Kunta on Suomessa velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Lapsen muuttaessa ulkomaille oikeus käydä suomalaista peruskoulua katkeaa ulkomailla oleskelun ajaksi.
Ennen muuttoa tehtävät koulunkäyntiin liittyvät päätökset
Tilapäisen vapautuksen myöntäminen
Perusopetuksen oppilaan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta opetuksesta. Opetuksen järjestäjä päättää poissaolokäytänteistä kuten esimerkiksi siitä, kuka opetustoimessa myöntää oppilaalle opetuksesta vapautuksen ja kuka päättää vapautuksen pituuden. Opetuksen järjestäjän poissaolokäytänteiden tulee olla yhdenvertaiset kaikkiin oppilaisiin nähden. Huoltaja voi anoa lapselleen vapautusta opetuksesta opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huoltaja anoo oppilaalle lomaa esimerkiksi viikon tai muutaman viikon kestävää lomamatkaa tai muuta ulkomailla oleskelua varten.
Jos edellytykset opetuksesta tilapäisen vapautuksen myöntämiseen eivät täyty eli jos kyseessä on esimerkiksi pidempi oppilaan poissaolo opetuksesta perheen ulkomaille muuton tai ulkomailla oleskelun takia, kysymykseen voi tulla oppivelvollisuuden keskeyttäminen ja mahdollisesti koulusta eroaminen määräajaksi tai kokonaan.
Oppivelvollisuuden keskeyttäminen
Jos alle 18-vuotiaan oppilaan vakinainen asuinpaikka jää ulkomaille muuttamisen yhteydessä Suomeen, oppivelvollisuus ei automaattisesti keskeydy. Oppivelvollisella on kuitenkin oikeus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen vähintään kuukauden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi, jos oppivelvollinen osallistuu oppivelvollisuuden suorittamista vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai hänen voidaan muutoin katsoa suorittavan oppivelvollisuutta ulkomailla oleskelun aikana. Päätös oppivelvollisuuden keskeyttämisestä tehdään huoltajan hakemuksesta. Hakemus tehdään sille suomalaiselle perusopetuksen järjestäjälle, jonka oppilaana oppivelvollinen on. Jos oppivelvollinen ei ole minkään opetuksen järjestäjän oppilaana, oppivelvollisuuden keskeyttämisestä päättää huoltajan hakemuksesta oppivelvollisen asuinkunta.
Koulusta eroaminen määräajaksi tai kokonaan
Huoltaja voi pidempiaikaisen poissaolon ajaksi tehdä myös ilmoituksen oppilaan eroamisesta koulusta määräajaksi tai toistaiseksi. Oppilaan eroaminen ei keskeytä oppivelvollisuutta, vaan oppivelvollisuuden keskeyttämisestä päätetään edellä kuvatulla tavalla erikseen.
Kun oppivelvollisuuden keskeyttämistä koskeva määräaika päättyy tai edellytykset keskeyttämiselle poistuvat, oppivelvollisuus palautuu takaisin. Jos oppilas on eronnut koulusta kokonaan, tulee hänen Suomeen palattuaan hakea uudestaan perusopetuksen oppilaaksi.