Hyppää pääsisältöön

Äidinkieli ja kirjallisuus perusopetuksessa


Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja ja ohjata heitä kiinnostumaan kielestä, kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista ja tulemaan tietoiseksi itsestään viestijöinä ja kielenkäyttäjinä. Äidinkieli ja kirjallisuus on monitieteinen taito-, tieto- ja kulttuuriaine.

Ajankohtaista

Suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksen yhteiset kehittämispäivät järjestetään seuraavan kerran 8.-9.10.2024 Helsingissä yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton ja Suomenopettajat ry:n kanssa. Koulutuspäiviin yhdistyvät Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumi sekä Suomi toisena kielenä -opettajien koulutuspäivät.
 
Tervetuloa mukaan! Ilmoittautuminen on jo mahdollista!
 

Äidinkieli ja kirjallisuus oppiaineena

Oppiaineessa on 12 eri oppimäärää: suomen kieli ja kirjallisuus, ruotsin kieli ja kirjallisuus, saamen kieli ja kirjallisuus, romanikieli ja kirjallisuus, viittomakieli ja kirjallisuus, muu oppilaan äidinkieli, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus, ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus, suomi saamenkielisille, ruotsi saamenkielisille, suomi viittomakielisille ja ruotsi viittomakielisille. Lisäksi opetussuunnitelman perusteiden liitteissä on kuvattu perusopetusta täydentävät saamen, romanikielen ja opiskelijan oman äidinkielen opinnot.

Tällä sivulla olevat materiaalit sopivat kaikkien edellä mainittujen oppimäärien paikallisen opetussuunnitelman laatimisen ja toteuttamisen tueksi.

Yhteystiedot 

Oppiaineeseen tai johonkin sen oppimäärään liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteella perusopetus(at)oph.fi.