Oppaita, materiaaleja ja kouluruokailun yhteisöjä
Koulutus ja tutkinnot
Hyvinvointi
Tälle sivulle olemme listanneet hyödyllisiä oppaita, materiaaleja ja muita sisältöjä kouluruokailun järjestämisen ja ohjauksen tueksi muualta verkosta.
Sosiaalinen media
Liity kouluruokailukeskusteluun Facebook-ryhmässä sekä Twitterissä aihetunnisteella #kouluruokailu.
Syö hyvää -hanke
Syö hyvää -sivusto tarjoaa aihioita ja apukeinoja hyvän syömisen opettamiselle. Syö hyvää on ravitsemuksen ja ruokaviestinnän hanke, joka pohjautuu tammikuussa 2014 julkaistuihin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.
Ruokatieto
Kouluruokailu ja ruokakasvatus -sivusto tarjoaa ideoita, työkaluja ja innostusta oman koulun ruokakasvatukseen ja kouluruokailun kehittämiseen.
Kouluruoka-agenttien tehtävä on kehittää oman koulun kouluruokailua. Kouluruoka-agentit muodostavat agenttitiimin, johon kuuluu oppilaiden, opettajien ja ruokapalveluhenkilöstön edustajia.
Kouluruoka-agenttien tehtävä on kehittää oman koulun kouluruokailua. Kouluruoka-agentit muodostavat agenttitiimin, johon kuuluu oppilaiden, opettajien ja ruokapalveluhenkilöstön edustajia.
Kouluruoka rokkaa! -hanke
Kouluruoka rokkaa! -hanke on erinomainen malli eri oppilaita osallistavasta, oppiaineita integroivasta ja toimintakulttuuria eheyttävästä kouluruokailuhankkeesta Vantaalla. Tässä hankkeessa keskeistä on ollut käyttää muotoilun keinoja oppimisympäristön toimivuutta kehitettäessä.
Opetushallituksen tuottamia materiaaleja
Englanninkielinen School Meals for All -julkaisu sisältää tietoa suomalaisesta kouluruokailusta. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta kouluruoka ja yhdessä syöminen on merkittävä osa oppimista ja arkipäivää. Education Finland -sivustolle on koottu ydintietoa suomalaisesta kouluruokailusta.
Järkipalaa
Järkipalaa-sivusto tarjoaa tietopaketin lasten ja nuorten ravitsemuksesta: tietoa ja kokemuksia, tutkimustuloksia ja toimintatapoja mm. kouluaikaisen ruokailun kehittämiseen sekä innostavia, uudenlaisia ravitsemuskasvatusmateriaaleja opetustyöhön.
TEAviisari
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen TEAviisari näyttää kunnan terveydenedistämistyön suunnan. Sivulla voit tutustua uusimpiin kunta- ja koulukohtaisiin tuloksiin.
Keliakialiitto
Keliakialiitto ohjaa gluteenittoman ruokavalion toteuttamisessa
Suomalaisten lasten ja nuorten ruokaympäristö ja sen kehittäminen
Suomalaisten lasten ja nuorten ruokaympäristöissä terveyttä edistävien ruokavalintojen tulisi olla edullisia, vaivattomia ja miellyttäviä. Ruokaympäristön kehittämisessä nostettu keskiöön: ravitsemusprofiili, lasten ja nuorten ravitsemusseuranta, hintaohjaus, markkinoinnin ohjaus, valikoiman ja esillepanon ohjaus, ravitsemuslaatu varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailuissa, muu ruokatarjonta kouluissa, ruokatarjonta harrastusympäristöissä ja koulujen lähiympäristöissä, ravitsemusmerkinnät, ruokakasvatus sekä poikkihallinnollisuus ja ravitsemusohjaus kunnissa.
Ruokakasvatus Neuvokas perhe -sivustolla
Neuvokas perhe -sivustolla löytyy ideoita, vinkkejä sekä tietoa ruokakasvatuksesta. Neuvokas perhe kouluttaa ja tukee ammattilaisia vahvuus- ja voimavarakeskeisessä elintapaohjauksessa sekä innostavassa ruokakasvatuksessa. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.
Maistuva koulu
Maistuva koulu edistää koulujen ruokakasvatusta ja tavoitteena on tuottaa ruokailoa kouluihin.
Ruoka ja ruokakasvatus ovat osa opetusta ja kasvatusta. Ne kuuluvat jokaiseen koulupäivään läpäisten koko jatkuvan oppimispolun. Ruoasta kertyy tietoja ja taitoja eri oppiaineissa ja niitä harjoitellaan ja sovelletaan päivittäin yhteisessä ruokailutilanteessa. Vertaisoppiminen on läsnä, sillä koululaiset oppivat ruuasta ja hyvästä syömisestä myös koulun aikuisilta ja muilta lapsilta.
Koulun ruokakasvatuksella edistetään kestävää elämäntapaa ja vaikutetaan koko kouluyhteisön iloon, intoon ja uteliaisuuteen koko ruokaketjua kohtaan.
Ruoka ja ruokakasvatus ovat osa opetusta ja kasvatusta. Ne kuuluvat jokaiseen koulupäivään läpäisten koko jatkuvan oppimispolun. Ruoasta kertyy tietoja ja taitoja eri oppiaineissa ja niitä harjoitellaan ja sovelletaan päivittäin yhteisessä ruokailutilanteessa. Vertaisoppiminen on läsnä, sillä koululaiset oppivat ruuasta ja hyvästä syömisestä myös koulun aikuisilta ja muilta lapsilta.
Koulun ruokakasvatuksella edistetään kestävää elämäntapaa ja vaikutetaan koko kouluyhteisön iloon, intoon ja uteliaisuuteen koko ruokaketjua kohtaan.
Ruokatutka
Ruokatutka on ruokasivusto, jossa tekeminen ei lopu kesken. Sivustolle on rakennettu osiot sekä oppilaille että opettajille ja kasvattajille ruokakasvatuksen tueksi.
Kattava koululounas ja välkyt välipalat
Itä-Suomen yliopisto, THL, Ammattikeittiöosaajat ry ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toteuttavat valtakunnallisen tutkimuksen kouluaikaisen ruokailun nykytilanteesta ja välipalakäytäntöjen toteutustavoista. Samalla kartoitetaan EU:n komission rahoittaman koulujakelujärjestelmän (kouluhedelmätuen) tehokkaampaa hyödyntämistä ja soveltamistapoja sekä esiin tulleita haasteita tuen käyttämisessä.
Osana tutkimusta mallinnetaan kouluruokailun kustannusvaikutuksia kuntatalouteen tilanteessa, jossa kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö ja välipalojen säännöllinen tarjoaminen olisi kouluissa nykyistä laajempaa.
Osana tutkimusta mallinnetaan kouluruokailun kustannusvaikutuksia kuntatalouteen tilanteessa, jossa kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö ja välipalojen säännöllinen tarjoaminen olisi kouluissa nykyistä laajempaa.
Kouluruokailu ja poikkeustilanne
Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen kunnille ja koulutuksen järjestäjille syntyi vaihtelevia käytäntöjä järjestää kouluruokailu esi- ja perusopetuksen oppilaille sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille.
Kuntaliitto ja Ruokavirasto ovat koonneet ohjeita ja tukimateriaaleja kouluruokailun järjestämiseen poikkeusoloissa.
Kuntaliitto ja Ruokavirasto ovat koonneet ohjeita ja tukimateriaaleja kouluruokailun järjestämiseen poikkeusoloissa.
Kouluruokailu ja kansainväliset verkostot
Kouluruokailua kehitetään kansainvälisesti erilaisissa verkostoissa ja näiden verkostojen omissa tilaisuuksissa. Verkostojen omiin sivustoihin voit tutustua erilaisten sidosryhmien omilla sivustoilla.
- The Global Child Nutrition Foundation haluaa varmistaa hyvän ravitsemuksen maailman lapsille, jotta he voivat kasvaa ja kehittyä terveinä sekä saavuttaa potentiaalinsa. Vuosittain järjestettävän maailmanlaajuisen konferenssin (The Global Child Nutrition Forum) tarkoituksena on tukea maita kestävien kouluruokailuohjelmien kehittämisessä ja toteuttamisessa.
- School Meals Coalition on eri maiden hallitusten ja kumppaneiden yhteinen aloite toimille, joilla voidaan kehittää kouluruokailua osana koulutusjärjestelmiä sekä edistää kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) saavuttamista.
- The Global Child Nutrition Foundation haluaa varmistaa hyvän ravitsemuksen maailman lapsille, jotta he voivat kasvaa ja kehittyä terveinä sekä saavuttaa potentiaalinsa. Vuosittain järjestettävän maailmanlaajuisen konferenssin (The Global Child Nutrition Forum) tarkoituksena on tukea maita kestävien kouluruokailuohjelmien kehittämisessä ja toteuttamisessa.
- School Meals Coalition on eri maiden hallitusten ja kumppaneiden yhteinen aloite toimille, joilla voidaan kehittää kouluruokailua osana koulutusjärjestelmiä sekä edistää kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) saavuttamista.
Kestävä ruoka pellolta pöytään -täydennyskoulutus opettajille
Kestävä ruoka pellolta pöytään -täydennyskoulutus opettajille on Ruokatieto ry:n vuonna 2022 järjestämä ja Opetushallituksen rahoittama hanke opettajille ja ruokakasvattajille. Koulutuksissa tarjottiin tietoa ruokaketjun toiminnasta ja vastuullisuudesta, sekä vinkkejä ruokakasvatustyökalupakin rakentamiseen ja keinoja ruoan arvostuksen nostamiseen ja rakentavaan ruokakeskusteluun. Koulutus koostui viidestä eri aihekokonaisuudesta:
Kestävyys kotimaisessa ruokajärjestelmässä
Alkutuotanto
Elintarviketeollisuus
Kauppa
Ruokahävikki ja kiertotalous
Etätoteutuksena järjestettyjen koulutusten materiaali on soveltuvin osin käytettävissä Ruokatiedon verkkosivuilla.
Kestävyys kotimaisessa ruokajärjestelmässä
Alkutuotanto
Elintarviketeollisuus
Kauppa
Ruokahävikki ja kiertotalous
Etätoteutuksena järjestettyjen koulutusten materiaali on soveltuvin osin käytettävissä Ruokatiedon verkkosivuilla.