimintajärjestyksen.
Lattiapinnat ja portaat
Vaurioituneita asbestipitoisia lattiapinnoitteita voidaan paikata tai uusia vuosihuoltojen yhteydessä kohtuukustannuksin. Asbestipitoisten putkieristeiden poisto tulee väistämättä eteen viimeistään peruskorjauksessa, joten se kannattaa tehdä, vaikka peruskorjaus ei olisikaan ajankohtainen. Portaiden liukkautta voidaan torjua helposti liukkaudenestotarroilla.
Palo- ja pelastusturvallisuus
Palo- ja pelastusturvallisuutta parannettaessa on aina oltava hyvissä ajoin yhteydessä pelastusviranomaisiin. Suunniteltaessa muutoksia varateihin on otettava huomioon eri käyttäjäryhmät ja eri-ikäisten lasten ja nuorten motoriset valmiudet.
Usein turvallisuuspuutteet liittyvät paloturvallisuuteen. Rakennusten palo-ovet ovat joskus toiminnan kannalta epätarkoituksenmukaisilla paikoilla, minkä vuoksi niitä usein kiilataan auki. Edullinen ratkaisu tähän ongelmaan ovat sähkömagneettiset palo-oven aukipitolaitteet, jotka sulkeutuvat automaattisesti palotilanteessa.
Usein on suhteellisen yksinkertaista lisätä rakennusten ulkopuolelle poistumistieportaita tai parantaa rakennuksen turvallisuutta lisäämällä poistumisreittejä. Savunpoistoa voidaan joissain tapauksissa parantaa esimerkiksi muuttamalla porrashuoneiden ikkunoita savunpoistoikkunoiksi joko erikseen tai ikkunaremonttien yhteydessä. Mikäli ongelmana ovat herkästi syttyvät tai paloa levittävät pintarakenteet, näitä pystytään joissain tapauksissa korjaamaan pienillä toimenpiteillä.
Hallinto-, oppilashuolto- ja opetustiloihin on usein helppo rakentaa varatieovia. Hätäpoistumisreittinä voi toimia viereiseen tilaan vievä ovi. Lattianrajaan on helppo asentaa jälkivalaisevia, pimeässä hehkuvia merkkejä, jotka opastavat poistumaan oikeaan suuntaan, ja porraskäytäviin voi asentaa kerrosmerkinnät. Ikkunoihin on usein yksinkertaista asentaa kiinteitä, helposti avattavia salpoja, jolloin ikkunoita voi käyttää poistumisen varateinä.
Lasiseinäisten tilojen turvallisuutta akuuteissa häiriötilanteissa voidaan parantaa nopeasti lasin eteen vedettävillä verhoilla tai kaihtimilla. Arkikäytössä lasirakenteet tukevat yhteisöllisyyttä ja parantavat sosiaalista valvontaa ja siten turvallisuutta, joten ikkunoita ei kannata pitää koko ajan peitettyinä.
Rakennuksen sisäänkäynnin yhteyteen, esimerkiksi tuulikaappiin, on usein helppo asentaa poliisi- tai pelastustehtäviä varten kiinteistötietojen laatikko. Tämän tarpeellisuudesta on neuvoteltava paikallisesti pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa.
Monia turvalaitteita voidaan asentaa erikseen, mutta usein työ on helpoin tehdä peruskorjausten yhteydessä. Patteritoimiset palovaroittimet ovat suhteellisen edullisia, verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet ovat jonkin verran kalliimpia. Rikosilmoitinjärjestelmiä, hätäkutsupainikkeita ja tallentavia kameravalvontajärjestelmiä on suhteellisen helppo asentaa erillisinä hankkeina. Äänievakuointi- ja kuulutuslaitteistoja voi asentaa erikseen tai peruskorjausten yhteydessä, samoin paloilmoitinjärjestelmiä. Joitakin turvalaitteita, kuten evakuointi- ja kuulutuslaitteita, on saatavissa myös mobiilitoiminteisina, jolloin asentamiskustannukset ovat huomattavasti kiinteäasenteisia edullisempia. Automaattiset vesisammutusjärjestelmät (sprinklerit) vaativat usein sen verran mittavia investointeja, että ne on yleensä parasta asentaa peruskorjauksessa.
Tärkeää on huolehtia, että tiloja käytetään sellaiseen käyttötarkoitukseen, johon ne on suunniteltu. Jos toimintatiloiksi otetaan esimerkiksi vanhoja toimisto- ja asuintiloja, varastoja, pukuhuoneita, kellareita tai ullakoita, on rakennusvalvonnasta haettava muutokselle rakennuslupa. Tällöin pääsuunnittelijan vastuulla on arvioida tilojen ominaisuudet ja esittää ratkaisut, joilla tilat voidaan muuntaa uuteen käyttöön turvallisuudesta ja terveellisyydestä tinkimättä. Sellaisissakin tilamuutoksissa, jotka eivät vaikuta tilan käyttötarkoitukseen, parhaaseen lopputulokseen päästään, kun oppilaitoksen käyttäjien apuna on päiväkoti- tai oppilaitoshankkeisiin perehtynyt tila- tai kalustesuunnittelun ammattilainen ja tarvittaessa muita erityissuunnittelijoita.
Ulkotilat
Ulkotilojen turvallisuutta voidaan parantaa kiinnittämällä huomiota ajoneuvoliikenteen kulkuun, koulukuljetus- ja saattoliikenneratkaisuihin sekä pysäköintiratkaisuihin. Pelastustiet pidetään vapaina, eikä niille pysäköidä edes väliaikaisesti. Leikki- ja liikuntapaikkojen välineet pidetään kunnossa. Ulko- ja sisätilojen turvallisuutta voidaan parantaa opastauluilla ja selkeyttämällä rakennusten merkintöjä.