Päiväkodin tai koulun sijoittamisessa otetaan huomioon ympäristön altisteet, kuten melu, ilmanlaatu ja maaperän saasteet. Lisäksi huomioidaan potentiaalisesti vaaralliset ympäristöt, kuten liikenneväylät, teollisuuslaitokset, suuret sähkölinjat, lämpökeskukset, kemikaalivarastot, vesistöt ja kallionjyrkänteet. Rakennus sijoitetaan liikenteellisesti mahdollisimman turvalliseen ja helposti saavutettavaan paikkaan. Kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä tukevat liikenneverkkoratkaisut edistävät turvallisen liikkumisen toteutumista vähentämällä muun muassa lasten kuljettamisen tarvetta. Liikuntakenttien, ulkoilualueiden, leikkipaikkojen, kirjastojen ja muiden palveluiden tulee sijaita siten, että kulku niille on turvallista.
Rakennus ympäristössään
- Koulutus ja tutkinnotAmmatillinen koulutusEsiopetusLukiokoulutusVarhaiskasvatusTurvallisuus
Pihat
Pihan tulee rohkaista käyttäjiä liikkumaan ja leikkimään turvallisesti. Tässä keskeisiä ovat liikenneturvallisuus, pihojen valvottavuus sekä leikki- ja liikuntavälineiden turvallisuus. Lisäksi esteettömyyden on toteuduttava piha-alueilla. Erityisesti päiväkodeissa ulkotilan merkitys on suuri, koska ulkona vietetään merkittävä osa varhaiskasvatusajasta.
Piha- ja toimintajärjestelyissä on huomioitava eri käyttäjäryhmien erilaisten turvallisuustarpeiden yhteensovittaminen. Pihajärjestelyjen turvallisuudessa on otettava huomioon pihan käyttö myös päiväkodin ja koulun toiminta-ajan ulkopuolella lähiympäristön lasten ja nuorten vapaa-ajan leikki- ja liikunta-alueena. Tällöin kuluttajaturvallisuuslain määräykset koskevat myös päiväkoti- ja oppilaitosympäristöä.
Toiminnot piha-alueella
Viihtyisä ja monipuolisen toiminnan mahdollistava piha vähentää kiusaamista, ilkivaltaa ja muuta häiriökäyttäytymistä. Suojaisa selkeästi ryhmitelty piha luo arkisessa käytössä turvallisuuden tunnetta ja tukee sosiaalista valvontaa. Rakennukset, piharakenteet tai kasvillisuus eivät saa olla näköesteinä alueen valvonnalle.
Yhteiskäyttöisissä rakennuksissa pelkästään erilaiset toiminta-ajat eivät aina riitä takaamaan pihan turvallisuutta. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten turvallisuusvaatimukset ovat erilaiset kuin kouluikäisten. Eri-ikäisillä lapsilla on erilaiset tarpeet esimerkiksi leikkivälineiden suhteen. Varhaiskasvatuksessa eri käyttäjäryhmille on hyvä varata omat piha-alueet, jotka erotetaan esimerkiksi kasvillisuudella toisistaan. Yhteiskäyttöisten rakennusten (varhaiskasvatus ja opetustoimi) piha-alueet tulee suunnitella siten, että varhaiskasvatustoimintaan on varattu oma erillinen aidattu piha-alue. Pienten lasten käyttöön tarkoitetut alueet pyritään sijoittamaan lähelle sisäänkäyntejä. Toisen asteen oppilaitosten piha-alueilla toiminta on erilaista, sillä pihoilla liikkuu esimerkiksi ajoneuvoja.
Käytettäessä säännöllisesti muita ulkoalueita, kuten puistoja, niihin on pyrittävä saamaan suora ja turvallinen kulkuyhteys. Puistoalueella sijaitseva päiväkodin tai koulun käytössä oleva alue erotetaan selvästi toiminta-aikoina sen käyttöön kuuluvaksi ja aidataan sekä varustetaan tarpeellisin leikki- ja pihakalustein.
Koulujen pihat rajataan siten, että käyttäjät saavat selkeän käsityksen pihan rajoista. Opetustoimintaan tarkoitetut piha-alueet voidaan aidata osin tai kokonaan silloin, kun ympäristön riskit, kuten vilkkaasti liikennöity tie tai vesistö, niin edellyttävät. Päiväkoteihin ja kouluihin, joissa on esikouluryhmiä, on suositeltavaa rakentaa noin 120 cm korkea vaikeasti kiivettävä aita muun muassa karkaamisen estämiseksi. Tätä korkeamman aidan riskinä on aidalle kiipeämään päässeen lapsen putoaminen. Aita voi olla puu- tai metallirakenteinen ja mielellään pystyrimoitettu kiipeilyn vaikeuttamiseksi. Aidan käyntiporttien tulee olla noin 1 m leveitä ja lisäksi huoltoajoa varten aidassa tulee olla riittävän leveä ajoportti. Porttien lukitusten tulee olla sellaisia, etteivät lapset saa niitä helposti auki. Turvallisuutta lisää portissa oleva lasten korkeudelle tehty kurkistusikkuna. Tarkempia ohjeita löytyy esimerkiksi Rakennustieto Oy:n julkaisemista päiväkoti- ja koulurakentamista ohjeistavista RT-korteista.
Koulupihalta kadulle johtavan kevyen liikenteen liittymän kohdalle on hyvä asentaa myös näkövammaisen henkilön kannalta turvallinen puomi tai muu este, joka estää juoksemisen tai pyöräilyn suoraan ajoväylälle.
Liikenneturvallisuus ja pysäköintijärjestelyt
Pihan liikenneturvallisuus on riippuvainen rakennuksen ja sen keskeisten toimintojen sijoittelusta, jotka määrittelevät tontin sisäiset liikennetarpeet. Pääasialliset lähestymissuunnat ja lähialueen liikennejärjestelyt vaikuttavat tontin liittymien, paikoitusalueiden ja saattoliikennejärjestelyjen sijoitukseen.
Liikenneturvallisuuden huomioimisessa keskeistä on
- eri kulkumuotojen - ajoneuvoliikenne, pyöräily, kävelyliikenne - erottaminen toisistaan
- välitunti- ja ulkoilupihan erottaminen saattoliikenteestä ja paikoituksesta sekä tontin sisäisestä huolto- ja muusta ajoneuvoliikenteestä
- saattoliikenteen jättöpaikkojen järjestäminen siten, että peruutustarve on mahdollisimman vähäinen ja lasten kulkureitti koulurakennukseen on sujuva ja turvallinen
- yhteydet muihin palveluihin, kuten liikuntapaikkoihin, kirjastoihin, puistoihin
- eri liikennemuotojen risteymäkohtien turvallisuuden varmistaminen huolehtimalla riittävästä tilavarauksesta ja esteettömistä näkemäalueista (ei pensaita, peittäviä rakennelmia, isoja kiviä ja niin edelleen)
- liikenteen ohjaus opasteilla, liikennemerkeillä, ajoratamerkinnöillä, reunakiveyksillä jne.
- ajoneuvoliikenteen estäminen piha-alueelle kieltomerkeillä, porteilla, aidoilla, puomeilla, pollareilla jne.
- ajoneuvoliikenteen nopeuden rajoittaminen hidasteilla, kavennuksilla, sähköisillä nopeusnäytöillä jne.
- ajoneuvopaikoituksen, pyörä- ja mopoparkkien sijainti erillään leikki- ja oleskelupihasta sekä niiden riittävä tilavaraus ja käytön kannalta tarkoituksenmukainen varustelu
- autopaikoituksen järjestäminen niin, että ei ole peruuttamistarvetta, eikä se sijaitse rakennuksen seinustan vieressä
- talviajan käytön, lumenajon ja muun pihan huollon turvallinen toimivuus
- mahdollisten yleisötapahtumien erityisjärjestelyjen huomioiminen
Koulujen saattoliikennejärjestelyissä periaatteena on, että lapsi jätetään kyydistä paikalle, josta johtaa turvallinen kävely-yhteys koulupihalle. Jättöpaikka voi sijaita myös kauempana koulusta, kunhan koululle johtaa turvallinen jalankulkuyhteys. Päiväkodeissa lapset on saatettava pihalle tai sisälle, minkä vuoksi on varattava tilaa myös lyhytaikaiselle pysäköinnille. Koulun tai päiväkodin piha-alueella ei tule sallia edes kevyen liikenteen läpikulkuliikennettä. Pihaa ei ole myöskään suositeltavaa käyttää pysäköintiin iltaisinkaan, koska pihat ovat tuolloin useissa tapauksissa lasten ja nuorten aktiivisessa käytössä.
Palo- ja pelastustilanteita varten tontille varataan suunnitteluvaiheessa pelastusteitä useammasta kuin yhdestä suunnasta. Ne voivat olla virannomaisten vaatimusten mukaan joko pelastusteitä tai kapeampia ambulanssireittejä. Käyttäjän on huolehdittava, että näitä ei suljeta edes väliaikaisesti.
Lumien läjityspaikat pihoilla tulee suunnitella turvallisiksi. Lumikasoja ei tule sijoittaa leikkivälineiden turva-alueille tai piha-aluetta rajaavien aitojen viereen. Lisäksi lumikasojen sijoittamisessa piha-alueelle tulee huomioida niiden käyttö mm. pulkkamäkinä siten, että laskeminen on turvallista.
Pihan rakennelmat, pintarakenteet ja varustelu
Paloturvallisuusmääräykset säätelevät pihavarastojen ja jätehuoltotilojen sijoitusta. Rakennukset tulee olla kahdeksan metrin päässä päiväkoti- tai koulurakennuksesta. Jos vaatimus etäisyydestä ei täyty, tulee pihavarasto tai jätekatos palo-osastoida. Jätekatosten ja pihavarastojen tulee olla helposti valvottavissa myös toiminta-aikojen ulkopuolella ilkivaltavaaran takia. On tärkeää, että jätekatoksissa ja pihavarastoissa on riittävä valaistus. Rakennukset on pidettävä paloturvallisuussyistä lukittuina. Hygieniasyistä on huolehdittava jyrsijöiden ja lintujen pääsyn estämisestä niihin. Huomiota tulee kiinnittää kiipeilyn estämiseen myös näiden rakennusten katoille. Päiväkotien ja koulujen pihoille toteutetaan auringon uv-säteilyltä ja sateelta suojaavia katoksia.
Kalusteet ja varusteet tulee toteuttaa vaikeasti liikuteltavina tai kiinteinä asennuksina, jotta ne eivät kulkeutuisi esimerkiksi leikkivälineiden turva-alueille tai päiväkodin aitojen viereen kiipeämistä helpottamaan. On huolehdittava, että pihoille ei varastoida sellaista materiaalia, joka esimerkiksi kaatuessaan aiheuttaa loukkaantumisvaaran.
Leikkikenttävälineet tulee ryhmitellä niin, että erilaiset käyttäjäryhmät tulevat huomioiduksi ja piha-alue on toiminnallisesti järkevä. Pienten ja isojen lasten välineet on suositeltavaa ryhmitellä erilleen toisistaan ja kouluympäristön ulkokuntoiluvälineille tulee varata oma alueensa. Uusien leikkikenttävälineiden tulee täyttää standardisarja SFS-EN 1176 vaatimukset. Kaikissa leikkikenttävälineissä tulee huomioida turva-alusta ja -aluevaatimukset sekä putoamisen estäminen. Leikkikentälle tulee järjestää riittävä ympärivuotinen ylläpito.
Piha-alueilla käytettävät pelimaalit ja koripallotelineet tulee sijoittaa tasaiselle alustalle. Lisäksi maalien säilyttämiselle tulee olla suunniteltu, turvallinen paikka. Esimerkiksi kalteville pinnoille tai lumikasojen päälle jätetyt maalit tai koripallotelineet saattavat kaatua leikkivien lasten päälle.
Rakennusten käyttöturvallisuusasetuksen mukaan rakennuksessa tai sen lähiympäristössä on oltava kaide, kun putoamiskorkeus ylittää puoli metriä ja putoamisen tai harhaan astumisen vaara on olemassa, eikä toiminnan luonne edellytä kaiteettomuutta. Sellaisissa kohteissa, joihin lapsilla on pääsy, on yli 0,7 metrin tasoeroissa suojakaiteen oltava umpinainen. Kaiteen suojaavan osan on ulotuttava vähintään 0,7 metrin korkeudelle tasanteen tai askelman pinnasta. Siinä ei saa olla vaakasuoria rakenteita tai kuvioita, jotka tekevät kiipeilyn mahdolliseksi. Kaiteen sijasta voidaan käyttää muuta järjestelyä, jolla putoaminen voidaan estää tai saavuttaa muuten vaadittava turvallisuustaso, kun korkeusero on enintään yhden metrin.
Pihan pinnoitteet valitaan siten, että sisätiloihin ei kantaudu liiallisissa määrin pölyä, hiekkaa tai muuta vastaavaa sisäilman laatua heikentävää ja siivouksen tarvetta lisäävää ainesta. Sisätilojen puhtaana pidossa auttaa myös kengättömyyden periaate. Markkinoilla on erilaisia turva-alustamateriaaleja. Kasvillisuus ei saa olla myrkyllistä, piikikästä, ärsyttävää tai allergisoivaa. Kasvillisuus voi auttaa myös suojautumiselta auringon uv-säteilyltä.
Mitä pienempien lasten käyttöön pihaa suunnitellaan, sitä huolellisempi tulee olla yksityiskohtien toteuttamisessa, esimerkiksi ei teräviä kulmia, salaojakaivon kannet suljettu/lukittu ja kiipeämään mahdollistavien ritilä- ym. rakenteiden välttäminen. Päiväkotien pihoissa tulisi välttää teräksisiä rakennusosia, joihin lapsen kieli voi tarttua pakkasella. Painekyllästetyn puutavaran käytössä on huomioitava Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) antamat leikkipaikkoja koskevat rajoitukset.
Kunnollinen pihavalaistus auttaa valvonnassa, vähentää kiusaamistilanteita, ilkivaltaa sekä liukastumis-, kaatumis- ja kompastumistapaturmia sekä tuhopolttoriskiä. Hyvä valaistus ja pihan pintojen kontrastit ovat erityisen tärkeitä aisti- ja liikuntavammaisille, hahmotushäiriöisille ja ikääntyneille heidän liikkuessaan piha-alueella. Ulkotilojen valaistuksessa tulee ottaa huomioon piha-alueen käyttöajat pimeinä vuodenaikoina. Erityisen hyvää valaistusta tarvitaan leikki ja liikunta-alueilla sekä sisäänkäyntien ja porttien yhteydessä.
Vapaassa iltakäytössä olevat piha-alueet tulee varustaa opastetaululla. Opastetaulun tulisi sisältää ainakin yleinen hätänumero, leikkipaikan osoite ja ylläpidon yhteistiedot vika- ja onnettomuusilmoitusten keräämistä varten. Lisäksi opastetaulussa voi antaa tietoja aluetta koskevista rajoituksista.