Työmarkkinat Suomessa ovat eriytyneet mies- ja naisaloihin eli segregoituneet sukupuolen mukaan. Samankin toimialan sisällä naisten ja miesten työtehtävät ovat eriytyneet. Työnjako heijastuu naisten ja miesten palkkoihin, työsuhteen luonteeseen, työaikoihin, työn sisältöön ja vaikutusmahdollisuuksiin. Sukupuolen mukainen jako on ongelmallinen kummankin sukupuolen kannalta.
Naisten enemmistö työskentelee julkisissa ja yksityisissä palveluissa, kun puolestaan suuri osa miehistä on tuotannollisessa työssä. Kunnalliset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kaksi naisvaltaisinta toimialaa, kun taas miesvaltaisimpiin toimialoihin kuuluvat teollisuus, kuljetus ja rakentaminen. Naisten osuus johtotehtävissä ei yllä samalle tasolle kuin miesten osuus ja naisten urakehitys on edelleen miesten urakehitystä hitaampaa.
Sukupuolen mukaan eriytyneet työmarkkinat heijastavat koulutuksen sukupuolista jakautumista. Kun halutaan lieventää sukupuolijakoa työelämässä, on vaikutettava oppilaiden koulutus- ja uravalintoihin sekä huolehdittava oppilaitoksen tasa-arvoasioista. Sukupuolitietoisella koulutuksella luodaan edellytykset naisten ja miesten sekä tyttöjen ja poikien ammatteihin sijoittumiselle ja työelämässä menestymiselle jopa sukupuolelleen epätyypillisellä alalla.