Hyvinvointialueet vastaavat 1.1.2023 alkaen opiskeluhuoltopalveluiden eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä kuraattori- ja psykologipalveluiden järjestämisestä.
Ainoastaan Helsingissä nämä palvelut säilyvät opetustoimen alaisuudessa.
Opetushallitus on uudistanut eri koulutusmuotojen opetussuunnitelmien perusteita ja ammatillisen koulutuksen määräystä opiskeluhuoltoa koskevien lukujen osalta. Muutokset liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtymiseen kunnilta hyvinvointialueille ensi vuoden alussa.
Merkittävin muutos perusteissa ja määräyksessä on opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä koskeva velvoite, jonka mukaan niiden on laadittava oma opiskeluhuoltosuunnitelma. Muuten uudistukset koskevat käsitteiden yhtenäistämistä ja ajantasaisen lainsäädännön huomioimista, eivätkä ne muuta koulujen tai oppilaitosten tuttuja oppilas- ja opiskelijahuoltolain rakenteita.
Opetuksen ja koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma yhtenäistää koulujen ja oppilaitosten käytäntöjä sekä keventää mahdollisesti jatkossa koulujen ja oppilaitosten suunnittelutyötä.
Hyvinvointialueet vastaavat 1.1.2023 alkaen opiskeluhuoltopalveluiden eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä kuraattori- ja psykologipalveluiden järjestämisestä.
Ainoastaan Helsingissä nämä palvelut säilyvät opetustoimen alaisuudessa.
Uudistuksia on tehty seuraavien koulutusmuotojen perusteisiin ja määräykseen:
1. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014
2. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet 2021
3. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014
4. Perusopetukseen valmistavan opetuksen perusteet 2015
5. Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2017
6. Lukiokoulutuksen perusteet 2019
7. Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet 2019
8. Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet ja tavoitteet sekä opiskeluhuoltosuunnitelman laatiminen ammatillisessa koulutuksessa 2018
9. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet 2021
10. Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteet 2021
Perusteet ja määräys on valmisteltu yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.
Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa aiemmat koulu- tai oppilaitoskohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat, jotka poistuvat laista ja Opetushallituksen valtakunnallisista määräyksistä. Suunnitelmaa edellytetään myös yksityisiltä opetuksen ja koulutuksen järjestäjiltä sekä valtion kouluilta ja oppilaitoksilta.
Opiskeluhuoltosuunnitelma laaditaan yhteistyössä esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten henkilöstön, opiskeluhuoltopalvelujen, lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden sekä huoltajien kanssa. Kunnan alueella toimivien opetuksen tai koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmat liitetään lastensuojelulain 12 §:n mukaiseen kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.
Opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan, miten kunnassa ja paikallisesti päätetyllä tavalla koulussa tai oppilaitoksessa toteutetaan yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä, miten yksilökohtaista tukea järjestetään sekä miten lasten, oppilaiden, opiskelijoiden, heidän huoltajiensa ja yhteistyötahojen kanssa tehdään yhteistyötä. Opiskeluhuoltosuunnitelmassa linjataan myös toimintatavat kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan sekä kriisitilanteiden varalle.
Esiopetuksen, kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun, perusopetukseen valmistavan opetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen, aikuisten perusopetuksen ja lukiokoulutuksen, tutkintoon valmentavan koulutuksen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön perusteissa opiskeluhuoltoa koskevat luvut on uudistettu kokonaisuudessaan. Merkittävin muutos perusteissa koskee edellä mainittua opiskeluhuoltosuunnitelmaa.
Lisäksi useisiin muihin lukuihin, erityisesti esiopetuksessa, kaksivuotisessa esiopetuksen kokeilussa ja perusopetuksessa, on tehty käsitetarkistuksia. Esi- ja perusopetuksessa siirrytään käyttämään käsitteen oppilashuolto sijasta oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaista termiä opiskeluhuolto, joka on jatkossa yhtenäinen kaikissa eri koulutusmuodoissa. Ilmaus kunta vaihtuu käsitteeseen hyvinvointialue, jos asiayhteys sitä edellyttää.
Ruotsinkielisissä perusteasiakirjoissa ja määräyksessä käytetään sen sijaan jatkossakin ilmaisuja elevvård (esi- ja perusopetus) sekä studerandevård (tutkintoon valmentava koulutus, aikuisten perusopetus, lukiokoulutus, kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu koulutus, ammatillinen koulutus), eikä oppilas- ja opiskelijahuoltolain käännöksessä käytettyä käsitettä elevhälsa.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden määräykseen OPH-1098-2022 (ilmoitusvelvollisuus epäillystä häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä ja väkivallasta) ja lukiokoulutuksen perustemääräykseen OPH-1103-2022 (kurinpitoa käsittelevä luku) on tehty tarvittavat asiavirhekorjaukset. Myös kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun koulutuksen perustemääräykseen OPH-58-2021 on tehty ajantasaisen kurinpitoa koskevan lainsäädännön edellyttämät tarkistukset.
Ammatillisen koulutuksen määräys opiskeluhuollon keskeisistä periaatteista ja tavoitteista sekä opiskeluhuoltosuunnitelman laatimisesta on päivitetty samojen periaatteiden mukaisesti kuin yleissivistävän koulutuksen perustemuutokset. Ainoastaan määräyksen rakenne eroaa jonkin verran muiden koulutusmuotojen perusteteksteistä.
Opetushallitus määrää myös jatkossa perusteissa ja määräyksessä opiskeluhuollon keskeisistä periaatteista, opetustoimeen kuuluvista opiskeluhuollon tavoitteista sekä koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmasta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa yhteistyössä Opetushallituksen kanssa opiskeluhuoltopalveluja koskevien osuuksien valmistelusta perusteisiin ja määräykseen.
Vaikka opiskeluhuoltopalveluiden järjestämisvastuussa tapahtuu muutoksia, opiskeluhuoltopalvelut järjestetään kouluissa ja oppilaitoksissa edelleen ensisijaisesti lähipalveluna, joille opetuksen ja koulutuksen järjestäjän tulee tarjota asianmukaiset tilat. Toisen asteen opiskeluterveydenhuollon palveluja voidaan järjestää myös keskitetysti opiskeluterveydenhuollon toimipisteessä. Tällöin palvelun tulee olla opiskelijoille helposti saavutettavissa.
Myös koulu- tai oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltoryhmä tai yksittäisen oppilaan tai opiskelijan tueksi koottava monialainen asiantuntijaryhmä jatkavat työtään.
Peruste- ja määräysmuutokset tulevat voimaan 1.8.2023. Opetuksen sekä koulutuksen järjestäjien on päivitettävä paikalliset opetussuunnitelmat siten, että ne vastaavat muutoksia ja ovat käytössä elokuun alkuun mennessä.
Opetuksen tai koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma otetaan myös käyttöön 1.8.2023.
Opetushallitus järjestää keväällä 2023 useita webinaareja, aamukahvitilaisuuksia ja lukioiden Tuunaamoja muutosten käyttöönoton tueksi. Tuotamme myös erilaisia tukiaineistoja ePerusteisiin ja verkkosivuillemme.
Kerromme lisää koulutusten aikatauluista ja tukimateriaaleista alkuvuodesta 2023.
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muuttaminen
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteiden 2021 muuttaminen
Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2015 muuttaminen
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muuttaminen
Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2017 muuttaminen
Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 muuttaminen
Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden 2019 muuttaminen
Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteiden 2022 muuttaminen
Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteet 2021
Opiskeluhuollon keskeiset periaatteet ja tavoitteet sekä opiskeluhuoltosuunnitelman laatiminen ammatillisessa koulutuksessa 2018
Yleissivistävä koulutus (esiopetus ja kaksivuotinen esiopetuksen kokeilu, perusopetus, aikuisten perusopetus, perusopetukseen valmistava koulutus, kansanopistot):
Opetusneuvos Kristiina Laitinen
kristiina.laitinen [at] oph.fi
p. 029 533 1244
Lukiokoulutus, aikuisten lukiokoulutus ja tutkintoon valmentava koulutus:
Opetusneuvos Kati Taipale
kati.taipale [at] oph.fi
p. 029 533 1214
Ammatillinen koulutus:
Opetusneuvos Mia Vartiainen
mia.vartiainen [at] oph.fi
p. 029 533 1187
Ruotsinkieliset tiedustelut (kaikki koulutusmuodot):
Opetusneuvos Christine Söderek
christine.soderek [at] oph.fi
p. 029 533 1805