Peruskoulun aikana oppilas opiskelee vähintään yhden pitkän ja yhden keskipitkän kielen oppimäärät, joista toinen on kotimainen kieli ja toinen jokin vieras kieli tai saamen kieli. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan monipuolisesti koulun tarjoamia kieliä sekä löytämään kieltenopiskelun mahdollisuuksia myös koulun ulkopuolella.
Kehittyvän kielitaidon asteikot
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014
Opetuksen ja oppimisen tueksi

1. ja 2. vuosiluokan A1-kielen opetus
Kaikki ensi vuoden 1.-luokkalaiset aloittavat A1-kielen eli ensimmäisen vieraan kielen tai toisen kotimaisen kielen opiskelun viimeistään keväällä 2020 puolella vuosiviikkotunnilla.

Toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet vuosiluokilla 3-6 ja 7-9
Kielitaidon kehittyminen on elinikäinen prosessi, joka alkaa varhaislapsuudessa. Kielitaito kehittyy kaikkialla - koulussa, kotona ja vapaa-ajalla.

Ääntämisen opettaminen
Oppiakseen ääntämistä ei tarvitse matkustaa kohdekieliseen maahan, vaan ääntämistä voi oppia tavallisessa luokkahuoneessa. Tekstissä tutkija Elina Tergujeff antaa vinkkejä ääntämisen opettamiseen.

Päättöarvioinnin tueksi
Päättöarvioinnin kriteerien tueksi on laadittu oppiaineittain kuvaukset arvosanan kahdeksan alle jäävästä osaamisesta sekä arvosanan kahdeksan ylittävästä osaamisesta.

Kaksikielinen opetus
Kaksikielisessä opetuksessa opiskellaan eri oppiaineiden sisältöjä jollain muulla kielellä kuin koulun opetuskielellä.
Kieltenopetuksen kehittäminen
Kielten varhentamisen kärkihankkeen tavoitteena on ollut lisätä, kehittää ja monipuolistaa kielten oppimista varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa.

Eurooppalainen kielisalkku
Eurooppalainen kielisalkku (EKS) on eurooppalaisena yhteistyönä suunniteltu työkalu toiminnallisen, oppijakeskeisen ja itseohjautuvan kielten opiskelun suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Kielten tutoropettajatoiminta
Kielten tutoropettajatoiminnan ja siihen liittyvän täydennyskoulutustoiminnan tavoitteena on varmistaa, että kaikki perusopetuksen järjestäjät pystyvät toteuttamaan vuosiluokkien 1–2 A1-kielen opetusta vuodesta 2020 alkaen.

Kieli koulun ytimessä - näkökulmia kielikasvatukseen
Mitään oppiainetta ei voi opettaa käyttämättä kieltä. Kielikasvatus pyrkii tunnistamaan ja tekemään näkyväksi toisaalta koulun kaikkia kieliaineita yhdistäviä tehtäviä ja toisaalta kielten roolia koulun kasvatus- ja opetustehtävässä laajemminkin.