Videosarjan ensimmäisessä videossa Elina Kataja pohtii, mistä oikeastaan on kyse, kun puhutaan osallisuudesta. Mitä merkityksiä osallisuuden käsitteeseen sisältyy pedagogisessa toiminnassa, ja mihin osallisuuden pedagogiikalla kasvatuksessa pyritään?
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet nostavat vahvasti esille lapsilähtöisen pedagogiikan, jossa korostuu lapsen osallisuus. Pedagogisen toiminnan tulee avata lapsille mahdollisuuksia aktiiviseen toimijuuteen omassa ryhmässään ja heidän aloitteitaan, näkemyksiään ja mielipiteitään tulee arvostaa kuulla ja huomioida. Lapsilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä liittyviin asioihin sekä tulla ymmärretyksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Lasten osallisuus toiminnan ideointiin, suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin sekä lasten mielenkiinnon kohteet tulee huomioida pedagogisessa toiminnassa. Lasten osallisuuden mahdollistaminen innostaa ja toisaalta se saattaa haastaa tarkastelemaan pedagogisesta toimintaa ja pohtimaan työn tekemisen tapoja uudesta näkökulmasta.
Viidessä noin 10-15 minuutin mittaisessa videokoulutuksessa syvennytään osallisuuden pedagogiikkaan eri näkökulmista. Videoita voit hyödyntää vapaasti työyhteisöjen ja tiimien palavereissa, kouluttamisessa sekä kehittämisen apuvälineenä. Koulutuksellisen alustuksen lisäksi kunkin videon lopussa on pohdintakysymyksiä pedagogisen toiminnan tarkastelun ja kehittämisen tueksi.
Osallisuus kokopäiväpedagogiikan ja hoitotilanteiden näkökulmasta
Toinen video pureutuu osallisuuteen päivittäisten tilanteiden ja kokopäiväpedagogiikan näkökulmasta. Mitä jokapäiväiset pienet, toistuvat hetket, ruokailut, pukemiset ja riisumiset, siirtymät, lepohetket ja hygieniatoimet tarkoittavat lapsen osallisuuden, omaa itseä koskeviin asioihin vaikuttamisen ja toisaalta kokonaisvaltaisen oppimisen näkökulmasta?
Osallisuus oppimisen alueita yhdistelevän ja soveltavan pedagogisen toiminnan näkökulmasta
Videosarjan kolmannessa osassa voit perehtyä siihen, mitä lasten aloitteista ja mielenkiinnonkohteista rakentuva toiminta konkretiassa tarkoittaa ja miten erilaiset projektit muodostuvat ja kehittyvät niin pienten kuin isompienkin lasten ryhmissä.
Varhaiskasvatuksen henkilöstön rooli varhaiskasvatuksessa osallisuuden edistäjänä – tai estäjänä
Neljännessä osassa Elina Kataja pohtii varhaiskasvatuksen henkilöstön roolia osallisuuden mahdollistajana, ja toisaalta tilanteita ja käytäntöjä, joissa henkilöstön toiminta estää lapsen osallisuutta.
Vain parasta lapselle - Osallisuuden pedagogiikan kipukynnykset ja mahdollisuudet
Videosarja päättyy osallisuuden pedagogiikan tavoitteiden, lähtökohtien, haasteiden ja mahdollisuuksien pohdintaan ja yhteenvetoon. Osallisuuden pedagogiikan kehittämisessä kyse on lopultakin varhaiskasvatuksen henkilöstön oppimisprosessista, jossa opettelemme katsomaan arkea ja pedagogiikkaa uusin linssein – vahvemmin lapsen näkökulmasta, tiiviin vuorovaikutuksen, kunnioittavan kohtaamisen, vahvan pedagogisen tietoisuuden ja yhdessä tekemisen lähtökohdista.
Videosarja on toteutettu Opetushallituksen ja Elina Katajan (KM, lto) yhteistyönä.