Kunta on Suomessa velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Lapsen muuttaessa ulkomaille oikeus käydä suomalaista peruskoulua katkeaa ulkomailla oleskelun ajaksi.
Ennen muuttoa ulkomaille huoltajan on syytä olla yhteydessä koulun rehtoriin hyvissä ajoin, jotta opiskeluun liittyvät asiat voidaan käydä yhdessä läpi. Mikäli kotimaahan palaamisen ajankohta on tiedossa, voidaan myös paluun jälkeistä opiskelua koskevia järjestelyjä käsitellä ja sopia niistä yhdessä. Ulkomaille muuttaessa koulun tulee antaa oppilaalle erotodistus, jos oppilas eroaa koulusta kokonaan. Ero voi olla myös määräaikainen edellyttäen että myös opetuksen järjestäjä sen hyväksyy. Jos oppilas eroaa koulusta kokonaan, tulee hänen Suomeen palattuaan hakea uudestaan perusopetuksen oppilaaksi.
Joissain kouluissa oppilaan on mahdollista saada englanninkielinen käännös todistuksesta mukaan lähtiessään opiskelemaan ulkomaille. Opetuksen järjestäjällä ei kuitenkaan ole velvollisuutta erikielisten todistusten laatimiseen, vaan huoltajien on itse huolehdittava todistuksen käännättämisestä, mikäli ulkomainen koulu edellyttää virallisia käännöksiä suomalaisista todistuksista.
Ulkomailla toimii kuusi suomalaista peruskoulua, joilla on valtioneuvoston myöntämä perusopetuksen järjestämislupa. Nämä koulut noudattavat suomalaista opetussuunnitelmaa. Ulkomailla toimii myös joitain niin sanottuja kotikouluja, joilla ei ole valtioneuvoston myöntämää perusopetuksen järjestämislupaa. Näillä kouluilla ei ole esimerkiksi oikeuttaa antaa perusopetuksen todistuksia vastaavia todistuksia.
Paikkakunnalla tai maassa, johon perhe muuttaa saattaa myös toimia Suomi-koulu. Suomi-koulut ovat kielikouluja, joissa annetaan ulkosuomalaislapsille täydentävää opetusta suomen kielessä sekä tutustutetaan heidät suomalaiseen kulttuuriin.