Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne on saattanut monen oppijan kohdalla vaikuttaa opintojen etenemiseen kevään aikana. Myös kesätyötilanne muuttui tautiepidemian alkaessa: kesätyöpaikkoja peruttiin tai päätöksiä töiden aloittamisesta siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Poikkeuksellinen aika voi ohjata oppijoita käyttämään kesäänsä opiskelemiseen.
Tyttöjä istuu opiskelemassa yliopistorakennuksen portailla kesällä.

Oppimista edistävää ja ylläpitävää toimintaa on mahdollista järjestää kesällä kokoontumisrajoituksista annettujen määräysten ja suositusten mukaisesti. Opetuksen/koulutuksen järjestäjän kannattaa tarjota erilaisia mahdollisuuksia oppijoille yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Opinto-ohjaajien ja opettajien on hyvä myös aktiivisesti kertoa tarjolla olevista kesäopintomahdollisuuksista. Osa oppijoista ei välttämättä itsenäisesti tätä tietoa löydä. 

Opiskeluhuollon palvelut sekä sosiaali- ja terveydenhuollon muut palvelut ovat oppilaiden ja opiskelijoiden saatavilla kesälläkin. Palveluista on tärkeää tiedottaa riittävästi sekä oppilaille ja opiskelijoille että alaikäisten osalta huoltajille