Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen turvallisuusoppaan tavoitteena on antaa käytännön ohjeita turvallisuussuunnitteluun ja -johtamiseen varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjille ja tuottajille, päiväkodin johtajille ja rehtoreille sekä päiväkotirakennusten ja koulujen omistajille ja ylläpitäjille.
Huom! Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen turvallisuusopas on jatkuvasti päivittyvä sivusto.
Katso myös
- Opetustoimi ja koronavirus
- Lisätietoa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen turvallisuusoppaasta
- Opiskeluhuolto ja hyvinvointi
- Luonnontieteiden opetustilat, työturvallisuus ja välineet
- Kotitalouden opetustilat ja työturvallisuus
- Opetustoimen henkilöstön ilmoitusvelvollisuudet ja -oikeudet
- Kiusaamisen ja syrjinnän ehkäisyyn sekä kurinpitoon 1.8.2022 voimaan tulleet muutokset
Turvallisuuden osa-alueita

Fyysinen turvallisuus
Fyysinen turvallisuus syntyy turvallisesta ja terveellisestä ympäristöstä. Turvalliset rakennukset, rakenteet, kalusteet ja laitteet sekä turvallinen lähiympäristö ovat osa fyysistä turvallisuutta.

Sosiaalinen turvallisuus
Jokaisella ihmisellä on perustarve kuulua joukkoon ja olla osa yhteisöä. Sosiaaliseen turvallisuuteen kuuluuvat osallisuuteen, osallistumiseen ja vuorovaikutukseen liittyvät asiat.

Psyykkinen turvallisuus
Lapsella, oppilaalla ja opiskelijalla on oikeus kasvaa psyykkisesti turvallisessa ympäristössä, jossa luotettavalta aikuiselta saa tarvittaessa tukea ja omia tunteita voi ilmaista avoimesti.

Pedagoginen turvallisuus
Pedagoginen turvallisuus muodostuu turvallisesta kasvu- ja oppimisympäristöstä, lapsien ja aikuisten välisistä verkostoista sekä kannustavasta ja tukevasta ohjauksesta.
Turvallisuuden johtaminen

Turvallisuuden johtaminen
Kokonaisvaltainen turvallisuus syntyy kaikkien turvallisuuden osa-alueiden johtamisesta. EduSafe-hankkeessa kehitetyn kokonaisvaltaisen turvallisuuden mallin avulla turvallisuuden hallinnasta tulee systemaattisempaa, yhteisesti jaettua toimintaa.

Varhaiskasvatuksen turvallisuustyön organisointi ja johtaminen
Turvallinen varhaiskasvatusympäristö antaa pohjan kasvua ja oppimista tukevan ilmapiirin luomiseksi sekä lisää lasten ja henkilöstön hyvinvointia.

Yleissivistävän koulutuksen turvallisuustyön organisointi ja johtaminen
Turvallisuuden rakentaminen on aktiivista työtä, johon kaikki koulussa työskentelevät osallistuvat. Sivulta löydät tietoa esimerkiksi koulumatkojen turvallisuudesta, lapsen lääkehoidosta ja vaarallisista töistä perusopetuksessa.

Ammatillisen koulutuksen turvallisuustyön organisointi ja johtaminen
Jokainen oppilaitos on omanlaisensa, joten hyvä turvallisuustyön suunnittelu edellyttää aina paikallisten olosuhteiden tuntemista. Oppilaitoksen turvallisuusjohtaminen on mitä suurimmassa määrin moniammatillista yhteistyötä.

Työsuojelu ja -turvallisuus
Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjällä on ensisijainen, lainsäädäntöön perustuva velvollisuus huolehtia työn ja työolosuhteiden turvallisuudesta.

Yhteistyötahot
Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen hedelmällisen turvallisuustyön tulisi perustua jatkuvaan keskusteluun ja vuorovaikutukseen yhteistyöverkoston kanssa.
Suunnitelmat ja asiakirjat

Varhaiskasvatuksen, opetuksen sekä oppilas- ja opiskeluhuollon suunnitelmat
Sivulta löydät lisätietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmista, ammatillisen tutkintojen perusteista sekä oppilas- ja opiskeluhuoltosuunnitelmista.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Tasa-arvosuunnitelman ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyötä.

Työturvallisuuteen, -suojeluun ja -terveyteen liittyvät suunnitelmat
Työnantajalla on oltava työsuojelun ohjelma turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi ja työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi. Lisäksi työnantajalla on oltava kirjallinen toimintasuunnitelma työterveyshuollosta sekä päihdeohjelma.

Pelastusturvallisuuteen liittyvät suunnitelmat
Pelastussuunnitelman laatimisen tavoitteena on ennaltaehkäisevästi poistaa vaaroja ja suunnitella hätä- ja onnettomuustilanteiden toimenpiteitä. Sivulta löydät lisätietoja pelastussuunnitelman laatimisesta.
Ilmiöt

Kyberturvallisuus
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kyberturvallisuudessa on kyse siitä, että digitaaliseen toimintaympäristöön voidaan luottaa ja sen toiminta on turvattu. Kyberturvallisuus on nähtävä lukutaidon tapaisena kansalaistaitona.

Informaatiovaikuttaminen
Valtionhallinnon viestintäsuosituksessa ja tehostetun viestinnän ohjeessa informaatiovaikuttaminen määritellään toiminnaksi, jolla pyritään järjestelmällisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, ihmisten käyttäytymiseen ja päätöksentekijöihin sekä sitä kautta yhteiskunnan toimintakykyyn.