- Hyvä filosofinen esseevastaus puolustaa jotakin väitettä uskottavasti ja saa lukijan vakuuttuneeksi perusteluillaan.
- Filosofinen essee on tyypillisesti vastaus tai joukko vastauksia johonkin kysymykseen tai kysymyksiin.
- Filosofinen essee ei yleensä ole pelkkää filosofisen tietämyksen esittelyä eikä vain omien ajatusten ilmaisemista vaan kumpaakin sopivassa suhteessa.
Filosofian ylioppilaskirjoituksissa tarvitaan monenlaisia taitoja. Yksi olennainen taito on kyky kirjoittaa essee, sillä useimpiin kysymyksiin odotetaan esseevastausta. Tästä syystä sekä kokelaiden että opettajien olisi tärkeää olla selvillä siitä, mitä esseevastaukselta odotetaan. Näissä ohjeissa oletetaan lukiolaisten tuntevan esseen yleiset muotovaatimukset äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen perusteella. Siksi ohjeissa keskitytään siihen, mikä on ominaista filosofiselle esseelle.
Filosofisessa esseessä on osoitettava filosofisten taitojen hallintaa. Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi filosofisten käsitteiden määrittely, filosofisten väitteiden kyseenalaistaminen ja looginen argumentointi. Näitä taitoja käsitellään ohjeissa tarkemmin myöhemmin.
Akateemisena tekstinä filosofisella esseellä voidaan ajatella olevan tiettyjä ominaispiirteitä, joista selkeimpänä esiin nousee argumentatiivisuus. Hyvä filosofinen essee puolustaa jotakin väitettä uskottavasti ja saa lukijan vakuuttuneeksi perusteluillaan. Perusteluiden esittäminen onkin hyvälle filosofiselle esseelle keskeistä.
Filosofinen essee ei yleensä ole pelkkää aiemman tutkimuksen referointia eikä toisaalta pelkkää omien ajatusten ilmaisemista. Hyvää filosofista esseetä ei kuitenkaan yleensä voi kirjoittaa tuntematta aiheesta käytyä aiempaa keskustelua.
Näitä huomioita voi hyödyntää filosofian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa. Hyvään esseevastauksen ei yleensä riitä pelkkä filosofisten teorioiden tai filosofien ajatusten kuvaileminen ja luetteleminen. Sen sijaan hyvässä esseessä sovelletaan filosofisia teorioita ja käsitteitä tarkoituksenmukaisesti. Hyvään lopputulokseen ei pääse myöskään pelkkiä omia mielipiteitään kertomalla. Omilla, perustelluilla näkemyksillä on kuitenkin esseessä usein tärkeä rooli. Kuten Helsingin yliopiston filosofista esseetä koskevissa kirjoitusohjeissa todetaan: “Filosofinen kirjoittaminen ei ole niinkään rajatonta ajatuksenvirtaa vaan ajatuksia ja väitteitä kokoavan palapelin rakentamista.” Kirjoittaja siis käyttää filosofisia käsitteitä ja teorioita osana omaa argumentaatiotaan eikä vain lainaa toisten ajatuksia tai esitä omia perustelemattomia mielipiteitään.
Filosofinen essee on tyypillisesti vastaus tai joukko vastauksia johonkin kysymykseen tai kysymyksiin. Jos tehtävänannossa käsketään esimerkiksi tarkastelemaan jotain filosofista teoriaa tai väitettä, esseessä pitäisi ilmetä, mihin kysymykseen teoria tai väite pyrkii vastaamaan. Filosofia on ylipäätään kysymysten esittämistä ja vastausten laatimista niihin. Mikäli siis opiskelija pystyy löytämään tehtävässä tarkasteltavan aiheen kannalta oleellisen kysymyksen, hänen on helppo hahmottaa siihen aiemmin annettuja vastauksia ja arvioida niitä suhteessa kysymykseen. Hyvässä esseessä on lisäksi analyyttinen ote. Kirjoittaja kykenee jakamaan aiheen ja sen käsittelyn pienempiin osatekijöihin sekä osoittamaan selkeästi, miten ne kytkeytyvät toisiinsa. Tämä tekee myös esseen argumentaation seuraamisesta vaivatonta.
On syytä huomata, että jos ylioppilaskirjoituksissa tehtävästä saatava pistemäärä on kymmenen tai enemmän, tulee tehtävään lähtökohtaisesti kirjoittaa esseevastaus. Mikäli on selvää, että vastaus ei ole essee, jäävät tehtävästä saatavat pisteet väistämättä vähäisiksi. Esimerkiksi vaikka vastaus täyttäisi viiden pisteen kynnyksen sisältönsä puolesta, esseemuodon puuttumisesta vähennetään piste. Filosofian ylioppilaskirjoitusten tehtäviin odotetaan lähes poikkeuksetta esseevastausta.